ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Κιλκίς


Με 320 μέτρα μήκος και μόλις 3 μέτρα πλάτος, η διπλής (!) κατεύθυνσης οδός Κιλκίς στον Άνω Χολαργό εκτείνεται μεταξύ των οδών Καραολή & Δημητρίου και Γιαννιτσών, με τις οδούς Δοϊράνης, Αστυπάλαιας και Σκρα να την τέμνουν καθέτως με κατεύθυνση από και προς την οδό Ναυαρίνου στους πρόποδες του Υμηττού.

Η ήσυχη κατά τ’ άλλα οδός Κιλκίς διαθέτει όπως και οι περισσότεροι δρόμοι αρκετό πράσινο αλλά και ανακατασκευασμένα ως επί το πλείστον πεζοδρόμια, με το εύρος της μίας πλάκας ωστόσο να μην επαρκεί ώστε αυτά να καθίστανται και λειτουργικά για τους πεζούς.

Στην οδό Κιλκίς βρίσκεται μεταξύ άλλων η μόνιμη κατοικία του πρώην (18 Μαΐου 2012 – 29 Ιουνίου 2012) Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά και του γηραιού αδερφού του, Αντώνη, διορισμένου Δημάρχου Χολαργού (1971-1974) κατά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας.

Σύμφωνα μάλιστα με το βιβλίο «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού), «στην οδό Κιλκίς, σε ιδιοκτησία της οικογένειας Πολύδωρα, βρέθηκαν το 1957 αρχαιότητες, ανάμεσα στις οποίες θαυμάσιο ανάγλυφο θεραπαινίδας, σε φυσικό μέγεθος»!

Κιλκίς: Πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Είναι γεωργικό κέντρο (καπνά, αμπελουργία). Στην εποχή της Τουρκοκρατίας λεγόταν Καλκίς ή Κουκούσι και ήταν το κέντρο βουλγαρόφωνων κατοίκων που τη θεωρούσαν ιερή πόλη.

Το 1912 καταλήφθηκε από τους Βούλγαρους και τον επόμενο χρόνο (1913) απελευθερώθηκε από τα ελληνικά στρατεύματα μετά την περίφημη μάχη του Κιλκίς. Κατά την τριήμερη αυτή μάχη (από 19 έως 23 Ιουνίου 1913) καταλήφθηκε στις 21 Ιουνίου 1913 η πόλη από τους Έλληνες, οι οποίοι είχαν μεγάλες απώλειες.

Η μάχη αυτή, μαζί με τη μάχη του Λαχανά, ήταν αποφασιστική για την τελική ήττα των βουλγαρικών στρατευμάτων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν εκεί πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία και η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή, ιδίως από το 1930 και μετά.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)