ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Κλειούς


Από την Αναστάσεως ως τη Φανερωμένης, η οδός Κλειούς αποτελεί τον έναν από τους οκτώ δρόμους της πόλης με ονομασία αφιερωμένη στις Μούσες της ελληνικής μυθολογίας.

Η γραφική οδός Κλειούς ξεκινά ουσιαστικά από τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού και μέχρι την κατάληξή της στην οδό Φανερωμένης της ομώνυμης ενορίας συναντά κανείς σε αυτή το πάλαι ποτέ 1ο Γυμνάσιο ή σχολείο Νικολόπουλου (το… θρυλικό σε όλους παράρτημα) μεταξύ Αναστάσεως και Ξανθίππου, το σημερινό 1ο Γυμνάσιο στη διασταύρωση με την Αετιδέων, καθώς και τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις (την περίφημη… πίσσα) μεταξύ Περικλέους και Βεντούρη.

Κλειώ: Μία από τις εννέα Μούσες, κόρη του Διός και της Μνημοσύνης, προστάτιδα της επικής ποίησης και της ιστορίας. Αναφέρεται και ως εφευρέτιδα της κιθάρας. Το όνομά της προέρχεται από τη ρίζα κλέω/κλείω που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό.

Επειδή μίλησε με ασέβεια για τους έρωτες της Αφροδίτης με τον Άδωνη, η θεά οργίστηκε και την έκανε να αγαπήσει τον βασιλιά της Πιερίας Πίερο, από τον οποίο απέκτησε τον Υάκινθο. Κατά τη μυθολογία η Κλειώ είχε και άλλα παιδιά (Υμέναιο, Ορφέα, Ρήσο κ.ά).

Συνήθως παριστάνεται ως ωραία νέα γυναίκα, όρθια ή καθισμένη, με στεφάνι από δάφνη στα μαλλιά. Στο ένα χέρι κρατάει μουσικά όργανα και αργότερα κύλινδρο βιβλίου. Λατρευόταν ιδιαίτερα στην Αμφίπολη της Μακεδονίας, όπου υπήρχε και ιερό της. Το όνομά της έχει το πρώτο από τα βιβλία του Ηροδότου.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)