ΣΚΑΪ… βόμβα στο Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού (vid)


Σοβαρές καταγγελίες για τον καθημερινό συνωστισμό στο Κηποθέατρο Παπάγου από ακροατές του μεγαλύτερου ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας | ΜΕΝΔΩΝΗ: «Οι διοργανωτές δεν τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τηρούν, να παρεμβαίνει η Αστυνομία» | ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: «Είπαμε, να οικονομήσει το Κηποθέατρο Παπάγου, η δημοτική επιχείρηση, αλλά όχι κι έτσι. Έχετε ξεφτιλιστεί!»

Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης των τελευταίων ημερών σε Χολαργό και Παπάγου, τόσο δια ζώσης όσο και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι το καθημερινό φαινόμενο του έντονου συνωστισμού εκτός αλλά και εντός του Κηποθεάτρου της οδού Κορυτσάς, το οποίο εν μέσω πανδημίας φιλοξενεί το 26ο Φεστιβάλ του Δήμου.

Κι αν η χαλάρωση των μέτρων επέτρεψε τη διεξαγωγή των κατά τόπους καλοκαιρινών Φεστιβάλ, αυτό έγινε με την προϋπόθεση της τήρησης αυστηρών μέτρων προστασίας, όπως τη χρήση μάσκας και τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των θεατών, με την αναπόφευκτη μείωση της πληρότητας του κάθε θεάτρου, εν προκειμένω του Δημοτικού Κηποθεάτρου Παπάγου, σε ποσοστό 75%.

Παρ’ όλα αυτά, οι εικόνες που ξεκίνησαν να έρχονται ή μάλλον να δημοσιεύονται από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του 26ου Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού μόνο ενθαρρυντικές δεν ήταν, με τον εκτός θεάτρου συνωστισμό και την εντός θεάτρου κατάληψη σχεδόν του συνόλου των καθισμάτων να δημιουργεί αλγεινή εντύπωση αλλά και ανησυχία.

Δύο αντίστοιχες καταγγελίες έφτασαν το πρωί της Παρασκευής (31/7) και στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, στο πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, την ώρα μάλιστα που ο γνωστός δημοσιογράφος φιλοξενούσε στο ραδιοθάλαμο την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Όσοι παρακολούθησαν χθες τη συγκλονιστική παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό” είμαι σίγουρη ότι έχουν τον ίδιο προβληματισμό με μένα. Στις εισόδους υπήρχε ο απόλυτος συνωστισμός. Στη Λαϊκή Αγορά η κίνηση είναι πιο αραιή.

Καμία οργάνωση από τους φορείς για την τήρηση αποστάσεων, οι ίδιοι οι ταξιθέτες έρχονταν πρόσωπο με πρόσωπο για να σου υποδείξουν τις θέσεις και το χειρότερο, όλων η απόσταση, καθημένων μπροστά πίσω και δίπλα, ήταν στα 20 εκατοστά.

Είδαμε όλη την παράσταση φορώντας μάσκα, υπομένοντας τη ζέστη που είχε χθες βράδυ και με το φόβο λόγω συνωστισμού. Πραγματικά κρίμα. Οι φορείς του Δημοτικού Κηποθεάτρου Παπάγου δυσχέραιναν την κατάσταση.

Σε αντίθεση, έχουμε ήδη πάει σε μια συναυλία στην Τεχνόπολη και έχουμε αντίληψη των υποδειγματικών μέτρων που τηρήθηκαν εκεί για το πώς θα έπρεπε να ήταν η οργάνωση στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου και σε κάθε Δημοτικό Θέατρο».

Οι καταγγελίες από τις ακροάτριες κ. Παναγιώτα και κ. Δήμητρα αναγνώστηκαν στον αέρα από τον κ. Πορτοσάλτε, με τον τελευταίο μάλιστα να ασκεί δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή Αποστολόπουλου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ξεφτίλες» τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού!

«Ρε παιδιά εκεί στου Παπάγου, είπαμε, να κόψετε εισιτήρια, φέτος όμως πρέπει να είναι αραιά-αραιά οι θέσεις, δεν μπορεί να κάθεται ο ένας πάνω στον άλλο. Έλεος, δηλαδή!

Είπαμε, να οικονομήσει το Κηποθέατρο Παπάγου, η δημοτική επιχείρηση, αλλά όχι κι έτσι. Έχετε ξεφτιλιστεί!

Πάρτε τηλέφωνο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων να σας πουν πώς οργανώνονται οι θεατές. Κάντε ένα τηλέφωνο στο Φεστιβάλ στην Επίδαυρο να σας πουν πώς κάθονται οι θεατές στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. Όχι έτσι! Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Από τη μεριά της, η κ. Μενδώνη μεταξύ άλλων τόνισε πως οι διοργανωτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση της ίδιας της Αστυνομίας.

«Έχει δίκιο. Δεν ξέρω τι συνέβη στο Κηποθέατρο Παπάγου, δεν ήμουν εκεί, αλλά εφόσον υπήρξε εικόνα την οποία περιγράφει η κυρία Παναγιώτα, βεβαίως έχει απόλυτο δίκιο. Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές δεν τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τηρούν.

Και αν δεχτούμε, και πολύ σωστά συμβαίνει, ότι υπάρχει παρέμβαση της Αστυνομίας σε μαγαζιά διασκέδασης που δεν τηρούν τα μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει και σε τέτοιους χώρους πολιτισμού αντίστοιχη παρέμβαση, διότι τα μέτρα είναι συγκεκριμένα.

Εμείς ό,τι κάνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, και κάνουμε αυτή τη στιγμή δράσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, το πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, τα μέτρα είναι πραγματικά υποδειγματικά. Εδώ, η ευθύνη είναι μεγάλη.

Και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το θέμα του κορονοϊού και της πανδημίας δεν αφορά το γείτονα, αφορά εμάς. Εάν εμείς είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι στα ατομικά μέτρα προστασίας, προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Στα ανοιχτά θέατρα υποχρεωτικά πρέπει να μπαίνεις και να βγαίνεις με τη μάσκα. Διότι εκεί μοιραία θα έρθεις και σε πιο κοντινή απόσταση από το 1,5 μέτρο που προβλέπεται. Την ώρα που παρακολουθεί κανείς το θέαμα δεν είναι υποχρεωτικό να φορά τη μάσκα.

Όμως, τις τελευταίες μέρες έχω κι εγώ παρατηρήσει ότι τη μάσκα τη χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Έχουμε άλλωστε όλοι επηρεαστεί από την αύξηση αυτή των κρουσμάτων που υπάρχει».

Ακούστε τα σχετικά αποσπάσματα στο 00:12:27 και στο 01:09:01:

http://www.skairadio.gr/portosalte-skai-gr/episode-2020-07-31