ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Εκβιασμοί και παραπληροφόρηση από τη Δημοτική Αρχή»


Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Αναλυτικά:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Για όλους εμάς, τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς η σχολική χρονιά 2020-21 ξεκινάει με τεράστια αβεβαιότητα. Στα προβλήματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν διογκωθεί, έρχεται να προστεθεί η πανδημία του SARS-COV-2 που, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα έπρεπε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων.

Τι είχαμε όμως τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών;

  • Είχαμε επιδείνωση της κατάστασης με τα σχολικά κτήρια, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω έλλειψης σχολικών αιθουσών, με αποτέλεσμα παιδιά να στοιβάζονται σε τάξεις των 22-25 μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να λείπουν τάξεις ειδικών μαθημάτων, να δημιουργούνται προβλήματα υπερπληθυσμού σε σχολικές μονάδες.
  • Είχαμε τεράστιες ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό, στην καθαριότητα, την τραπεζοκομία, τη φύλαξη.
  • Είχαμε πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς που καλύπτονταν είτε με αναπληρωτές είτε δεν καλύπτονταν με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Είχαμε την αναστολή εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας μέχρι και φέτος, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, η οποία σημειωτέον διαφωνούσε με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη.

Πού βρισκόμαστε φέτος;

Λόγω της πανδημίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιβάλλουν το μη συγχρωτισμό, τις αποστάσεις, την καθαριότητα-απολύμανση και τη χρήση μάσκας. Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή στο χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με την συνειδητή πειθαρχία του λαού μας; Πέραν από το να μας υπενθυμίζει την «ατομική» μας ευθύνη, λες και εμείς όλοι φταίμε για την πανδημία; Πώς προετοίμασε την κατάσταση;

  • Αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας, θα έχουμε τρία σχολικά συγκροτήματα με πάνω από 400 μαθητές στο καθένα. Θα έχουμε τάξεις στη Β/βάθμια με 27 (!) παιδιά ανά τμήμα. Θα έχουμε συστέγαση Γυμνασίου με Λυκείου λόγω των έργων που πραγματοποιούνται στο 1ο Λύκειο Χολαργού. Θα έχουμε Νηπιαγωγεία με 25 παιδιά ανά τμήμα. Για δεύτερη χρονιά θα έχουμε το μοναδικό 19θέσιο Δημοτικό στην ελληνική επικράτεια.
  • Ταυτόχρονα, 6 αίθουσες του πρώην Πολωνικού Σχολείου θα μείνουν κενές (!), σειρά δημοτικών κτηρίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προσωρινά για τη στέγαση τάξεων (όπως τα ΚΑΠΗ που δεν λειτουργούν με κρατική εντολή, η Βίλα Σαλίγκαρου, άλλα δημοτικά κτήρια) μένουν αναξιοποίητα, δεν διερευνήθηκε η δυνατότητα να εκμισθωθούν κτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση σχολικών αιθουσών.
  • Η κυβέρνηση, πιστή στη λογική του κόστους-οφέλους, θα προσλάβει λιγότερους αναπληρωτές ακόμα και σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος (!).
  • Ακόμα και οι προσλήψεις που έκανε στην καθαριότητα είναι πίσω από τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. Και φυσικά ούτε αυτές είναι μόνιμες ώστε να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση μας κουνάει το δάκτυλο και μας συμβουλεύει εμείς να κρατάμε τις αποστάσεις, εμείς να φροντίσουμε για τη σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, να είμαστε εν ολίγοις «ατομικά υπεύθυνοι» για ό,τι μας συμβεί.

Η Δημοτική Αρχή από την άλλη, με εκβιασμούς για απογευματινά ωράρια, με παραπληροφόρηση, με εξωραϊσμό των κυβερνητικών ευθυνών και με άρνηση να προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα πιστή και αυτή στη λογική του κόστους-οφέλους επιτίθεται στους γονείς που διαμαρτύρονται, στους εκπαιδευτικούς που ανησυχούν.

Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες. Και με πίεση μέσα από τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία των εκπαιδευτικών και τα συμβούλια των μαθητικών κοινοτήτων να απαιτήσουμε:

  • Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για εξεύρεση σχολικών αιθουσών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Άμεσα η Δημοτική Αρχή να λύσει το πρόβλημα.
  • Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
  • Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.
  • Εξασφάλιση για όλη τη σχολική χρονιά των απαραίτητων μέσω προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, απολυμαντικά) και διάθεσή τους δωρεάν στη σχολική κοινότητα.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-COV-2.

Οι ανάγκες μας δεν πρέπει να υποτάσσονται σε καμία λογική που θεωρεί «κόστος» την υγεία των παιδιών μας, την ομαλή Δημόσια και Δωρεάν πρόσβασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
http://www.lspapxol.gr
O επικεφαλής Αντώνης Ρεκλείτης
Ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Ρεμούνδος
Η τοπική σύμβουλος Πηνελόπη Χανιά