ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Λέρου


Το χωρίς πεζοδρόμια «χωριάτικο» δρομάκι των 105 μέτρων στον Άνω Χολαργό, κοντά στα όρια με την Αγία Παρασκευή, που ξεκινά από την οδό Πάτμου και καταλήγει στην οδό Καραολή & Δημητρίου, αφού πρώτα «συναντηθεί» και με την οδό Σπάρτης.

Η οδός Λέρου αποτελεί τον έναν από τους έξι δρόμους της πόλης με ονομασία προερχόμενη από τα ιστορικά Δωδεκάνησα (Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Κω, Πάτμου, Σύμης οι άλλοι πέντε).

Λέρος: Ένα από τα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στην Πάτμο και την Κάλυμνο. Ανήκει στην επαρχία Καλύμνου και πρωτεύουσά της είναι η Αγία Μαρίνα. Έχει έδαφος ορεινό και μικρή γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή. Λειτουργούν εκεί διάφορα κρατικά εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα (Σχολές Λέρου, Ψυχιατρείο).

Παλαιότεροι κάτοικοί της ήταν οι Λέλεγες και μετά οι Κάρες. Αργότερα περιήλθε στους Δωριείς και μετά στους Ίωνες. Περίφημο στην αρχαιότητα ήταν το ιερό της Αρτέμιδος. Αργότερα, ανήκε διαδοχικά στους Πέρσες, Λακεδαιμονίους, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Φράγκους, Τούρκους και τέλος στους Ιταλούς (1912).

Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής οι Ιταλοί είχαν κάνει ναύσταθμο και ναυτική βάση τον λιμένα στο Λακκί. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραχωρήθηκε μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα (1947). Οι εορτές της ενσωματώσεως έγιναν το 1948.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)