ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Λευκάδος


Αφιερωμένη σε νησί των Επτανήσων, όπως οι οδοί Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, η μήκους 210 μέτρων και πλάτους μόλις 2,5 (!) οδός Λευκάδος εκτείνεται μεταξύ των οδών Αριστοτέλους και 17ης Νοεμβρίου, αποτελώντας πρώτη παράλληλη της λεωφόρου Μεσογείων, στο ύψος της 7ης στάσης Χολαργού.

Λευκάδα (παλαιότερα Λευκαδία ή Αγία Μαύρα): Ένα από τα Επτάνησα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, περίπου απέναντι από τη Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας. Ο πορθμός που τη χωρίζει από τη Στερεά Ελλάδα έχει πλάτος μικρότερο των 100 μ. και σε ένα σημείο είναι μόλις 25 μ. Είχε ανοιχθεί από τους Κορίνθιους τον 7ο αι. π.Χ., αλλά με την πάροδο των χρόνων χρειάστηκε να ξαναγίνουν εργασίες διάνοιξης (όπως το 1903).

Είναι πολύ ορεινή, με ψηλότερο βουνό τα Σταυρωτά (1.140 μ.). Κυριότερο ακρωτήριό της είναι ο Λευκάτας (κ. Κάβος της Κυράς), από όπου κατά την παράδοση αυτοκτόνησε η ποιήτρια Σαπφώ. Πρωτεύουσα είναι η Λευκάδα, στο βόρειο άκρο του νησιού. Η ανατολική πλευρά της περιβάλλεται από μικρά νησιά (Μεγανήσι, Σπάρτη, Μαδουρή και τον περίφημο Σκορπιό, το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση), τα οποία μαζί με το κυρίως νησί αποτελούν τον Νομό Λευκάδος.

Παλαιότεροι κάτοικοι της Λευκάδας ήταν οι Ακαρνάνες, που αργότερα τους έδιωξαν οι Κορίνθιοι και οι Κερκυραίοι (7ος αι. π.Χ.). Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ήταν με το μέρος των Σπαρτιατών. Υποτάχθηκε στον Κάσσανδρο και μετά στους Ρωμαίους (197 π.Χ.). Στους Βυζαντινούς χρόνους ήταν σε παρακμή.

Από το 13ο αι. και μετά περιήλθε διαδοχικά στους Βενετούς, οι οποίοι έκτισαν το 1300 το κάστρο της Αγίας Μαύρας, Δεσποτάτο της Ηπείρου, Φλωρεντινούς (Τόκκοι), Τούρκους (1479), πάλι στους Βενετούς (1684-1797), Ρωσογάλλους και Άγγλους (1808). Κατά την Επανάσταση του 1821 ήταν καταφύγιο διωκόμενων αρματολών και κλεφτών. Η προσάρτησή της στην Ελλάδα έγινε το 1864 μαζί με τα λοιπά Ιόνια νησιά.

Είναι η πατρίδα του εθνικού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που το σπίτι του είναι στο νησάκι Μαδουρή, των Ιω. και Σπ. Ζαμπελίου, του Αγγλοελληνοϊάπωνα συγγραφέα και δημοσιογράφου Λευκαδίου Χερν, του Άγγελου Σικελιανού κ.ά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τον αρχαιολόγο Δαίρπφελντ, η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη, η πατρίδα του Οδυσσέα, η άποψη όμως αυτή αμφισβητείται από άλλους αρχαιολόγους.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)