Προχωράει η μετεγκατάσταση της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων


Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης του πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» επί της Λεωφόρου Μεσογείων 211 μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και της ΔΕΗ.

Με την κίνηση αυτή, η ΔΕΗ έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη μετεγκατάσταση των κεντρικών της γραφείων -τα οποία σήμερα βρίσκονται στην οδό Χαλκοκονδύλη- στο στρατιωτικό ακίνητο που βρίσκεται παραπλεύρως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία».

Η σύμβαση μίσθωσης

Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 50+10 έτη. Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται ανά 5ετία βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτά τα χρήματα είναι έσοδα που θα πάνε απ’ ευθείας στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λόγω των δαπανών που θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση, ανακατασκευή και μετεγκατάσταση των μονάδων του στρατοπέδου, παρέχεται στη ΔΕΗ δικαίωμα μη καταβολής μισθώματος για τον πρώτο χρόνο ενώ για τα επόμενα 4 χρόνια θα καταβάλλεται το 50%.

Βάσει της σύμβασης, υπάρχει η πρόβλεψη το κτιριακό συγκρότημα που θα αναγερθεί να περιέλθει στην κυριότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού μετά τη λύση ή τη λήξη της σύμβασης.

Τα πλάνα της ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της ΔΕΗ είναι να κατασκευάσει ένα πρότυπο κτίριο, που θα έχει συνάμα και εμπορικές χρήσεις και σύγχρονα γραφεία.

Άλλωστε, το ακίνητο προσφέρεται για τέτοια αξιοποίηση και μία τέτοιου μεγέθους επένδυση.

Επιπλέον, το νέο κτίριο των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ θα είναι ενεργειακά αποδοτικό και βιοκλιματικό, προαναγγέλλοντας τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για την επιχείρηση. Στο εν λόγω ακίνητο αναμένεται να στεγαστεί και το κεντρικό υποκατάστημα της ΔΕΗ.

Οι προεργασίες πρόκειται να αρχίσουν σύντομα και σε πρώτη φάση προβλέπεται να μετεγκατασταθούν τα 22 κτίρια, συνολικού εμβαδού 7.582 τ.μ., που βρίσκονται στο στρατόπεδο σε συγκεκριμένους χώρους που έχουν επιλεγεί.

Έπειτα θα πραγματοποιηθούν εργασίες κατεδάφισης προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερση του νέου συγκροτήματος, διαδικασία που θα γίνει με την έγκριση και την επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του στρατού.

Εκτιμάται ότι η μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων στις νέες εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 3 έως 4 χρόνων από σήμερα.

Το χρονικό του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020 με απόλυτη επιτυχία.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε στις 26 Μαρτίου 2020. Η ΔΕΗ ήταν αυτή που τελικά πλειοδότησε στο διαγωνισμό με ετήσιο μίσθωμα των 2,7 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται και παραπάνω.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα, δεδομένου ότι οι προσφορές των ενδιαφερομένων για το στρατιωτικό ακίνητο εκκινούσαν από το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρώην στρατόπεδο στη Μεσογείων διεκδίκησαν η θυγατρική μίας εκ των μεγαλύτερων real estate εταιρειών της χώρας, καθώς επίσης και μία από τις δύο κορυφαίες τεχνικές εταιρίες στην Ελλάδα.