Στη Βουλή το θέμα της συστέγασης 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου


Ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς αναφορικά με τη μεταφορά επιπλέον 180 μαθητών του 1ου ΓΕΛ Χολαργού στο Γυμνάσιο της οδού Αετιδέων εν μέσω πανδημίας κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας και Τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης, σχετικά με τη μεταστέγαση 180 μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Χολαργού στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, όπου ήδη φοιτούν 300 μαθητές. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Παιδείας & Θρησκευμάτων
Εσωτερικών

Θέμα: “480 μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού Αττικής”

Ανάμεσα στα δεκάδες ανοχύρωτα σχολεία που βρήκε η έναρξη αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης σχολικής χρονιάς είναι το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού και το 1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού Αττικής. Υπάρχει ένταση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών λόγω της μεταστέγασης του μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού του 1ου Γενικού Λυκείου Χολαργού εξαιτίας των έργων που ξεκίνησαν σε αυτό φέτος, στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού. Οι εργασίες που αφορούν στο 1ο ΓΕΛ Χολαργού άπτονται της ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης του κτιρίου. Οι σημαντικές αυτές εργασίες θα μπορούσαν να έχουν ανασταλεί λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη σχολικής στέγης.

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε, βρίσκοντας το 1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού “εργοτάξιο” με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να παραμένουν εκεί και το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού υπεράριθμο, στεγάζοντας 480 μαθητές, καθώς οι 180 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, μεταφέρθηκαν σε αυτό, δημιουργώντας αυτόματα συνθήκες υπερκορεσμού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός και συγχρωτισμός στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού δεδομένης της συνύπαρξης 480 μαθητών και τη δημιουργία τμημάτων με 27 μαθητές;

2) Είναι δυνατόν με τις παραπάνω συνθήκες να τηρηθούν τα μέτρα του ΕΟΔΥ περί αποστάσεων μαθητών σε εξωτερικούς χώρους και την εφαρμογή ξεχωριστών διαλειμμάτων;

3) Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις εργασίες στο 1ο Γενικό Λύκειο Χολαργού εν μέσω πανδημίας καθώς απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ζαχαριάδης Κώστας
Κατρούγκαλος Γιώργος».

Για το ίδιο θέμα, που την περίοδο αυτή μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, ερώτημα υποβλήθηκε και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, το οποίο συνυπογράφουν οι Βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Συγκεκριμένα:

«Σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων και με γνωστό και αναμενόμενο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, το πρώτο σχολικό κουδούνι βρήκε τα προβλήματα συνολικά στα σχολεία της χώρας να παραμένουν, να διογκώνονται και να δυναμώνουν το κλίμα ανασφάλειας σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Άλλο ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη μεταστέγαση τμημάτων του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, στη σχολική μονάδα του 1ου Γυμνασίου Χολαργού.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, στοιβάζονται μαζί με την Α’ και Β’ Λυκείου του 1ου Λυκείου, που έχουν μείνει χωρίς σχολική στέγη, αφού η δημοτική αρχή Παπάγου – Χολαργού, ξεκίνησε διαδικασίες επισκευής του κτιρίου του Λυκείου, χωρίς προηγουμένως να έχει δώσει λύση στη στέγαση των μαθητών του. Αυτή η μεταφορά των τμημάτων του Λυκείου στο Γυμνάσιο, έχει ως αποτέλεσμα να προστεθούν στους 300 μαθητές του Γυμνασίου, 180 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και τη δημιουργία τμημάτων 27 μαθητών, την ώρα που για την αποφυγή του συγχρωτισμού απαιτείται αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Επίσης, η Γ’ Λυκείου του εν λόγω σχολείου θα κάνει μάθημα στο κτίριο – εργοτάξιο του Λυκείου, εν μέσω εργασιών επισκευής του κτιρίου.

Μόνιμη επωδός της δημοτικής αρχής είναι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τη στέγαση των μαθητών του Λυκείου για όσο χρονικό διάστημα (περίπου δυο χρόνια) διαρκέσουν οι εργασίες στο σχολείο. Την ίδια στιγμή ο δήμος έχει μισθώσει το πρώην Πολωνικό Σχολείο αφήνοντας σχεδιασμένα κενές 6 αίθουσες, ενώ παράλληλα σειρά δημοτικών κτιρίων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προσωρινά για τη στέγαση τμημάτων του Λυκείου, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα.

Αυτός είναι ο ρεαλισμός της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία να λειτουργούν με στοιβαγμένους μαθητές στις τάξεις, με ελλείψεις στην καθαριότητα, με ελλείψεις εκπαιδευτικών. Η πολιτική του κόστους – οφέλους της ΕΕ, που πιστά ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι αυτή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι όποιες εξαγγελίες για την προστασία από την πανδημία αποτελούν ένα ανεφάρμοστο ευχολόγιο, που στόχο έχει να συνεχίσει η Κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης, όταν με κρατική ευθύνη δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία στο 1ο Λύκειο και στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, με εύρεση άμεσα κατάλληλων χώρων διδασκαλίας για 1ο ΓΕΛ (με δεδομένο το διετές χρονοδιάγραμμα των εργασιών), χωρίς την κατάργηση των εργαστηρίων του Γυμνασίου.
Να υπάρχει αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω».