Ο Κώστας Τούτουζας νέος Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας


Στη θέση του Γραμματέα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εκλέχθηκε από τους Έλληνες και Κύπριους συναδέλφους του ο Χολαργιώτης Καθηγητής Καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κώστας Τούτουζας.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1948 και ανεγράφη στα βιβλία των επιστημονικών σωματείων του Ειρηνοδικείου Αθηνών το έτος 1950. Αρχικά τα ιδρυτικά μέλη της ήταν 28, ενώ σήμερα έχει εγγεγραμμένους 2.200 περίπου καρδιολόγους με ειδικότητα.

Σκοπός της Εταιρείας είναι η προαγωγή του κλάδου της καρδιολογίας και των συναφών κλάδων, η επιδίωξη αρίστων επιστημονικών και επαγγελματικών συνθηκών εργασίας για τα μέλη της, καθώς και η οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και διαλέξεων. Διοικείται υπό εννιαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο ανανεούται ανά διετία, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας των μελών της και ασχολείται με επιστημονικά και διοικητικά θέματα.

Έδρα της είναι η Αθήνα και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο 5 ορόφων, με την επωνυμία Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, επί της οδού Ποταμιάνου 6. Το κτίριο διαθέτει πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό για τη διεκπεραίωση των εργασιών της Εταιρείας. Στον τρίτο όροφο του κτιρίου λειτουργεί Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση των μελών της Εταιρείας, με τα πιο σημαντικά καρδιολογικά περιοδικά παγκοσμίως και με άριστο τεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση όλο το 24ωρο, από όλη την Ελλάδα, στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

Στο αμφιθέατρο της Εταιρείας διεξάγονται μετεκπαιδευτικά μαθήματα, webinars, σεμινάρια εξειδικευμένης καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και οι μηνιαίες συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας. Στο κτίριο της Εταιρείας γίνεται ειδική διαμόρφωση εξεταστηρίων χώρων όπου παρέχεται δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος σε ευπαθείς ομάδες, με τη δυνατότητα διενέργειας υπερηχοκαρδιογραφικής μελέτης και δοκιμασίας κόπωσης, πλέον της κλινικής καρδιολογικής εξέτασης.

Με αφορμή την εκλογή του στη θέση του Γραμματέα του ΔΣ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο Κώστας Τούτουζας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ πολύ τους Καρδιολόγους από Ελλάδα και Κύπρο για την εκλογή μου στη θέση του Γραμματέα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Θα προσπαθήσω σε συνεργασία με το νέο ΔΣ της Εταιρείας να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στο έργο μιας από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα και Ευρώπη».