ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Λεωφόρος Μεσογείων


Με τα 2 από τα συνολικά 9 χιλιόμετρα της ανόδου της λεωφόρου Μεσογείων να περνούν μπροστά από το Χολαργό, από Αναστάσεως έως Αρκαδίου, η… παραλία της πόλης, μέσω του ομώνυμου παράδρομου, αποτελεί το κέντρο της τοπικής αγοράς αλλά και τον βασικό συγκοινωνιακό κόμβο ολόκληρου του Δήμου.

Κύρια χαρακτηριστικά της… δικής μας λεωφόρου Μεσογείων, μεταξύ άλλων, οι τρεις σταθμοί του Μετρό («Χολαργός», «Εθνική Άμυνα», «Νομισματοκοπείο»), ο «Δαναός», το «Σινέ Χολαργός» (πρώην Αλόμα), το «Metropolitan General» (πρώην «Ιασώ General» και «Ήρα») και το εμπορικό κέντρο «Ερμής».

Οι είσοδοι του Χολαργού από την άνοδο της λεωφόρου Μεσογείων είναι συνολικά 8 (Ξανθίππου, Σαρανταπόρου, Αετιδέων, Περικλέους, Φανερωμένης, 17ης Νοεμβρίου, Λοχαγού Δεδούση, Αρκαδίου), ενώ από την κάθοδο 3 (Αρκαδίου, Φανερωμένης, Περικλέους).

Έξοδο και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων παρέχουν οι οδοί Αναστάσεως, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Υμηττού, Περικλέους, Φανερωμένης και 17ης Νοεμβρίου, ενώ πρόσβαση μονάχα στην άνοδο της Μεσογείων προσφέρουν οι οδοί Μιλτιάδου, Σωκράτους, Αριστοτέλους και Αρκαδίου.

Η λεωφόρος Μεσογείων (η οποία σε πολύ παλαιότερες εποχές λεγόταν Δρόμος του Μαραθώνα, επειδή οδηγούσε στο τότε χωριό Μαραθώνας) αρχίζει από την Αθήνα και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στη μακρότατη διαδρομή της μέχρι την κατάληξή της στη λεωφόρο Μαραθώνος αποτελεί όριο ανάμεσα σε διάφορους Δήμους. Ειδικά στο τμήμα της που αντιστοιχεί στο Χολαργό αποτελεί όριο της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού με το Δήμο Χαλανδρίου και με τη Δημοτική Κοινότητα Νέου Ψυχικού.

Από την κάθοδο της λεωφόρου Μεσογείων, απέναντι δηλαδή από το Χολαργό, περνά κάθε Νοέμβριο ο αυθεντικός Μαραθώνιος Δρόμος της Αθήνας, με το γεγονός αυτό, μαζί με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των αυτοκινήτων και από τα δύο ρεύματα της λεωφόρου, να τραβά κάθε χρόνο τα βλέμματα μικρών και μεγάλων, σε μια μοναδική και άκρως τιμητική μέρα για ολόκληρη την πόλη.

Μεσόγεια: Πεδινή περιοχή της Αττικής, στα ανατολικά της Αθήνας, που περικλείεται από τον Υμηττό, την Πεντέλη, τον Ευβοϊκό Κόλπο και τη Λαυρεωτική. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μεσογαία ή Μεσόγαια και είχε πολλούς Δήμους (Πρόσπαλτα, Μυρρινούς, Φλυά, Σφηττός κ.ά., πιθανώς και την Παιανία).

Στη σημερινή εποχή βρίσκονται εκεί πολλές ευημερούσες κωμοπόλεις, όπως η Παιανία (Λιόπεσι), τα Σπάτα, όπου ο νέος Κεντρικός Αερολιμένας της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Μαρκόπουλο, το Κορωπί, η Κερατέα κ.ά., οι οποίες και αυτές ονομάζονται συλλογικά Μεσόγεια.

Η περιοχή των Μεσογείων φημίζεται για τη μεγάλη και εκλεκτή οινοπαραγωγή της. Από το γεγονός αυτό πηγάζει και το γνωστό λογοπαίγνιο του Δημ. Καμπούρογλου για τον Υμηττό, ότι δηλαδή ο Υμηττός είναι το βουνό το οποίο χωρίζει «την κοιλάδα του πνεύματος (εννοεί το αθηναϊκό λεκανοπέδιο) από την κοιλάδα του οινοπνεύματος».

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)