ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Μελά Β.


Ο Βασίλειος Μελάς, το «Νηπιακόν Επιμελητήριον Β. Μελά» και η «Παιδική Φωλέα» του Χολαργού, μέσα στο δάσος με τους νερόμυλους και τις αχλαδιές.

Η οδός Μελά Β. ξεκινά από τη συμβολή της με τις οδούς Κανάρη και Κωνσταντινουπόλεως στον Άνω Χολαργό και καταλήγει στην οδό Φανερωμένης, με κατηφορική ως επί το πλείστον κλίση.

Αποτελεί έναν από τους περιμετρικούς δρόμους του κεντρικού πάρκου «Ανδρέας Παπανδρέου» (Δημοτικό Καφέ) και έδρα του ιστορικού Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών & ΑμεΑ Χολαργού, της γνωστότερης στους παλαιότερους ως «Παιδική Φωλέα».

Στην «Παιδική Φωλέα» (Φωλιά) φιλοξενούνταν την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για λογαριασμό τον Υπουργείου Παιδείας, μικροί μαθητές των σχολείων της πρωτεύουσας, αλλά και άλλα παιδιά. Το αρχικό κτίριο βρισκόταν μέσα στο δάσος που κάλυπτε τότε την περιοχή, με οπωροφόρα (αχλαδιές κ.ά.), νερόμυλους κ.λπ.

Σήμερα, ο χώρος του Κέντρου περικλείεται από τις οδούς Βασιλείου Μελά, Φανερωμένης, Φειδίου και Ευριπίδου και μέσα σ’ αυτόν υπάρχει και η μικρή εκκλησία του Αγίου Στυλιανού. Η γύρω περιοχή έχει φυσικά πυκνοκατοικηθεί.

Βασίλειος Μελάς (1819 – 1884): Ομογενής ευεργέτης από την Κωνσταντινούπολη, αδελφός του λογίου Λέοντος Μελά και του Δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά. Απέκτησε μεγάλη περιουσία στο Λονδίνο από το εμπόριο σιτηρών και το 1876 ήρθε στην Ελλάδα, όπου έκτισε μεγαλοπρεπή κτίρια ως κατοικίες, ένα από τα οποία είναι το πρώην (1929 – 1972) Κεντρικό Ταχυδρομείο στην πλατεία Κοτζιά (Δημαρχείου) της Αθήνας, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το οποίο σήμερα στεγάζει κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης.

Με κληροδότημά του ιδρύθηκε το 1894 το «Νηπιακόν Επιμελητήριον Β. Μελά» με προορισμό την ίδρυση και συντήρηση σχολείων. Το ίδρυμα αυτό επί προεδρίας του ανιψιού του, Βίκτωρος Μελά (+ 1917), ίδρυσε πάνω από 150 σχολεία στην υπόδουλο Ελλάδα, ενώ αργότερα, στο Χολαργό, ίδρυσε την «Παιδική Φωλέα», όπου σήμερα λειτουργεί το Κέντρο Προστασίας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιού, που βρίσκεται στην ομώνυμη οδό. Ο Βασίλειος Μελάς πέθανε στο Παρίσι.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)