ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Μέτωνος


Από την Αναστάσεως ως την Αετιδέων, η οδός Μέτωνος αποτελεί έναν από τους κεντρικότερους παράλληλους δρόμους του Κάτω Χολαργού, με τα δύο τελευταία, ήπιας κυκλοφορίας πλακόστρωτα τμήματά της, να φιλοξενούν μέρος της ευρύτερης τοπικής αγοράς.

Η οδός Μέτωνος είναι συνέχεια της παλαιότερης οδού Μέτωνος της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, η οποία πλέον έχει μετονομαστεί (στο τμήμα της που βρίσκεται στου Παπάγου) σε οδό Συνταγματάρχου Τσιάκα.

Αντιθέτως, η σημερινή οδός Μέτωνος της κηπούπολης των Στρατηγών βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Συνταγματάρχου Τσιάκα και Βουτσινά, εκτεινόμενη από Κύπρου μέχρι Αναστάσεως.

Μέτων: Αστρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός του 5ου αι. π.Χ., από το Δήμο Λευκονόης των Αθηνών, γιος του Παυσανία, σύγχρονος του Σωκράτη.

Έδρασε κυρίως κατά το β’ μισό του 5ου αι. π.Χ., όπως προκύπτει από το ότι καταψήφισε την εκστρατεία στη Σικελία, που έγινε το 415 π.Χ. Έκαψε μάλιστα και το σπίτι του, που βρισκόταν κοντά στην Ποικίλη Στοά, προσποιούμενος τον τρελό, για να αποφύγει τη συμμετοχή του στην εκστρατεία αυτή.

Έγινε περίφημος για τη διατύπωση του λεγόμενου «Κύκλου ή Ενιαυτού του Μέτωνος», δηλαδή της περιόδου των 19 ετών, κατά την οποία επαναλαμβάνονται οι φάσεις της Σελήνης με την ίδια σειρά. Ο κύκλος αυτός δεν εφαρμόστηκε στην πράξη και γι’ αυτό η παροιμία «Αναβάλλεσθαι ες Μέτωνος ενιαυτόν» είναι αντίστοιχη της λατινικής «Ad Calendas Graecas», δηλαδή ποτέ (οι Έλληνες δεν είχαν Καλένδες, δηλαδή συλλογική ονομασία των πρώτων ημερών κάθε μήνα στο ημερολόγιό τους).

Φρόντισε επίσης για θέματα αναφερόμενα στα υδραγωγεία της Αθήνας και του Πειραιά (414 π.Χ.), καθώς και για τη ρυμοτομία των Αθηνών. Αναφέρεται και ως κατασκευαστής ηλιακού ωρολογίου που στήθηκε στην Πνύκα, όπου βρισκόταν και το αστρονομικό του παρατηρητήριο (στη θέση περίπου που είναι σήμερα το Αστεροσκοπείο). Με το όνομά του ονομάστηκε ένας από τους κρατήρες της Σελήνης.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)