ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Μπότσαρη Μάρκου


Με μήκος μόλις 54 μέτρων, η οδός Μάρκου Μπότσαρη αποτελεί τη φυσική συνέχεια της παπαγιώτικης οδού Εθνικής Αμύνης, καλύπτοντας μονάχα ένα οικοδομικό τετράγωνο, μεταξύ των οδών Υμηττού και Βασιλείου Μελά, ενώ πρόκειται για έναν από τους 11 δρόμους της πόλης με ονομασία αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821.

Μάρκος Μπότσαρης (1790-1823): Αγωνιστής του 1821, ο πιο διάσημος από τα μέλη της σουλιώτικης οικογένειας Μπότσαρη. Γεννήθηκε στο Σούλι και ήταν γιος του Κίτσου Μπότσαρη. Πήρε μέρος και διέπρεψε στους πολέμους εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και υπηρέτησε στα αγγλικά τάγματα της Επτανήσου. Το 1809 μάλιστα έγραψε ένα λεξικό της «Ρομαϊκοίς και Αρβανητηκοίς Απλής» (που εκδόθηκε στην Αθήνα στις μέρες μας, το 1980).

Μετά την κήρυξη της Επαναστάσεως ήλθε σε επαφή με τους επαναστατημένους Έλληνες και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, όπως στη μάχη της Πλάκας, στη μάχη του Πέτα (1822) κ.ά. Διακρίθηκε το 1822 κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και μετά διορίστηκε αρχιστράτηγος Δυτικής Ελλάδος.

Επειδή αργότερα η διοίκηση διόρισε αρχιστράτηγο και τον Βαρνακιώτη και έδωσε διπλώματα στρατηγίας και σε πολλούς άλλους, ο Μάρκος Μπότσαρης έσκισε το δικό του δίπλωμα λέγοντας ότι «όποιος είναι ικανός παίρνει το δίπλωμα αυτό μπροστά στον εχθρό».

Το 1823 εξεστράτευσε εναντίον του Καρπενησίου με 450 Σουλιώτες και επετέθη εναντίον των Τούρκων τη νύχτα της 8ης Αυγούστου. Θέλοντας να κτυπήσει κατ’ ευθείαν την ηγεσία του εχθρού, μπήκε στο στρατόπεδό τους, στη θέση Κεφαλόβρυσο, μαζί με τους Σουλιώτες του, πυροβολήθηκε όμως και τραυματίστηκε θανάσιμα στο μάτι από έναν σωματοφύλακα του αρχηγού Μουσταή Πασά της Σκόδρας.

Ο θάνατός του θρηνήθηκε ως μέγιστη εθνική απώλεια και η κηδεία του έγινε στο Μεσολόγγι με εξαιρετική λαμπρότητα. Οι καμπάνες κτύπησαν πένθιμα 33 φορές, όσα και τα χρόνια του. Το θάνατό του τον ύμνησε η λαϊκή μούσα και ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ένα ποίημα γι’ αυτόν:

Στην πλάκα του Μάρκου καθίζει
η δόξα λαμπράδες γεμάτη
κλεισμένο για πάντα το μάτι
οπούχε πολέμου φωτιά
(Διον. Σολωμός)

Αναμνηστική στήλη-μνημείο του έχει στηθεί στο Κεφαλόβρυσο. Μαρμάρινη προτομή του, έργο του γλύπτη Εμπειρίκου, υπάρχει στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα. Η ωραιότατη κόρη του, Ρόζα, διετέλεσε Κυρία επί των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας (το πραγματικό της όνομα ήταν Αικατερίνη, αλλά επονομάστηκε Ρόζα εξ αιτίας του ρόδινου χρώματος του προσώπου της) και αργότερα παντρεύτηκε τον στρατηγό Γεώργιο Καρατζά.

Ωραία προσωπογραφία της, έργο του Βαυαρού ζωγράφου Στίλερ, βρίσκεται στην Πινακοθήκη των Καλλονών, στο Μόναχο. Το όνομα του Μάρκου Μπότσαρη έχει μία Πλατεία στο Στρασβούργο, επειδή Αλσατοί Φιλέλληνες πολέμησαν μαζί τον κατά τον Αγώνα του 1821.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)