Χωρίς συναίνεση η ονοματοδοσία των δημοτικών κτιρίων


Με 17 ψήφους υπέρ, 2 κατά, 2 λευκά και 6 «αποχές» πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης (25/11) η εισήγηση του Ηλία Αποστολόπουλου για την ονοματοδοσία εννέα δημοτικών χώρων σε Χολαργό και Παπάγου.

Στην πραγματικότητα επαληθεύτηκε για μία ακόμη φορά το ρεπορτάζ του «Μένουμε Χολαργό» (menoumeholargo.gr), με τους περισσότερους αιρετούς να αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα ίδια επιχειρήματα με αυτά που σας ανέλυσε από τη Δευτέρα (23/11) το πρώτο ενημερωτικό Μέσο της πόλης.

Ενδεικτικά, μάλιστα, τα όσα ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Τούτουζας, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να τάσσεται κατά της εισήγησης Αποστολόπουλου, από τη στιγμή που δεν προηγήθηκε η ενδεδειγμένη διαβούλευση, για ένα θέμα κατά τ’ άλλα χωρίς ιδιαίτερο νόημα, όταν το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τιμήσει στο πρόσφατο παρελθόν τα περισσότερα από τα τιμώμενα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις νέες ονοματοδοσίες.

Ο κ. Τούτουζας υπενθύμισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εξυψώσει ήδη τόσο τον Βασίλη Ξύδη στον τίτλο του επίτιμου Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού, όσο και τον Χαράλαμπο Σκούρτη ως επίτιμο Δήμαρχο Χολαργού, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Νικολάου, με τον οποίο τώρα ο κ. Αποστολόπουλος σπεύδει να βγάλει την… υποχρέωση, δίνοντας το όνομά του σε ένα κτίριο που ανεγέρθηκε επί των ημερών του και στο οποίο φιγουράρει έτσι κι αλλιώς το όνομα του πρώην Δημάρχου Χολαργού.

Από εκεί και πέρα αλαλούμ επικράτησε αναφορικά με την ονοματοδοσία Ξύδη, με τον Ηλία Αποστολόπουλο να αλλάζει τελευταία στιγμή την ίδια του την εισήγηση, εξηγώντας πως το όνομα του πρώην Δημάρχου Παπάγου και Παπάγου-Χολαργού δεν θα δοθεί τελικά στο Κέντρο Νεότητας το οποίο έχει ήδη όνομα (Κωνσταντίνος Καραμανλής), αλλά αόριστα στο σύνολο του Αθλητικού Κέντρου Παπάγου!

Επιβεβαιώνοντας και σε αυτό το σημείο το ρεπορτάζ του «Μένουμε Χολαργό» (menoumeholargo.gr) περί εκπεφρασμένης δυσαρέσκειας από το περιβάλλον του προκατόχου του, ο Δήμαρχος προέβη σε μία ακόμη αλλαγή της τελευταίας στιγμής, αποφασίζοντας να «βαφτίσει» σε «Βασίλης Ξύδης» ΚΑΙ τον νεόδμητο βρεφονηπιακό σταθμό επί των οδών Βερσή και Αλευρά στου Παπάγου…

Αν και προσπάθησε για το αντίθετο, ο κ. Αποστολόπουλος δεν κατάφερε να πετύχει τη συναίνεση που ζητούσε, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της κυρίως για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε από πλευράς συμπολίτευσης το όλο ζήτημα, ενώ την πλάτη στον πρώτο πολίτη γύρισαν για μία ακόμη φορά και σημαίνοντα στελέχη του συνδυασμού του, όπως ο Δημήτρης Οικονόμου που αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία αλλά και ο Θανάσης Βαλυράκης που δεν συμμετείχε καν στη συνεδρίαση.

Να σημειωθεί, τέλος, πως τις δικές της ενστάσεις για την περίπτωση του διορισμένου από τη δικτατορία Δημάρχου Χολαργού, Αντώνη Πολύδωρα, το όνομα του οποίου πρόκειται να δοθεί στο Αθλητικό Κέντρο Χολαργού στο Νταμάρι, εξέφρασε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, ενώ από τη μεριά τους οι «8 Προτάσεις» στάθηκαν στο γεγονός της ανούσιας ονοματοδοσίας του Δημαρχείου, υποστηρίζοντας πως παρόμοιες εγκαταστάσεις δεν συνηθίζεται να αναφέρονται από τον κόσμο με βάση την όποια επωνυμία τους αλλά αποκλειστικά για το ρόλο που εξυπηρετούν.

Την πρόταση του Δημάρχου υπερψήφισαν οι Νίκος Κουκής, Χρύσα Παρίση, Ειρήνη Βεντουζά, Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, Γιώργος Πολύδωρας, Μαρία Δημητριάδου, Μιχάλης Τράκας, Μιχάλης Υφαντής, Μιμή Ρουφογάλη, Χρήστος Πετράκης, Θανάσης Κούτρας, Βίκυ Νικάκη, Βασίλης Σιαμάνης, Μιχάλης Χατζής, Μαρία Αθανασάκου, Θανάσης Αυγουρόπουλος και Μπάμπης Στάικος.

Κατά τάχθηκαν οι Δημήτρης Τούτουζας και Γιώργος Ανυφαντής, με τους Γιώργο Αυγερινό και Βάνα Ρετσινιά να δίνουν λευκή ψήφο. Αποχή από την ψηφοφορία δήλωσαν οι Νικήτας Κανάκης, Μαρία Σιώτου, Νατάσσα Χαμηλοθώρη, Νίκος Καραγιάννης, Γιώργος Ρεμούνδος και Περικλής Ζήκας.