Nadja: To πολύχρωμο διαμέρισμα στου Παπάγου με τις μεταμοντέρνες πινελιές (pics)


Μοτίβα στα πλακάκια, γεωμετρικά σχέδια και μια φωτεινή κίτρινη σκάλα είναι τα πρώτα που παρατηρεί κανείς στο εντυπωσιακό διαμέρισμα στην περιοχή του Παπάγου, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Point Supreme.

Το επονομαζόμενο Nadja, όπως σημειώνει η αρχιτεκτονική ομάδα, αποτελείται από δύο ξεχωριστά διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 270 τ.μ., που ανακαινίστηκαν και συνδέθηκαν με μια κίτρινη σκάλα.

Μάλιστα, τα δύο επίπεδα υλοποιήθηκαν ως δύο εντελώς διαφορετικοί χώροι και γι’ αυτό έχουν και εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα.

Το κάτω επίπεδο μοιάζει με θαλασσινό περιβάλλον πάνω στο οποία πλέουν μεγάλα έπιπλα που θυμίζουν πλωτές νησίδες. Εκεί γίνονται οι καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειας. Αντί για τον τυπικό, όμως, διαχωρισμό των λειτουργιών σε κλειστά δωμάτια, οι χώροι είναι ευέλικτοι και κοιτούν ο ένας τον άλλο. Αντί για τοίχους δηλαδή, βλέπουμε ράφια, τραπέζια, ντουλάπια, κουρτίνες και εσωτερικά χωρίσματα που οριοθετούν τα δωμάτια μεταξύ τους, χωρίς όμως να εμποδίζουν την οπτική επαφή.

Έτσι, κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι «κοιτάζονται» μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ευέλικτο περιβάλλον, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της οικογένειας. Είναι μάλιστα μια εξαιρετική λύση για οικογένειες με μικρά παιδιά, ώστε να υπάρχει καλύτερη επίβλεψη από τους γονείς.

Αντιθέτως, ο πάνω όροφος έχει μια γήινη ατμόσφαιρα και είναι σαφέστατα επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών.

Κατά την ανακαίνιση των διαμερισμάτων, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν μια ποικιλία χρωμάτων, μορφών και γραφικών για να δημιουργήσουν μια αισθητική που θυμίζει στοιχεία της μοντέρνας και μεταμοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα.

«Αυτό που είναι μεταμοντέρνο στο διαμέρισμα είναι κυρίως η ποικιλομορφία του», δηλώνει ο συνιδρυτής του Point Supreme, Κωνσταντίνος Πανταζής, στο Dezeen, ένα από πιο γνωστά και έγκυρα διεθνούς εμβέλειας περιοδικά -και όχι μόνο- στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design. «Οι έντονες αντιπαραθέσεις, η εκτεταμένη χρήση του χρώματος και της υφής δημιουργούν μια έντονη συναισθηματική και φυσική εμπειρία που είναι πολύ μεταμοντέρνα», λέει χαρακτηριστικά. «Επιπλέον, η μορφή και ο τελικός χαρακτήρας είναι ως επί το πλείστον συμβολικά και όχι πραγματικό ενδιαφέρον για τη μόδα ή το στιλ», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η κατακίτρινη σκάλα σχεδιάστηκε ειδικά για να συνδέονται οι δύο όροφοι, ενώ λειτουργεί και ως πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος για τον κάτω όροφο.

«Το διαμέρισμα έχει πολλές διαφορές με το μεταμοντέρνο, με την έννοια ότι οι αναφορές του δεν είναι σαφείς αλλά έμμεσες», τονίζει ο Κωνσταντίνος Πανταζής στο Dezeen. «Αλλά είναι επίσης σαφώς μη μεταμοντέρνο, με την έννοια ότι απορρίπτει όλα τα δόγματα και χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό ρεπερτόριο αρχιτεκτονικών εργαλείων που αντλούνται από πολύ μακρινές αναφορές», καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο Point Supreme ιδρύθηκε το 2008 από τους Κωνσταντίνο Πανταζή και Μαριάννα Ρέντζου στο Ρότερνταμ, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την KN Group.

Η δουλειά αυτή έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά, ενώ συμπεριλήφθηκε και στο διεθνές περιοδικό σχεδίου και αρχιτεκτονικής Wallpaper, που θεωρείται κάτι σαν τη Βίβλο της αρχιτεκτονικής.

Δείτε φωτογραφίες από το πολύχρωμο διαμέρισμα στου Παπάγου:

πηγή