ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Μπουμπουλίνας


Ως φυσική συνέχεια της οδού Στρατηγού Κοκκόλα, η οδός Μπουμπουλίνας, ένας από τους 11 δρόμους της πόλης με αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση, εκτείνεται μεταξύ των οδών Υμηττού και Θεσσαλονίκης, στο ύψος της πλατείας Παπαφλέσσα.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825): Ηρωίδα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 από την Ύδρα (γεννημένη συμπτωματικά στην Κωνσταντινούπολη), το γένος Σταυριανού Πινότση, χήρα (από δεύτερο γάμο) του πλούσιου Σπετσιώτη πλοιοκτήτη Δημητρίου Μπούμπουλη, που σκοτώθηκε το 1811 σε μάχη με Αλγερινούς πειρατές.

Πήρε καλή μόρφωση. Σε πρώτο γάμο είχε πάρει σύζυγο τον Δημήτριο Γιάννουζα, Σπετσιώτη πλοίαρχο, που πνίγηκε σε ναυάγιο το 1793 ύστερα από σύγκρουση με πειρατές. Σε ένα ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη μυήθηκε ίσως στη Φιλική Εταιρεία και όταν γύρισε στις Σπέτσες ναυπήγησε το περίφημο πλοίο της «Αγαμέμνων» (1820).

Με το πλοίο αυτό και άλλα τρία μικρότερα έδρασε ηρωικά κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Πήρε μέρος στην κατάληψη του Άργους, στον αποκλεισμό του Ναυπλίου (κατά τον οποίο σκοτώθηκε ο γιος της Γιώργος Γιάννουζας) και της Μονεμβασίας, καθώς και στον αποκλεισμό και την άλωση της Τριπολιτσάς, μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η λαϊκή μούσα ύμνησε ανάμεσα στα άλλα και τη συμμετοχή της στην πολιορκία του Ναυπλίου:

Στεριά με δέρνει ο Πρίγκηπας (= ο Δημήτριος Υψηλάντης)
πελάγου η Μπουμπουλίνα…

Οι συμπολεμιστές της την αποκαλούσαν «Μεγάλη Κυρά». Ξόδεψε όλη σχεδόν τη μεγάλη περιουσία της για τις ανάγκες του Αγώνα. Μετά την άλωση του Ναυπλίου εγκαταστάθηκε εκεί και ζούσε με τα λίγα έσοδα των υπολειμμάτων της περιουσίας της.

Το 1824, κατά την περίοδο των εμφύλιων συγκρούσεων, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, συμπέθερου της, την υποχρέωσαν να φύγει από το Ναύπλιο και δεν της επέτρεψαν να ξαναγυρίσει εκεί. Εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες, όπου έζησε στο αρχοντικό της (σήμερα μουσείο) το υπόλοιπο, μικρό άλλωστε, διάστημα της ζωής της. Σκοτώθηκε το Μάιο του 1825, σε μια οικογενειακή διένεξη.

Στις Σπέτσες έχει στηθεί χάλκινο άγαλμά της, ενώ μαρμάρινη προτομή της, έργο του γλύπτη Λάζαρου Λαμέρα, βρίσκεται στην Αθήνα, στο Πεδίον του Άρεως. Η κόρη της, Ελένη Μπούμπουλη, πήρε σύζυγο σε πρώτο γάμο τον Πάνο Κολοκοτρώνη, πρωτότοκο γιο του Γέρου του Μωριά και μετά το θάνατο του Πάνου, κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις του 1824, παντρεύτηκε τον Θεοδωράκη Γρίβα.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)