ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Νέστορος


Κινούμενη παράλληλα των οδών 17ης Νοεμβρίου, Γρεβενών και Κωνσταντινουπόλεως, η μικρή σε μήκος οδός Νέστορος εκτείνεται μεταξύ των οδών Αγίας Τριάδος και Σκρα στον Άνω Χολαργό, με την οδό Μυκόνου να την τέμνει στη μέση στο ύψος της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως.

Η οδός Νέστορος λεγόταν παλαιότερα οδός Δήλου, από την «Ιεράν Νήσον» της αρχαιότητας, τόπο γέννησης του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος.

Νέστωρ: Μυθικός βασιλιάς της Πύλου, γιος του Νηλέως και της Χλωρίδος. Ήταν ο μόνος που επέζησε από τη σφαγή των παιδιών του Νηλέως από τον Ηρακλή. Τον εκτιμούσαν πολύ οι Έλληνες για την ευφράδειά του, τη σωφροσύνη του και τις σοφές συμβουλές που έδινε. Τον αποκαλούσαν και «Γερήνιον», γιατί μεγάλωσε στη Γερηνία της Ήλιδος.

Σε νεανική ηλικία σκότωσε σε μονομαχία το γίγαντα Ερευθαλίωνα. Πήρε μέρος στον πόλεμο Λαπιθών και Κενταύρων, στο κυνήγι του Καλυδωνίου Κάπρου, στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας, αν και ήταν πια σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Στην Τροία μάλιστα παρά λίγο να τον σκότωνε ο Πάρις, αλλά μπήκε στη μέση ο γιος του Αντίλοχος και τον έσωσε (τον Αντίλοχο τον σκότωσε αργότερα ο Μέμνων). Όταν γύρισε από την Τροία βασίλευσε στη χώρα του για πολλά ακόμα χρόνια. Εκεί τον επισκέφθηκε ο Τηλέμαχος για να πάρει πληροφορίες για τον πατέρα του, Οδυσσέα.

Στην κωμόπολη Χώρα της επαρχίας Πυλίας, κοντά στη σημερινή Πύλο, οι ανασκαφές στο λόφο του Άνω Εγκλιανού έφεραν στο φως μεγάλο προϊστορικό ανάκτορο, που χαρακτηρίστηκε ως «Ανάκτορον του Νέστορος».

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)