ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Ουρανίας


Από την πλατεία Κωστή Παλαμά (Καμαράτου) έως την οδό Βεντούρη, από όπου και συνεχίζει ως Κεραμεικού, η οδός Ουρανίας αποτελεί τον έναν από τους οκτώ δρόμους της πόλης με ονομασία αφιερωμένη στις μούσες της ελληνικής μυθολογίας.

Σε αντίθεση με τις οδούς Κλειούς, Ευτέρπης, Θάλειας, Ερατούς, Πολυμνίας και Μελπομένης, που κινούνται παράλληλα στην κάτω ζώνη, αλλά και με την Καλλιόπης που μετονομάστηκε σε Ελευθερίου Βενιζέλου, η οδός Ουρανίας μαζί με εκείνη της Τερψιχόρης είναι οι μόνες που βρίσκονται αποκομμένες σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Η σχετικά μικρή σε μήκος (210 μ.) οδός Ουρανίας λεγόταν παλαιότερα Θήρας, από το γνωστό νησί των Κυκλάδων, γνωστότερο και ως Σαντορίνη. Σε αυτή καταλήγει η οδός Κρήτης, ενώ στον αριθμό 1 της οδού Ουρανίας βρίσκεται η κεντρική είσοδος του τοπικού εμπορικού κέντρου «Πρωτέας».

Ουρανία: Στην ελληνική μυθολογία, η Ουρανία είναι μία από τις εννέα ιερές Μούσες του Ελικώνα, κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Θεωρείτο ιδεατή ανθρωπόμορφη θεά, εφευρέτιδα και προστάτιδα της Αστρονομίας και της Αστρολογίας.

Συνήθως απεικονίζεται φορώντας αστεροειδή στέφανο και εσθήτα κυανή, κρατώντας στο αριστερό χέρι παγκόσμια σφαίρα και στο δεξιό διαβήτη, που αποτελούν και τα «ιερά» σύμβολά της. Ζωγράφιζαν την Ουρανία στεφανωμένη με αστέρια και προμετωπίδιο, μπλε φόρεμα, μπροστά της τρίποδα που επάνω είχε την ουράνια σφαίρα και διαβήτη.

Φέρεται ως μητέρα του Υμεναίου, από τον Διόνυσο, και του Λίνου από τον Απόλλωνα.

Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν στην Ουρανία και μαντικές δυνάμεις. Κατοικία της ήταν ο ουράνιος θόλος, εξ ου και το όνομά της.

Επίσης, «Ουρανίδες» ή «Ουρανίωνες» ονόμαζαν οι αρχαίοι τους 6 γιους και τις 7 κόρες του Ουρανού και της Γαίας, δηλαδή τους Τιτάνες (Ωκεανός, Κοίος, Υπερίων, Κρίος, Ιαπετός, Κρόνος) και τις Τιτανίδες (Τηθύς, Ρέα, Θέμις, Μνημοσύνη, Φοίβη, Διώνη και Θεία). Tην ίδια δε ονομασία απέδιδαν εξ ίσου και σε όλους τους θεούς που κατοικούσαν στον ουρανό («Θεοί Ουρανίωνες», Ιλιάδα Α 570).

Σήμερα, το όνομα της μούσας Ουρανίας έχει δοθεί (χρησιμοποιηθεί) για την ονομασία σημαντικών αστρονομικών παρατηρητηρίων (αστεροσκοπείων), όπως στο Βερολίνο, τη Βιέννη, τη Ζυρίχη και την Αμβέρσα, καθώς και στο Ουράνιμπουργκ στο νησί Χβεν (το ιστορικό αστεροσκοπείο που ίδρυσε ο Τύχων). Ο αστεροειδής 30 Ουρανία (30 Urania), τέλος, που ανακαλύφθηκε το 1854, πήρε το όνομά του από την εν λόγω μούσα.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)