ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Παρρέν Καλλιρόης


Η οδός Καλλιρόης Παρρέν αποτελεί ένα από τα τρία αδιέξοδα πλακόστρωτα δρομάκια θηλυκού γένους μεταξύ των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Βάσως Κατράκη στο λόφο Τσακού.

Βρίσκεται ανάμεσα στα άλλα δύο (Λέλας Καραγιάννη και Μαρίας Πολυδούρη), στο τέρμα της οδού Λοχαγού Δεδούση και λίγο πριν από τα όρια με το γειτονικό Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Καλλιρόη Παρρέν (1861-1940): Λογία, δημοσιογράφος και φεμινίστρια, από το Ρέθυμνο Κρήτης, το γένος Σιγανού. Σπούδασε στο Αρσάκειο Αθηνών και το 1878 (μόλις 18 χρόνων!) ανέλαβε τη διεύθυνση του Παρθεναγωγείου της Οδησσού. Το 1886 παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παρρέν, ιδρυτή του «Αθηναϊκού Πρακτορείου».

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και την κοινωνική δράση και, προ πάντων, με το θέμα της χειραφετήσεως των γυναικών, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή της. Το 1889, μετά από πρόσκληση του Γάλλου ακαδημαϊκού Ζυλ Σιμόν, πήρε μέρος στο μεγάλο συνέδριο των γυναικών που έγινε στο Παρίσι και αντιπροσώπευσε επάξια την Ελλάδα.

Ίδρυσε την «Εφημερίδα των Κυριών» (1887-1918) και πολλά ιδρύματα και σωματεία, όπως το «Άσυλον Ανιάτων», την «Ένωσιν Ελληνίδων», το «Λύκειον των Ελληνίδων» (1911), το «Πατριωτικόν Ίδρυμα» κ.ά. Διετέλεσε γραμματεύς του «Ασύλου της Αγίας Αικατερίνης», ιδρύματος που πρόσφερε προστασία στις εργάτριες και ιδιαίτερα στις υπηρέτριες (1894).

Ήταν ιδρύτρια του «Κυριακού Σχολείου των Εργατίδων» και διευθύντριά του. Επίσης, ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση, όταν ιδρύθηκε το 1888 το «Άσυλον Απόρων Παίδων». Έγραψε πολλά άρθρα και μελέτες, κυρίως φεμινιστικού περιεχομένου, μυθιστορήματα, διηγήματα κ.ά., καθώς και τρίτομη «Ιστορία των Γυναικών», από το 1500 έως το 1800.

Η οικία του ζεύγους Παρρέν στην Αθήνα ήταν στην οδό Πανεπιστημίου, απέναντι από την Ακαδημία. Η Καλλιρόη Παρρέν δεν πρόλαβε να δει την πλήρη δικαίωση των αγώνων της, η δράση της όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική πραγματοποίηση των οραμάτων της.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)