ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Ξανθίππου


Αφιερωμένη στον πατέρα του Περικλέους, η οδός Ξανθίππου αποτελεί την πρώτη είσοδο της πόλης από την άνοδο της λεωφόρου Μεσογείων, με τα 300 μ. από τα συνολικά 1,7 χλμ. της οδού να συνεχίζουν εντός του Παπάγου, έως την πλατεία Αρχιπελάγους, κοντά στους πρόποδες του Υμηττού.

Στον αριθμό 48 της οδού, μέσα στον περίβολο κατοικίας, βρίσκεται το, ανενεργό πια, ναΐδριο του Αγίου Φανουρίου. Το μικρό αυτό εκκλησάκι κτίστηκε το 1928. Ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε το 1958 και τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα στις 30 Απριλίου 1988.

Τα παλαιότερα χρόνια, κατά το πανηγύρι του Αγίου (26-27 Αυγούστου), στο σημείο αυτό της οδού Ξανθίππου συγκεντρωνόταν πλήθος πιστών, ενώ πολυάριθμες ήταν οι προσφορές της καθιερωμένης Φανουρόπιτας.

Ξάνθιππος (5ος αι. π.Χ.): Αθηναίος στρατηγός από τον αρχαίο Δήμο Χολαργού, πατέρας του Περικλέους. Ήταν γιος του Αρίφρονος και σύζυγος της Αγαρίστης, ανιψιάς του Κλεισθένους. Συνδεόταν έτσι με το γένος των Αλκμεωνιδών, την πολιτική των οποίων ακολούθησε.

Ήταν ένας από τους κατηγόρους του Μιλτιάδου και πέτυχε τελικά την καταδίκη του το 490, το 484 όμως εξοστρακίστηκε και ο ίδιος. Αργότερα αμνηστεύθηκε, γύρισε στην Αθήνα και αγωνίστηκε κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνος (480).

Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε την αρχηγία του αθηναϊκού στόλου και νίκησε τους Πέρσες στη Μυκάλη (479). Κατόπιν έπλευσε στον Ελλήσποντο, κατέλαβε ύστερα από μακρά πολιορκία τη Σηστό και απελευθέρωσε τη θρακική χερσόνησο.

Τιμώντας τη δράση του, οι Αθηναίοι έστησαν τον ανδριάντα του στην Ακρόπολη. Το ίδιο όνομα είχε και ο γιος του Περικλέους, που πέθανε κατά τη διάρκεια του λοιμού (430) κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)