ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗ: «Η ευθύνη στο Δήμο για την παραχώρηση των σχολικών χώρων»


Ολόκληρη η τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου των «8 Προτάσεων», Νατάσσας Χαμηλοθώρη-Κουγιουμτζοπούλου, αναφορικά με την παραχώρηση των σχολικών χώρων, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την τοπική σχολική κοινότητα και συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά:

«Καταρχήν να πω ότι δεν αντιλαμβάνομαι τη διατύπωση του θέματος. Συζήτηση; Λήψη απόφασης; Γνωμοδότηση; Τι;

Δεν θυμάμαι να έχει ξαναπεράσει τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει αλλάξει κάτι λόγω covid που μου διαφεύγει; Εγώ ξέρω ότι γίνεται αίτημα στον Διευθυντή. Αυτός γνωμοδοτεί προς τη Σχολική επιτροπή. Αποφασίζει η Σχολ. Επιτροπή και στη συνέχεια η ΔΕΠ. Τελικός υπεύθυνος της παραχώρησης ο Δήμαρχος. Δεν ξέρω να περνάει σε καμία περίπτωση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παρακαλώ να διευκρινίστε γιατί το φέρατε.

Εμείς, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μιλάμε για το “ανοιχτό Σχολείο στη γειτονιά”. Και θέλουμε τα σχολεία να είναι χώροι δημιουργίας, έκφρασης, ψυχαγωγίας και μετά τη λήξη των μαθημάτων. Όμως εμείς μιλάμε για το “ανοιχτό Σχολείο στη γειτονιά” ως θεσμό. Οργανωμένο από το Δήμο, με απόλυτη ευθύνη του Δήμου για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων και φυσικά της εύρυθμης λειτουργίας των χώρων.

Δείτε πόσο σε αυτή την πολύ κακή συγκυρία, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η ανάγκη της λειτουργίας του Ανοιχτού σχολείου στη γειτονιά με τους όρους, που εμείς θέτουμε διαχρονικά.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο που τα πρωτόκολλα είναι τόσο αυστηρά για τους σχολικούς χώρους και ορθώς, δεν είναι σοβαρός κάποιος να λέει στο αθλητικό σωματείο, στον πολιτιστικό σύλλογο να ορίσει υπεύθυνο καθαριότητας και να εγγυηθεί αυτός ότι θα τα αφήσει όλα, όπως το βρήκε, ώστε να τα βρουν καθαρά το πρωί οι μαθητές.

Να τονίσω ότι οι αποφάσεις για τις παραχωρήσεις ήρθαν πολύ αργότερα από τη εκκίνηση των δραστηριοτήτων. Για περίπου δηλαδή 2 μήνες οι φορείς έμπαιναν ήδη στα σχολεία, που οι καθαριστές τους τα άφηναν στην εντέλεια κάθε μεσημέρι βάσει των πρωτοκόλλων…

Ολόκληρη η σχολική κοινότητα στην α’βάθμια εκπαίδευση, ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην παραχώρηση για τη φετινή σχολική χρονιά και όσο διαρκούν τα αυστηρά πρωτόκολλα.

Όπως και οι γονείς, δηλαδή όλοι οι Σύλλογοι Γονέων, που αναμφισβήτητα είναι αυτοί που περισσότερο ανησυχούν για τα παιδιά τους ανέστειλαν συνολικά όλες τις απογευματινές τους δραστηριότητες για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Οι διευθυντές που κατέθεσαν κι εγγράφως στην δημοτική αρχή ότι διαφωνούν με τις παραχωρήσεις το μόνο για το οποίο κατάφεραν να πείσουν το Δήμαρχο τελικά ήταν η μη παραχώρηση των αιθουσών διδασκαλίας. Όχι όμως των πολλαπλών χρήσεων ή των κλειστών γυμναστηρίων.

Ο Δήμαρχος διατείνεται ότι ακούει τη σχολική κοινότητα. Εγώ θα πω ότι έχει επιλεκτική ακοή. Ακούει όποτε και όποιους εξυπηρετούν τις δικές του προτεραιότητες.

Εμείς λοιπόν, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι ακόμη και σε αυτή δύσκολη περίοδο, όσο επιτρέπεται στα παιδιά να είναι μέσα στα σχολεία, καλό είναι να διατηρούν όλο το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους.

Όσο τα σχολεία δηλαδή είναι ανοιχτά το πρωί μπορούν να είναι και το απόγευμα, αλλά με ακριβώς αυτούς τους ίδιους αυστηρούς όρους. Το πρωί υπεύθυνοι οι Διευθυντές των σχολείων, το απόγευμα την απόλυτη ευθύνη της τήρησης των πρωτοκόλλων πρέπει να έχουν αποκλειστικά και μόνο οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αφού του έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα ο Δήμαρχος.

Οι νόμοι για τη μη διασπορά του ιού είναι σκληροί και ορθώς. Δεν μπορεί ο Δήμος να μεταβιβάζει τις ευθύνες στον κάθε προπονητή, επιμορφωτή και στη διοίκηση του κάθε Συλλόγου. Πολύ περισσότερο δεν γίνεται να μεταφέρεται το άγχος στους διευθυντές να ανοίγουν το πρωί το σχολείο τους με φόβο.

Αν θέλει η Δημοτική Αρχή να παραχωρήσει αυτή την περίοδο τους σχολικούς χώρους θα πρέπει να αναλάβει και εξ ολοκλήρου την ευθύνη της λειτουργίας κατά τις απογευματινές ώρες».