ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: «Τι συμβαίνει στο Πολωνικό;»


Ανοιχτή επιστολή προς τον Ηλία Αποστολόπουλο και τους αρμόδιους συνεργάτες του απευθύνει η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Νοεμβρίου σχετικά με τη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος της οδού Ναυαρίνου.

Αναλυτικά:

Ανοιχτή Επιστολή με ερώτημα για την λειτουργία του Πολωνικού

Παπάγου Χολαργός 9/12/2020

ΠΡΟΣ:

Δήμαρχο Παπάγου Χολαργού, κον Ηλία Αποστολόπουλο
Αντιδήμαρχο Παιδείας & Τεχνικών Υπηρεσιών, κον Μιχάλη Τράκα
Πρόεδρο Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κα Κατερίνα Γκούμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Διευθύνσεις Σχολείων Παπάγου-Χολαργού
Εκπροσώπους Ένωσης Γονέων Παπάγου-Χολαργού
Ηλεκτρονικό Τύπο Παπάγου-Χολαργού
Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
Συλλόγους Γονέων Σχολείων Παπάγου-Χολαργού

ΘΕΜΑ:

Ανοιχτή Επιστολή με ερώτημα για την λειτουργία του Πολωνικού

Στο πλαίσιο της 21ης συνεδρίασης (25/11/20) του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, παρακολουθήσαμε την κατάθεση ερωτήματος σχετικά με την λειτουργία του πρώην Πολωνικού σχολείου, κατά τις απογευματινές ώρες. Αυτό που ακούσαμε ήταν ότι εκτός από τον 2ο όροφο, για τον οποίο είχαμε γνώση πως χρησιμοποιείται από ένα μικρό τμήμα τελειοφοίτων του Πολωνικού σχολείου, τις απογευματινές ώρες, γίνεται χρήση και του 1ου ορόφου από μαθητές του Πολωνικού.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με την εκεί σχολική κοινότητα, επιβεβαιώσαμε ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ο 1ος όροφος του κτιρίου, χρησιμοποιείται Παρασκευή τις απογευματινές ώρες και Σάββατο, από μεγάλο αριθμό μαθητών του Πολωνικού σχολείου (πάνω από 200 μαθητές), ενώ για ένα μικρό διάστημα έγινε χρήση και αίθουσας του ισογείου, όπου στεγάζεται το 3ο Νηπιαγωγείο Χολαργού. Προβλήματα, επίσης, δημιουργήθηκαν από τη μη έγκαιρη ενημέρωση της σχολικής κοινότητας του 3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού για τον εντοπισμό κρούσματος covid- 19 σε εκπαιδευτικό του Πολωνικού σχολείου.

Στην απάντηση που δόθηκε από τον Δήμαρχο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 25/11/2020), ακούσαμε ότι ο δήμος δεν έχει ενημέρωση για χρήση των αιθουσών (εκτός από αυτές του 2ου ορόφου) και ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα παραχώρησης και ως εκ τούτου έγγραφη παραχώρηση, για χρήση του 1ου ορόφου.

Επιθυμούμε να θυμίσουμε σε όλους, ότι με βάση την ενημέρωση που έχει δώσει ο Δήμος στην τοπική κοινωνία, το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του σχολικού κτιρίου, μισθώνονται από τον Δήμο μας και ότι το μεν ισόγειο φιλοξενεί τμήματα νηπιαγωγείου, ο δε πρώτος όροφος έχει, καθόλα, ετοιμαστεί για να φιλοξενήσει τα τμήματα του νεοϊδρυθέντος 6ου Δημοτικού Χολαργού, από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρξε κάθετη άρνηση από πλευράς των αρμοδίων του Δήμου, σχετικά με πρόταση που κατατέθηκε, για την στέγαση τμημάτων του 1ου ΓΕΛ Χολαργού στον άδειο για την τρέχουσα σχολική χρονιά 1ο όροφο του Πολωνικού, με στόχο να μην υπάρχει συνωστισμός στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Χολαργού.

Συνεπώς, με το ίδιο σκεπτικό, δεν πρέπει να δοθεί εκ των υστέρων επίσημη παραχώρηση του χώρου αυτού, σε μαθητές του Πολωνικού Σχολείου.

Επιπρόσθετα, και παρά το επίσημο αίτημά μας, από την εκπρόσωπό μας στη ΔΕΠ, από 13/7/2020 να μας αποσταλεί το μισθωτήριο που έχει συνάψει ο Δήμος με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει έως τώρα, δημιουργώντας πρόσθετα ερωτηματικά για μία ήδη προβληματική κατάσταση.

Τονίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα σχολικά κτίρια που φιλοξενούν σχολεία στον Δήμο, αποτελούν ευθύνη του Δήμου και της αντίστοιχης Σχολικής Επιτροπής, ανεξαρτήτως με το αν μισθώνονται ή όχι.

Ζητούμε μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν εκτός από επίσημο αίτημα και έγγραφη παραχώρηση, υπήρξε κάποια ανεπίσημη συνεννόηση. Αν ναι, ζητούμε να μάθουμε με ποια λογική και με ποιο ηθικό έρεισμα προχωρήσατε σε αυτή την παραχώρηση. Σε περίπτωση που πράγματι υπήρχε άγνοια των γεγονότων, ζητούμε να μας ενημερώσετε για το ποιες ήταν οι κινήσεις σας αμέσως μόλις ενημερωθήκατε για τα γεγονότα, δεδομένου ότι η χρήση σχολικών αιθουσών που μισθώνονται από τον Δήμο μας, χωρίς την γνώση των αρμοδίων, αποτελεί ξεκάθαρη καταπάτηση.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι εν καιρώ πανδημίας και αν ο στόχος μας είναι να προστατέψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την κοινότητά μας, με τα ορισμένα, από την πολιτεία, πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασποράς του ιού, καμία παραχώρηση κλειστού σχολικού χώρου δεν είναι λογικό να γίνεται, ακόμα και σε ώρες μη λειτουργίας των σχολείων. Πόσο μάλλον που οι αίθουσες αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και την τρέχουσα σχολική χρονιά για την αποσυμφόρηση των σχολείων του Δήμου μας.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος το ερώτημά μας γίνεται δημοσίως.

Σε αναμονή της απάντησής σας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού,

Η Πρόεδρος
Μαργαρίτα Ξανθάκη

Ο Γραμματέας
Χρήστος Προφίλης