ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Πάτμου


Μία από τις έξι οδούς της πόλης με αναφορά στα Δωδεκάνησα, η οδός Πάτμου εκτείνεται μεταξύ των οδών Ναυαρίνου και Κριεζώτου, στα όρια του Χολαργού με το γειτονικό Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Το ένα από τα δύο τμήματα της οδού Πάτμου, αυτό μεταξύ Ναυαρίνου και Κυκλάδων, ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημοτική Κοινότητα Χολαργού, σε αντίθεση με το έτερο, μεταξύ Κυκλάδων και Κριεζώτου, το οποίο μοιράζεται ανάμεσα σε Χολαργό (ζυγοί αριθμοί) και Αγία Παρασκευή (μονοί αριθμοί).

Πάτμος: Νησί του Αιγαίου Πελάγους, ένα από τα Δωδεκάνησα. Ανήκει στην επαρχία Καλύμνου και έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη κωμόπολη (Χώρα). Είναι σχετικά μικρό νησί με ξηρό, άγονο και ορεινό έδαφος. Μια άλλη κωμόπολη, η Σκάλα, έχει ωραίο και ασφαλές λιμάνι.

Η Πάτμος αναφέρεται σπάνια από τους αρχαίους συγγραφείς. Κατά την αρχαιότητα προστάτιδά της ήταν η Άρτεμις. Στους ρωμαϊκούς χρόνους ήταν τόπος εξορίας. Εκεί κατά την παράδοση εξορίστηκε ο Απόστολος Ιωάννης (Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος) και εκεί έγραψε το Ευαγγέλιό του και την Αποκάλυψη (στο ιερό σπήλαιο, που σήμερα είναι τόπος προσκυνήματος). Για το λόγο αυτό η Πάτμος θεωρείται ιερά νήσος.

Τον 11ο αι., επί Αλεξίου Α’ Κομνηνού, ιδρύθηκε στο νησί από τον όσιο Χριστόδουλο η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, συγκρότημα κτιρίων φρουριακού τύπου (για το φόβο των πειρατών), που κτίστηκε στα ερείπια του βωμού της Αρτέμιδος και έγινε το κέντρο της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του νησιού.

Η Πάτμος από τους βυζαντινούς χρόνους και μετά ακολούθησε την τύχη της υπολοίπου Δωδεκάνησου. Το 1669 ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καστοριανό η Πατμιάς Σχολή ως «φροντιστήριον μαθητών». Το 1995 γιορτάστηκαν στο νησί με μεγάλη επισημότητα τα 1900 χρόνια από τη συγγραφή της «Αποκαλύψεως».

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)