ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Ρόδων


Μεταξύ των αριθμών 6 και 8 της οδού Παναγή Τσαλδάρη, στο τμήμα ανάμεσα σε Χίου και Μενίππου, ξεπροβάλει μετά βίας ένα σοκάκι που ελάχιστοι στην πόλη γνωρίζουν την ύπαρξή του. Πρόκειται για την οδό Ρόδων, τη μοναδική οδό της πόλης που ξεκινά από το δέκατο έβδομο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου και μία από τις δύο με αναφορά στη φύση και τα ξεχωριστά της άνθη.

Ρόδα (τριαντάφυλλα): Τα άνθη της ροδής (Rosa), δηλαδή της τριανταφυλλιάς. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδής που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά (οικογένεια ροδοειδών, Rosaceae). Τα άνθη της έχουν ωραία χρώματα (πιο διαδεδομένα είναι τα κόκκινα τριαντάφυλλα, αλλά υπάρχουν και τα λευκά, τα κίτρινα, τα ροζ κ.λπ.) και λεπτό χαρακτηριστικό άρωμα. Από αυτά εξάγεται το ροδέλαιο. Άλλο χαρακτηριστικό της τριανταφυλλιάς είναι τα αγκάθια που έχουν οι βλαστοί της.

Στην αρχαιότητα το ρόδο ήταν το άνθος του Έρωτα. Κατά την παράδοση αρχικά ήταν άσπρο, αλλά η Αφροδίτη, ενώ έσπευδε με γυμνά πόδια για να σώσει τον Άδωνιν από τα χέρια του Άρεως, τρύπησε το πόδι της με τα αγκάθια της τριανταφυλλιάς και από το αίμα της θεάς που έπεσε στο χώμα το λουλούδι πήρε το κόκκινο χρώμα του.

Η τριανταφυλλιά και τα τριαντάφυλλα υμνήθηκαν από την παγκόσμια ποίηση, τόσο από τη λόγια όσο και από τη δημοτική:

Φέρετέ με όπου, ψάλλον,
προς τα ρόδα αμιλλάται
το πτηνόν…

(Σπυρ. Βασιλειάδης)

Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα
είδα το βράδυ αυτό
κάποια χρυσή, λεπτότατη
στους δρόμους ευωδιά…

(Κ. Καρυωτάκης)

Τριαντάφυλλο μικρό
είδε ένα παιδάκι…

(από τα Lieder του Σούμπερτ)

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)