ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Σαρανταπόρου


Η μήκους 1,7 χλμ. οδός Σαρανταπόρου αποτελεί τη 2η είσοδο της πόλης από την άνοδο της λεωφόρου Μεσογείων. Τα 1,3 χλμ. της οδού ανήκουν στο Χολαργό (από Μεσογείων έως Κοκκόλα) με ανοδική κατεύθυνση και τα υπόλοιπα 400 μ. στην Κοινότητα του Παπάγου (από Κοκκόλα έως Μακεδονίας) με καθοδική.

Η οδός Σαρανταπόρου φιλοξενεί μέρος της τοπικής αγοράς, από την εκκίνησή της στο ύψος της 3ης στάσης Χολαργού μέχρι και τη διασταύρωσή της με την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σε αυτή εδρεύει το 5ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, μπροστά από το οποίο περνά και το λεωφορείο της γραμμής 418 του ΟΑΣΑ (Σταθμός Εθνικής Άμυνας – Σχολεία Χολαργού).

Σαραντάπορο Λάρισας: Το Σαραντάπορο είναι ένα ιστορικό χωριό που ανήκει στην επαρχία Ελασσόνας του νομού Λάρισας (στα σύνορα με το νομό Κοζάνης). Βρίσκεται σε στρατηγική θέση των ομώνυμων «Στενών του Σαρανταπόρου» (που αποτελεί φυσικό πέρασμα μεταξύ της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας), που σχηματίζεται μεταξύ της οροσειράς των Καμβουνίων και της οροσειράς των Πιερίων.

Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 907 κατοίκους. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η στρατηγική σημασία των Στενών του Σαρανταπόρου είχε επισημανθεί από την αρχαιότητα. Τα στενά αυτά πέρασε ο Ξέρξης το 480 π.Χ. όταν κατερχόταν προς την αρχαία Αθήνα.

Την περίοδο της τουρκοκρατίας έφερε το όνομα Γλίκοβο. Απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 9 Οκτωβρίου του 1912 κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, στη περιοχή του οποίου, παρά τον ομώνυμο χείμαρρο, η ελληνική στρατιά υπό την αρχιστρατηγία του Διαδόχου Κωνσταντίνου έδωσε την ομώνυμη σπουδαία Μάχη του Σαρανταπόρου, κατά την οποία, υπό την άτακτη φυγή του τουρκικού στρατού (Στρατιάς νοτίου Μακεδονίας), περιήλθαν στους Έλληνες, ως λάφυρα, 22 τουρκικά πυροβόλα και πληθώρα πυρομαχικών.

Σήμερα, στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Μουσείο της Μάχης του Σαρανταπόρου που βρίσκεται επί της αμαξιτής οδού Λάρισας-Κοζάνης, απέναντι από το τουρκικό Χάνι του Χατζηγώγου. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα κατά τη γερμανική κατοχή οι Γερμανοί εισβάλλοντας στο Σαραντάπορο κατέστρεψαν εκ του συνόλου των 145 οικιών, ολοσχερώς τις 137 και μερικώς τις 7. Σημειώνεται ότι στα όρια του χωριού βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος προκλασικής εποχής, ο οποίος είναι επισκέψιμος για το κοινό.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως υπάρχει και ποταμός με το όνομα Σαραντάπορος, μήκους 50 χλμ., ο οποίος πηγάζει από το όρος Μαύρη Πέτρα (σε υψόμετρο 1.500 μέτρων) της οροσειράς του Γράμμου και ενώνεται με τον ποταμό Αώο, κοντά στο τελωνείο της Μέρτζιανης, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Από εκεί εισέρχεται στο αλβανικό έδαφος και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. Η λεκάνη απορροής του καλύπτει 870 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)