Αποψιλώνει τα πεζοδρόμια, φυτεύει στα πάρκα!


Την ίδια ώρα που η διοίκηση Αποστολόπουλου αφαιρεί μαζικά και συστηματικά τα δέντρα από τα πεζοδρόμια της πόλης, διαφημίζεται από τον ίδιο το Δήμαρχο η φύτευση άλλων στα ήδη κατάφυτα πάρκα της περιοχής.

Ως θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το πρώτο του νέου έτους, αναμένεται να έρθει η συστηματική και μαζική κοπή δέντρων από τα πεζοδρόμια Χολαργού και Παπάγου, ύστερα από τη συλλογή περισσότερων των 100 υπογραφών από αγανακτισμένους πολίτες που βλέπουν σε καθημερινή πλέον βάση την αλλοίωση της ταυτότητας της αγαπημένης τους γειτονιάς.

Στα έξι και πλέον έτη που μετρά στη διοίκηση του Δήμου, η παράταξη του Ηλία Αποστολόπουλου έχει ήδη προβεί με διαφορετικές κάθε φορά προφάσεις στην αφαίρεση μεγάλου αριθμού δέντρων από τα πεζοδρόμια, κάτι βέβαια που μόνο απαρατήρητο δεν έχει περάσει από τους κατοίκους, οι οποίοι πλέον αποφάσισαν να αντιδράσουν εντονότερα.

Έχοντας τους τελευταίους μήνες συγκροτήσει μια διαδικτυακή ομάδα στο Facebook, με την επωνυμία «SOS για τα δέντρα της γειτονιάς μας», οι εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι συμπολίτες μας καταγράφουν σε καθημερινή βάση με φωτογραφίες και βίντεο συγκεκριμένες περιπτώσεις κοπής ή κλαδέματος από διάφορα σημεία των δύο Κοινοτήτων.

Στο κείμενό τους, το οποίο και κατέθεσαν μέσω του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στο σώμα, οι πολίτες αναφέρουν:

«Προς: Το Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, τους Δημοτικούς Συμβούλους Παπάγου-Χολαργού

ΘΕΜΑ: “Η διάσωση και ανάπτυξη του αστικού πρασίνου της πόλης μας”

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία μία έντονη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του Δήμου μας με την άσκοπη, ακόμα και παράνομη κοπή δέντρων και τη μείωση του δημοτικού πρασίνου. Βλέπουμε να δίνεται εντολή για κοπή δέντρων με αστείες προφάσεις ή να γίνονται κλαδέματα που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δέντρων. Τα δε δημοτικά παρτέρια είναι στην πλειοψηφία τους παρατημένα, μέσα στα σκουπίδια και τα αγριόχορτα, δίνοντας την εικόνα ότι ο Δήμος έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια προστασίας του πρασίνου. Ακόμα και στα τελευταία έργα που παραδόθηκαν, όπως πλατείες και παιδικές χαρές, εξαφανίζεται σιγά σιγά το πράσινο. Στη νέα παιδική χαρά στο πάρκο Παπάγου, ο κεντρικός ευκάλυπτος κλαδεύτηκε υπερβολικά.

Το αποκορύφωμα, δε, είναι ότι το Πράσινο Ταμείο του Δήμου, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει το περιβάλλον, χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών για να τσιμεντοποιεί δρόμους που πριν ήταν γεμάτοι δέντρα! Η διαπίστωση αυτή εκτός από «πρωτότυπη» είναι άξια απορίας, εξωφρενική και εντέλει οξύμωρη, δε νομίζετε; Ένα μεγάλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη διαπίστωσή μας αυτή είναι το έργο στην οδό Βουτσινά, στο οποίο καταστράφηκαν δέντρα που ήταν εκεί για δεκαετίες. Τα δέντρα αυτά καταστράφηκαν είτε διότι ο εργολάβος τα μπάζωσε ή τα έκοψε, είτε επειδή “μεταφέρθηκαν” (γιατί σίγουρα δεν μεταφυτεύτηκαν) και στη συνέχεια αφέθηκαν στην τύχη τους, οπότε και ξεράθηκαν.

Επίσης, δεν έχουμε δει ακόμα αντικατάσταση για το πράσινο που καταστράφηκε, ενώ μας τρομάζει και το γεγονός της επέκτασης τέτοιας λογικής έργων και σε άλλους δρόμους. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι οι νόμοι απαγορεύουν την κοπή δέντρων χωρίς προηγούμενη άρτια αιτιολογημένη απόφαση (περίπτωση τεσσάρων δέντρων στην Ιωνίας στου Παπάγου), ενώ επιβάλλουν την αντικατάσταση του δέντρου που θα κοπεί με ίσης περιβαλλοντικής αξίας και σε κοντινή απόσταση που θα υποδεικνύεται.

– Απαιτούμε να σταματήσει η άκριτη κοπή δέντρων και επιτέλους ο Δήμος να ασχοληθεί με τη φροντίδα του πρασίνου που έχει απομείνει και όχι με τη μείωσή του.

– Απαιτούμε να σταματήσει η υποβάθμισή του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

– Ζητάμε την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης πρασίνου, ώστε να είναι σε όλους μας γνωστές οι προτεραιότητες και οι στοχεύσεις από τα μεγάλα έργα μέχρι τις πολύ μικρές παρεμβάσεις. Υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε με όρους του προηγούμενου αιώνα.

– Απαιτούμε την εκρίζωση των παρατημένων, επικίνδυνων, κομμένων κορμών και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων. Το ότι τα δέντρα εμποδίζουν τους πεζούς δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα μόνο κατά περίπτωση.

– Απαιτούμε ο Δήμος και το Πράσινο Ταμείο να συνεργάζονται ουσιαστικά και με γνώμονα την ανάπτυξη του πρασίνου των γειτονιών μας και όχι την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή των δέντρων (περίπτωση ανάπλασης οδού Βουτσινά στο Χολαργό).

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού διαθέτει φυσική ομορφιά και η τοποθεσία του κάτω από το βουνό τον καθιστά πραγματική όαση. Χρειάζεται να φροντίσουμε να διατηρήσει το πράσινό του, να το αυξήσει και να το φροντίζει συστηματικά. Τα παρατημένα παρτέρια, τα βρώμικα πεζοδρόμια και τα ξεραμένα αλσύλλια είναι ντροπή και δε θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστούν περαιτέρω. Παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και των γειτονιών τους που αναβάθμισαν την ποιότητα της ζωής τους μέσα από σημαντικές δενδροφυτεύσεις, όπως αυτή του Φράιμπουργκ στη Γερμανία ή συνοικιών της Σεβίλλης στην Ισπανία, θα πρέπει να αποτελούν για εμάς καλές πρακτικές να ακολουθήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, στο Φράιμπουργκ, προκειμένου να μειώσουν τη θερμοκρασία στην πόλη τους, δημιούργησαν τεχνητή λίμνη και πάρκο, ενώ στη Σεβίλλη έχει γίνει τεράστια δεντροφύτευση πορτοκαλόδεντρων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του πρασίνου, την ομορφιά αλλά και την παραγωγή πορτοκαλιών.

Με το παρόν κείμενο, σας επισημαίνουμε την αναγκαιότητα αυτής της κατεύθυνσης και σας ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να συμβάλλουμε σε αυτή. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε δημιουργήσει κίνηση πολιτών και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ως δημότες, ενεργοί πολίτες, ευαίσθητοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι.

Κίνηση πολιτών “SOS για τα δέντρα της γειτονιάς μας”».

Την ίδια ώρα και περισσότερο ως… απάντηση στην εν λόγω έγγραφη διαμαρτυρία, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, μαζί με το επιτελείο του, έσπευσαν το πρωί του Σαββάτου (16/1) και μέσα στο καταχείμωνο να διαφημίσουν τη φύτευση 81 νέων δέντρων και θάμνων στο ήδη κατάφυτο Μεγάλο Πάρκο Παπάγου (πάρκο «Στρατάρχου Αλέξανδρου Παπάγου»).

Τα συμπεράσματα δικά σας…