«Μπάσιμο» και από Βαλυράκη, με άρωμα… ΠΑΣΟΚ


Μετά τον Δημήτρη Οικονόμου, ένας ακόμη «δελφίνος» της υπό διάλυση παράταξης Αποστολόπουλου βγαίνει δειλά-δειλά μπροστά, με τη συνέντευξη του προερχόμενου από το χώρο της κεντροαριστεράς Θανάση Βαλυράκη «στο Καρφί του Σαββατοκύριακου» (23-24/1) να σηματοδοτεί ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις με φόντο τις δημοτικές εκλογές του 2023.

Την αρχή έκανε στις 10 Ιανουαρίου ο γνωστός Παπαγιώτης οδοντίατρος και πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος, Δημήτρης Οικονόμου, όταν, μπροστά στο Ηρώο του Χολαργού, ανακοίνωνε την ίδρυση της «Πολιτείας Παπάγου-Χολαργού», που για τους… γνωρίζοντες αποτελεί τον προπομπό της παράταξης που ο ίδιος αναμένεται να ηγηθεί στις κάλπες του Μαΐου του 2023.

Όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά μετά το 2010 και την εποχή Ξύδη η περιοχή του Παπάγου αναμένεται να εκπροσωπηθεί σοβαρά από κάποιον υποψήφιο Δήμαρχο, με τον Δημήτρη Οικονόμου να διαθέτει όλα εκείνα τα φόντα που απαιτούνται προκειμένου η όμορφη κηπούπολη να συσπειρωθεί ξανά γύρω από τον… δικό της άνθρωπο, με στόχο τη διεκδίκηση της Δημαρχίας στον ενιαίο Δήμο Παπάγου-Χολαργού για την περίοδο 2023-2027.

Κινητικότητα ωστόσο υπάρχει ήδη και στην… από ‘δω πλευρά, με ένα ακόμη κορυφαίο στέλεχος της παράταξης Αποστολόπουλου να αρχίζει πλέον να εκδηλώνει σιγά-σιγά προς τα έξω αυτά που επιμελώς μέχρι σήμερα μοιραζόταν αποκλειστικά με τους στενούς του συνοδοιπόρους. Ο λόγος για τον Χολαργιώτη μαθηματικό, Θανάση Βαλυράκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την απόσυρση του Πάνου Δεμερτζή συσπειρώνει γύρω του όλο το φάσμα του προοδευτικού χώρου της περιοχής, με επίκεντρο φυσικά το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ).

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως, παρά τη δυσμενή θέση στην οποία σήμερα βρίσκεται, ο χώρος αυτός είναι που διοίκησε για 20 συναπτά έτη (1982-2002) τον πρώην Δήμο Χολαργού και αναμφίβολα εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα τοπικά δρώμενα. Άλλωστε, η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η απουσία επαρκούς επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο ενισχύει περαιτέρω τα όποια σχέδια Βαλυράκη για μια δυνατή κεντροαριστερή υποψηφιότητα εν όψει ’23.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η συνέντευξη του κ. Βαλυράκη στο… ομογάλακτο «Καρφί», με την οποία ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δηλώνει ξεκάθαρα «παρών», πονοκεφαλιάζοντας έτσι για έναν επιπλέον λόγο τον Ηλία Αποστολόπουλο, που βλέπει πια τα μεγάλα κομμάτια του παζλ της επιτυχίας των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων (παράγοντες Παπάγου, τοπικό ΠΑΣΟΚ) να τραβούν (έστω και καθυστερημένα) τον δικό τους δρόμο.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Θανάση Βαλυράκη «στο Καρφί του Σαββατοκύριακου» (23-24/1):

Κύριε Βαλυράκη, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε ενεργά με την αυτοδιοίκηση και τα κοινά της πόλης σας;

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την έγκριτη και ιστορική εφημερίδα σας για τη φιλοξενία που μου προσφέρει. Γεννήθηκα στον Χολαργό και πήγα σχολείο στου Παπάγου. Αγαπώ λοιπόν βιωματικά εξίσου και τις δύο αυτές κοινότητες που πλέον αποτελούν έναν ενιαίο Δήμο, γιατί η ζωή μου είναι πραγματικά άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές. Με το πέρασμα του χρόνου διαφοροποιήθηκαν, διευρύνθηκαν πληθυσμιακά και σίγουρα άλλαξαν. Παρέμειναν όμως βαθιά «ανθρωποκεντρικές κοινότητες», όπου οι κάτοικοι διατηρούν την τοπική τους ταυτότητα. Γαλουχήθηκα από παιδί με το ιδανικό της ανιδιοτελούς προσφοράς και ανέκαθεν οραματιζόμουν τη βελτίωση της ζωής σε απτά και εφικτά πλαίσια. Διαβιώντας αδιαλείπτως στον Δήμο μας, παρακολούθησα πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν μέχρι σήμερα να γεννιούνται και να γιγαντώνονται λόγω των αναπόφευκτων αλλαγών που υποστήκαμε. Ασχολήθηκα με τα κοινά, θεωρώντας ότι έχω σαφείς εφαρμόσιμες ιδέες και λύσεις για τον Δήμο μας, γιατί πίστευα ότι με τις γνώσεις και την εμπειρία μου θα μπορούσα να βάλω ένα λιθαράκι στη βελτίωσή του και γιατί αγαπώ τους συμμαθητές, τους παλιούς γνώριμους και τους φίλους που συναντώ στους καθημερινούς μου περιπάτους.

Ποια θεωρείτε τα 3 σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον δήμο σας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

Η καθαριότητα είναι το βασικό πρόβλημα του Δήμου μας εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν θεωρώ ότι είναι δυσεπίλυτο. Πιστεύω ότι χρειάζεται οργάνωση, μεθοδικότητα και ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η στάθμευση. Τα τελευταία χρόνια ο πληθάριθμος των κατοίκων αυξήθηκε γεωμετρικά. Οι μονοκατοικίες και τα διώροφα έγιναν πολυκατοικίες, τα νεόδμητα κτίρια που διαθέτουν εσωτερικούς χώρους στάθμευσης δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ενοίκων, αφού σχεδόν πλέον ο κάθε ενήλικας διαθέτει αυτοκίνητο. Με ορθή μελέτη ειδικών πιστεύω ότι και αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε σε μεγάλο εύρος να αμβλυνθεί. Το τρίτο πρόβλημα αφορά στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου μας απέναντι στις οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά ευπαθείς ομάδες των συνδημοτών μας. Πρέπει να κάνουμε ρηξικέλευθα βήματα στηρίζοντας και εντάσσοντάς τες ενεργά στον κοινωνικό ιστό και σε καμία περίπτωση «ελεώντας» και διατηρώντας τους στο κοινωνικό περιθώριο.

Πώς κρίνετε τη στάση της πολιτείας απέναντι στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Δήμο σας; Υπάρχει η αναγκαία συνδρομή και συνεργασία;

Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις επιθυμούν να ελέγχουν την αυτοδιοίκηση και μέχρι ένα βαθμό υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση. Αδιαμφισβήτητα, οι σημαντικότερες τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του προοδευτικού χώρου. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, με ορθότερη λειτουργία των θεσμών. Σε πολλές περιπτώσεις το κράτος μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους, δίχως την ανάλογη μεταφορά των αναγκαίων οικονομικών πόρων και της ανάλογης τεχνογνωσίας. Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή στα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, περιβάλλοντος και κυκλοφοριακού φόρτου στον όμορφο Δήμο μας.