ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Σερίφου


Η οδός Σερίφου ξεκινά από την οδό Αριστοτέλους στο λόφο Τσακού και καταλήγει στην οδό Φανερωμένης. Διασταυρώνεται κατά σειρά με τις οδούς Αριστείδου, 17ης Νοεμβρίου και Θεμιστοκλέους, με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο πράσινο και την ποικιλομορφία που αυτό παρουσιάζει σε πεζοδρόμια και αυλές.

Σέριφος (κ. Σέρφος): Νησί των Δυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στη Σίφνο και την Κύθνο. Ανήκει στην επαρχία Κέας. Είναι άνυδρη και ορεινή και παράγει κυρίως σταφύλια και κρασί. Έχει επίσης μεταλλεύματα σιδήρου. Πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη κωμόπολη.

Στην αρχαιότητα συνδέθηκε με τους μύθους της Δανάης και του Περσέως και τον μυθικό βασιλιά Πολυδέκτη. Στους ιστορικούς χρόνους (7ος αι. π.Χ.) εποικίστηκε από Αθηναίους. Στους Περσικούς Πολέμους πολέμησε στο πλευρό των Αθηναίων. Αργότερα, υποτάχθηκε στους Μακεδόνες, στους Πτολεμαίους και στους Ρωμαίους.

Από τον 13ο αι. κυρίαρχοι του νησιού ήταν οι Φράγκοι (κυρίως Βενετοί), οι οποίοι την αποκαλούσαν Serfanto, μέχρι το 1566 οπότε καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Στα Ορλωφικά (1770) καταλήφθηκε από τους Ρώσους για τρία χρόνια. Απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1829 μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)