8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Υπό το μηδέν ο Δήμος με τις χιονοπτώσεις»


Για επικοινωνίες του Δημάρχου με το Λιμενάρχη (!) αντί για σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας, καμία μέριμνα και επιστημονική συγκρότηση, κανένα σχέδιο και καμία μελέτη ή διαβούλευση κατηγορεί τον Ηλία Αποστολόπουλο και τους συνεργάτες του με αφορμή την αντιμετώπιση της «Μήδειας» η δημοτική παράταξη «8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη».

Αναλυτικά:

Υπό το μηδέν ο Δήμος με τις χιονοπτώσεις

Τεράστια τα ελλείμματα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού σε μια χιονόπτωση που την γνωρίζαμε με ακρίβεια, όπως φάνηκε λεπτού, εδώ και μία εβδομάδα.

Είχαμε βγάλει δύο ανακοινώσεις και τους είχαμε προειδοποιήσει δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο.

-Τι θα κάνετε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και νερού;

-Έχετε ορίσει υπεύθυνο του ΔΕΔΔΗΕ ειδικά για το Δήμο μας, αφού είναι γνωστό ότι εκείνη την ώρα θα γίνεται χαμός και δεν θα βρίσκεις κανέναν;

-Έχετε κάνει Μνημόνιο Συνεργασίας με ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ για την κατοχύρωση συνεργείων ειδικά για το Δήμο μας;

-Έχετε φτιάξει Μητρώο Εργοληπτών για τις απαραίτητες δράσεις, ειδικά για το Δήμο μας;

Και τις τέσσερις φορές δεν πήραμε καμία απάντηση, όπως δεν πήραν καμία απάντηση και οι χιλιάδες δημότες-κάτοικοι του Δήμου μας, που έμειναν χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς θέρμανση για μέρες.

Τους πιέσαμε να συγκαλέσουν Τοπικό Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας. Ήρθαν εντελώς απροετοίμαστοι και με πρόχειρα αντιγραμμένα κείμενα που αναφέρονταν ακόμη και σε επικοινωνίες του Δημάρχου με τον Λιμενάρχη.

Καμία μέριμνα, καμία υπευθυνότητα, καμία επιστημονική συγκρότηση.

Τους λέγαμε και τους ξαναλέγαμε: «Χρειαζόμαστε μελέτη εντοπισμού επαπειλούμενου κινδύνου». Αντιμετωπίσαμε πλήρη αδιαφορία.

Τελικά, όπως φάνηκε ο εκχιονισμός ήταν δευτερεύουσας σημασίας και το αλάτι παντελώς άχρηστο, αφού η θερμοκρασία όπως επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, δεν έπεσε κάτω από το μηδέν. Όπως λένε οι επιστήμονες, το αλάτι πάνω από θερμοκρασία μηδέν, μόνο ζημιά στα αυτοκίνητα κάνει.

Με τους υπερβολικούς και άνευ λόγου εκχιονισμούς, αφού το χιόνι λιώνει αμέσως, συσσώρευσαν τόνους χιόνι στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να τα εγκλωβίσουν. Ένα πέρασμα με μια μπουλντόζα θα αρκούσε.

Καμία καταγεγραμμένη εμπειρία και κανένα σχεδιασμένο σενάριο με τα ενδεχόμενα.

Πλήρης απουσία επιστημονικής συγκρότησης.

Ο επαπειλούμενος κίνδυνος ήταν τελικά τα κλαδιά των δέντρων που βάραιναν με το χιόνι. Απουσία γερανοφόρων οχημάτων που θα έπρεπε να διώχνουν το χιόνι κάθε τρεις ώρες και θα αρκούσε. Κανένα σχέδιο και καμία εμπειρία.

Βασικά θύματα οι εργαζόμενοι που όλη την νύχτα πάλευαν με την χιονόπτωση, χωρίς κανέναν λόγο και με κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητάς τους. Αυτές τις υποθέσεις τις αντιμετωπίζουν έμπειρα και κατάλληλα συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό, για αυτό και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει ειδικές συμβάσεις με Μητρώο Εργοληπτών για τους Δήμους.

Καλούμε άμεσα τη Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει Τοπικό Συντονιστικό, όπως προβλέπουν οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, για αποτίμηση και καταγραφή της κατάστασης και να ανοίξει πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης, να καταχωρήσουν και οι πολίτες τις παρατηρήσεις τους καθώς και τα προβλήματα που εντόπισαν.

Επιτέλους, να εκπονηθεί ένα σοβαρό σχέδιο για να προστατευθούμε τουλάχιστον από μελλοντικούς ανάλογους κινδύνους.

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ