«Φυσικά φαινόμενα βαφτίζονται “ακραία” για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στην πολιτική προστασία»


Ανακοίνωση με αφορμή τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ άλλων και στο Δήμο μας, εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης (16/2) η Λαϊκή Συσπείρωση Παπάγου-Χολαργού.

Αναλυτικά:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

16.02.2021

Φυσικά φαινόμενα βαφτίζονται «ακραία» για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στην πολιτική προστασία και την συντήρηση βασικών υποδομών

Έχει γίνει πλέον καθεστώς φυσικά φαινόμενα, όπως η χιονόπτωση τον χειμώνα, να βαφτίζονται «ακραία», μόνο και μόνο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, για λίγα εκατοστά χιόνι, κλείνει ακόμη και τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες που -αν και έχει χρυσοπληρώσει ο λαός- δεν έχει εξασφαλιστεί στοιχειωδώς από το κράτος και τις ιδιωτικές εταιρείες, που τους εκμεταλλεύονται, ότι αυτοί θα καθαρίζονται και θα παραμένουν ανοιχτοί.

Απέναντι στα αιτήματα των Δήμων για προμήθεια με αλάτι η Περιφέρεια Αττικής απάντησε ότι δεν επαρκεί. Οι φιέστες και οι φωτογραφίσεις γύρω από μία παλέτα με τσουβαλάκια αλάτι μάλλον δεν λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά. Ο Πατούλης δεν είναι ο Χριστός στην Κανά της Γαλιλαίας τελικά.

Στο Δήμο μας από χθες το βράδυ πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα. Από τον Άνω Χολαργό μέχρι την Πλατεία της Φανερωμένης χωρίς νερό. Διακοπές ρεύματος από την Πίνδου μέχρι την Πλατεία Παλαμά και την Θεολόγου. Κεντρικές οδικές αρτηρίες απροσπέλαστες.

Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα του σημερινού κρατικού μηχανισμού, που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών. Μεταφορές ευθυνών από την μία υπηρεσία στην άλλη, από τον ένα οργανισμό στον άλλο και πάντα οι ανάγκες του λαού στο απόσπασμα.

Ηχούν ειρωνικά οι συστάσεις να καθίσουμε στο σπίτι για την προστασία της ζωής μας. Όταν το μόνο πρακτικό μέτρο που χρησιμοποιούν τελικά είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, με πάταγο σκάνε οι δηλώσεις ετοιμότητας και αναδεικνύεται η γύμνια του κρατικού μηχανισμού και η απουσία κάθε προετοιμασίας.

Είτε είναι πυρκαγιά, είτε χιόνι και βροχή, είτε η πανδημία αποδεικνύεται ότι η ζωή του λαού πάντα θα θυσιάζεται μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου. Οι δαπάνες ουσιαστικής πρόληψης, κατάλληλου σχεδιασμού και προετοιμασίας, συντήρησης των υποδομών και αντικατάστασης του γερασμένου εξοπλισμού δεν είναι ποτέ επιλέξιμες γιατί δεν φέρνουν κέρδη. Όσο μπούσουλας των πολιτικών επιλογών είναι η λογική «πόσο κοστίζει – πόσα θα βγάλουμε» πάντα η ζωή και οι ανάγκες του λαού θα θυσιάζονται. Με αυτήν την λογική ο Δήμος δεν θα έχει ποτέ προσωπικό να ελέγξει και να κλαδέψει τα ετοιμόρροπα δέντρα, δεν θα αντικατασταθούν έγκαιρα οι μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα εμφανίσει τρεις εκτεταμένες βλάβες στον κεντρικό αγωγό και η «βοήθεια στο σπίτι» θα επαφίεται στην ατομική ευθύνη. «Ατομικά» ο καθένας θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τα τηλεφωνικά κέντρα και την κατ’ επίφαση «εξυπηρέτηση πελατών». Αντί της οργανωμένης υπηρεσίας πολιτικής προστασίας η πρότασή τους είναι η κλήση στο κινητό του αντιδημάρχου.

Δεν έχει περάσει μήνας από όταν συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας. Με γενικόλογες αναφορές και ευχολόγια έγινε προσπάθεια να καλυφθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης μιας σειράς κρίσιμων αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν με την προστασία του λαού και του Δήμου μας από διάφορα φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, σεισμούς κ.ά.). Η υποστελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δήμου, στις οποίες ανήκει αυτή η αρμοδιότητα, αξιοποιείται από την δημοτική αρχή για να βαθύνει η εκχώρησή τους και να δίνονται «βρέξει – χιονίσει» εκατομμύρια σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Στην τοποθέτησή μας είχαμε αναδείξει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν στο «κόκκινο», με ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς μηχανήματα και αναγκαίο εξοπλισμό. Η ανάθεση αυτών των υπηρεσιών σε εργολάβους, που λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, δεν μπορεί να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες. Καθιστά το Δήμο ανίκανο να αντιμετωπίσει μια σειρά από φαινόμενα, είτε πρόκειται για χιονόπτωση το χειμώνα, είτε για πυρκαγιές το καλοκαίρι, είτε για πλημμύρες. Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρείται και η εθελοντική προσφορά να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της κεντρικής ευθύνης.

Τα εργατικά ατυχήματα, όπως αυτό που έγινε με τον διανομέα Υμηττού και Βενιζέλου, βαφτίζονται ατυχή συμβάντα. Κανένα μέτρο δεν παίρνεται για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς τους. Οι καταγγελίες των σωματείων για τις προτάσεις προς τους διανομείς να χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα, θέλοντας να μεταφέρουν ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες όλο το κόστος στους ίδιους τους εργαζόμενους είναι πάμπολλες.

Σε αντίθεση με την πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, ο λαός της Αττικής έχει στις «προτεραιότητές» του την προστασία της ζωής του. Γι’ αυτό και βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες του, παλεύει μέσα από τα σωματεία του και τους φορείς όπου ανήκει, χτίζει την δική του αλληλεγγύη για να προστατεύσει την ζωή του.

Χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων. Να πάρουν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς. Να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία και να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Αντώνης Ρεκλείτης
Γιώργος Ρεμούνδος
Πόπη Χανιά