ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Φανερωμένης


Αφιερωμένη στην Παναγία τη Φανερωμένη, με την ομώνυμη επί της οδού εκκλησία να αποτελεί και τον καθεδρικό ναό του Χολαργού, η μήκους 1,5 χλμ. οδός Φανερωμένης καταγράφεται ως η 5η είσοδος της πόλης από την άνοδο της λεωφόρου Μεσογείων και 2η από την πλευρά της καθόδου.

Με εξαίρεση το μικρό τμήμα της οδού, μεταξύ Ευριπίδου και Κεφαλληνίας, η Φανερωμένης είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, ο οποίος ξεκινά από τη συμβολή της με τις οδούς Κωνσταντινουπόλεως, Αγίας Τριάδος και Ευριπίδου και καταλήγει στη λεωφόρο Μεσογείων.

Η οδός Φανερωμένης διασχίζει περιμετρικά δύο πλατείες, την πλατεία Φανερωμένης στην οποία δεσπόζει ο ομώνυμος περικαλλής ναός που εγκαινιάστηκε το 1971 στη θέση του προγενέστερου και την πλατεία Κωστή Παλαμά, γνωστότερη στους παλαιότερους και ως πλατεία Καμαράτου, από τον αείμνηστο αλλά και αξέχαστο Νικόλαο Καμαράτο, που επί σειρά δεκαετιών λειτουργούσε πέριξ της πλατείας γνωστό παραδοσιακό μπακάλικο.

Στην οδό Φανερωμένης βρίσκεται επίσης το Α’ Δημοτικό Στάδιο Χολαργού, πρώην Γήπεδο Ομίλου Φιλάθλων Χολαργού και απέναντί του η εκκλησία του Αγίου Στυλιανού, μέσα στο χώρο του Κέντρου Προστασίας Παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Το Α’ Δημοτικό Στάδιο φέρει την τιμητική ονομασία «Μαρκ Μαρσώ», από τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή της εφημερίδας «Le Monde» στην Ελλάδα, ο οποίος παραχώρησε και το χώρο για την κατασκευή του γηπέδου, πρωτοστατώντας παράλληλα στην ίδρυση του ΟΦΧ το 1947.

Φανερωμένη: Τοπωνύμιο ελληνικών περιοχών ή ονομασία εκκλησιών, που συνδέεται με τη φανέρωση ιερών εικόνων, ιδίως της Παναγίας, κρυμμένων στο έδαφος, σε σπήλαια κ.ά. Στους τόπους αυτούς ιδρύονται συνήθως εκκλησίες ή μονές αφιερωμένες στη Θεοτόκο.

Η χρήση των τοπωνύμιων ή των ονομασιών αυτών ανάγεται κατά κανόνα σε πολύ παλαιές εποχές. Περιώνυμη μονή Φανερωμένης είναι της Σαλαμίνας, η οποία, κατά την παράδοση, ιδρύθηκε ύστερα από όραμα που είδε ο μοναχός Όσιος Λαυρέντιος, κατά κόσμον Λάμπρος Κανέλλος (στη θέση της μονής υποστηρίζεται ότι υπήρχε ναός της Αθηνάς).

Άλλες ονομαστές μονές Φανερωμένης είναι της Νάξου, της Λευκάδας, της Κορινθίας, της Λακωνίας κ.ά. Υπάρχουν επίσης και χωριά με το όνομα Φανερωμένη, όπως στους νομούς Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου κ.α.

Στο Χολαργό, η οδός Φανερωμένης πήρε το όνομά της από την παρακείμενη εκκλησία της Φανερωμένης (Κοίμηση της Θεοτόκου), που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία και η οποία προσέλαβε το όνομά της από το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης της Λευκάδας.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)