ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Τερψιχόρης


Η τελευταία αλφαβητικά οδός της πόλης με αναφορά στις εννέα Μούσες της ελληνικής μυθολογίας εκτείνεται μεταξύ των οδών Καραϊσκάκη και Υμηττού στον Άνω Χολαργό, ενώ διασταυρώνεται μονάχα με την οδό Κουντουριώτου στο μέσον περίπου της διαδρομής της.

Τερψιχόρη: Στην ελληνική μυθολογία, η Τερψιχόρη, κόρη του Διός και της Μνημοσύνης, ήταν μία από τις εννέα Μούσες, η μούσα του χορού και των δραματικών χορικών, που συνόδευε τον Διόνυσο κατά τις νυχτερινές τελετές. Την Τερψιχόρη ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη και με προμετωπίδιο να κρατά άρπα και να χορεύει χαρούμενη, ενώ τα πόδια της μόλις να ακουμπούν τη γη και με την επιγραφή: «Τερψιχόρη λύραν».

Εμβλήματά της ήταν η λύρα, ο αυλός, το τρίγωνο, το ψαλτήριο και η κιθάρα. Ιερό φυτό της ήταν ο κισσός. Συνήθως απεικονίζεται καθισμένη και κρατώντας μια λύρα. Μερικές φορές αναφέρεται ως μητέρα των Σειρήνων, του Υμεναίου, του Λίνου και του Ρήσου. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα τέρπω (ευφραίνω) και το ουσιαστικό χορός. Ο αστεροειδής 81 Τερψιχόρη (81 Terpsichore), που ανακαλύφθηκε το 1864, πήρε το όνομά του από τη μούσα αυτή.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)