ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Τήνου


Από την πλατεία Κωστή Παλαμά και την οδό Φανερωμένης έως την οδό Αριστοτέλους, η οδός Τήνου αποτελεί έναν από τους έξι δρόμους της πόλης με αναφορά στις Κυκλάδες και έναν από τους είκοσι με ονομασία νησιωτικής προέλευσης.

Να σημειωθεί πως η οδός Τήνου για τα οχήματα ολοκληρώνεται στην οδό Αριστείδου, ενώ από την οδό Αριστοτέλους και για μερικά μόλις μέτρα πριν την Αριστείδου αποτελεί αδιέξοδο.

Στον αριθμό 4 της οδού Τήνου εδρεύει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού.

Τήνος: Το τρίτο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Άνδρο και τη Μύκονο. Πήρε την ονομασία από τον πρώτο οικιστή της, Τήνον. Κατ’ άλλους η ονομασία της προέρχεται από τη φοινικική λέξη tannoth = όφις, είτε από το σχήμα της, που μοιάζει με φιδιού, είτε από τα πολλά φίδια που έχει το νησί. Σχετική ονομασία είναι και το Οφιούσα. Οι Τούρκοι την έλεγαν Ιστιντήλ (προφανώς παραφθορά του «εις την Τήνον»).

Πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη κωμόπολη. Άλλοι οικισμοί είναι τα Υστέρνια, ο Πύργος, ο Κάμπος, ενώ στο Ξώμπουργο υπάρχουν ερείπια κάστρου και παλαιού οικισμού κ.ά.

Είναι η πατρίδα πολλών διάσημων καλλιτεχνών (Γύζη, Λύτρα, Φιλιππότη, Φυτάλη, Χαλεπά, Σώχου κ.ά.).

Κατά την αρχαιότητα λεγόταν και Υδρούσα. Κατοικήθηκε από Ίωνες. Τον 6ο αι. π.Χ. ανήκε στους Ερετριείς. Πήρε μέρος στους Περσικούς Πολέμους, αρχικά υπέρ και μετά εναντίον των Περσών και αργότερα έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Είχε μεγαλοπρεπή ναό του Ποσειδώνα, ο οποίος λατρευόταν ως «Μέγας Ιερεύς». Λατρεύονταν επίσης ο Ζευς Άμμων, ο Διόνυσος, η Αφροδίτη και ο Απόλλων.

Περιήλθε κατά καιρούς σε Πέρσες, Μακεδόνες, Ροδίους, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, φράγκικους οίκους (Γκίζι), Βενετούς, Τούρκους, Ρώσους και πάλι Τούρκους. Δέχθηκε επιδρομές Σαρακηνών και Αράβων πειρατών.

Όταν καταλήφθηκε και πάλι από τους Τούρκους το 1715 της παραχωρήθηκαν ορισμένα προνόμια. Άρχισε όμως να φθίνει και πολλοί κάτοικοί της μετανάστευσαν σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Ρωσία κ.α.

Πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων στο τέλος της Επανάστασης.

Το 1823 βρέθηκε στο νησί η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου (η «Μεγαλόχαρη») και ιδρύθηκε μεγαλοπρεπής μαρμάρινος ναός και μοναστήρι. Από τότε πλήθος χριστιανών συρρέει στην Τήνο, ιδίως στις γιορτές της Θεομήτορος (25 Μαρτίου και 15 Αυγούστου).

Το Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας Τήνου διαθέτει χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς και για υποτροφίες. Πολλοί καλλιτέχνες των νεότερων χρόνων (Γύζης, Χαλεπάς, Δρόσης κ.ά.) σπούδασαν με υποτροφία του Ιδρύματος αυτού.

Στις 15 Αυγούστου 1940, στο λιμάνι της Τήνου, τορπιλίστηκε το καταδρομικό «Έλλη», που βρισκόταν εκεί για τη γιορτή της Μεγαλόχαρης, γεγονός που αποτέλεσε προάγγελο της ιταλικής επίθεσης της 28ης Οκτωβρίου.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)