Οικονόμου, ο πρώτος!


Με μια διακήρυξη 693 λέξεων, ο πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού, Δημήτρης Οικονόμου, γίνεται και ο πρώτος τοπικός παράγων που βγαίνει επίσημα μπροστά εν όψει των επερχόμενων Δημοτικών Εκλογών | Οριστική η ρήξη με την «αναποτελεσματική» διοίκηση Αποστολόπουλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης συνεργασιών «για μια νέα ισχυρή πλειοψηφία»

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής Παπαγιώτης οδοντίατρος, λοιπόν, με σημειολογικό φόντο το λογότυπο του Δήμου περιστοιχισμένο από το σήμα της ανακύκλωσης, είναι εκείνος που δίνει το έναυσμα «για μια νέα αρχή στο Δήμο», όπως σας είχε προϊδεάσει από το απόγευμα της Τετάρτης (3/2) το «Μένουμε Χολαργό».

Στο μακροσκελές αλλά ταυτόχρονα άκρως ενδιαφέρον κείμενό του, ο κ. Οικονόμου κάνει μεταξύ άλλων λόγο για την ανάγκη ανάκτησης της χαμένης υπερηφάνειας των Χολαργιωτών και των Παπαγιωτών, που σύμφωνα πάντα με τον ίδιο θα έρθει μέσα από μία νέα διοίκηση που θα αναμετρηθεί με τα πραγματικά ζητήματα της περιοχής και θα διορθώσει τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος.

Συγκεντρωτική πολιτική, διάλυση της ταυτότητας των πρώην Δήμων, κατάργηση των τοπικών Αντιδημαρχιών, οριζόντιες πολιτικές για το σύνολο του νέου Δήμου, απώλεια του Αστυνομικού Τμήματος Παπάγου, είναι μερικά από όσα χρεώνει στον κ. Αποστολόπουλο ο μέχρι πρότινος στενός του συνεργάτης, καταθέτοντας παράλληλα από την πλευρά του έναν συνολικό οδικό χάρτη για το μέλλον του ενιαίου Δήμου.

Ως ο σημαντικότερος εν ενεργεία πολιτικός παράγων της περιοχής του Παπάγου, ο επικεφαλής της «Πολιτείας Παπάγου-Χολαργού» αφήνει πλέον οριστικά πίσω του το κεφάλαιο «Ηλίας Αποστολόπουλος», με την κηπούπολη των Στρατηγών να βρίσκει για πρώτη φορά μετά την εποχή Ξύδη τον αποκλειστικά δικό της εκφραστή στα τοπικά πράγματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζει η «συνένωση δυνάμεων» την οποία ο ίδιος ο κ. Οικονόμου επικαλείται και που εφόσον ευοδωθεί μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε «μια νέα ισχυρή πλειοψηφία», στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον νυν Δήμαρχο και σύσσωμο το επιτελείο του.

Ακολουθεί αναλυτικά η διακήρυξη του Δημήτρη Οικονόμου:

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ!

Αδιαμφισβήτητα η διοίκηση του Δήμου, μέσα από μια σειρά ατυχών αποφάσεων των τελευταίων έξι ετών, έχει καταστεί αναποτελεσματική και δυσλειτουργική.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι άσκησε μια συγκεντρωτική πολιτική, η οποία αγνόησε τη δυναμική και τις ανάγκες των δύο Δήμων που ενώθηκαν, του Παπάγου και του Χολαργού.

Αγνόησε ότι το νόημα του «Καλλικράτη» ήταν η συνένωση Δήμων και όχι η διάλυση της ταυτότητας των Δήμων που συνενώθηκαν.

Αγνόησε τις φωνές πολλών μελών της παράταξης που εξελέγησαν με βάση αυτές τις πεποιθήσεις αλλά προφανώς και τη θέληση των κατοίκων.

Αγνόησε όμως και τις πραγματικότητες.

Την περηφάνεια των δημοτών που γεννήθηκαν ως Παπαγιώτες η Χολαργιώτες, τη συνέχεια που οι ίδιοι νιώθουν αλλά και το γεγονός πως οι δύο παλαιοί Δήμοι έχουν διαφορετικές ανάγκες και χρειάζονται εστιασμένες και αποκεντρωμένες πολιτικές.

Η παρορμητική απόφαση, για παράδειγμα, κατάργησης των τοπικών Αντιδημάρχων ανά κοινότητα, δημιούργησε μόνο προβλήματα, αφού αφενός παγίωσε τη δυσχέρεια επίλυσης των τοπικών προβλημάτων, αφετέρου κατήργησε την άμεση επαφή του πολίτη με το Δήμο, δημιουργώντας ασπόνδυλες κοινότητες.

Η θέσπιση οριζόντιων πολιτικών για το σύνολο του νέου Δήμου, χωρίς τοπικές εξειδικεύσεις όπως αυτές έπρεπε να εκφραστούν από τα Τεχνικά προγράμματα, τα προγράμματα στο Περιβάλλον και την καθαριότητα ή και στα προγράμματα για την παιδεία και την κοινωνία, αποτελεί άλλη μια λανθασμένη συγκεντρωτική επιλογή.

Όμως, ένας Δήμος δεν μπορεί να διοικηθεί από ένα γραφείο.

Ούτε μπορεί να διοικηθεί ερήμην των δημοτών και των κατά τόπους αναγκών.

Ο νέος Δήμος οφείλει να ξανασυναντηθεί με τους παλιούς Δήμους.

Να ξανασυναντηθεί με τις ρίζες μας, με τις ταυτότητές μας, με το δυναμικό και τη δυναμική που έχουν οι παλαιοί Δήμοι αλλά και με τα ιδιαίτερα προβλήματά τους.

Πρέπει να κάνουμε πράξη την εσωτερική αποκέντρωση και να αναμετρηθούμε απευθείας με τα προβλήματα του Παπάγου και του Χολαργού.

Αλλού με ενιαία λογική, αλλά και όπου χρειάζεται με εστιασμένες, εξειδικευμένες πολιτικές πάνω στις ανάγκες των παλιών Δήμων.

Η πρότασή μου αφορά ένα συνολικό οδικό χάρτη για το μέλλον.

Με προτάσεις όπως την επαναφορά των τοπικών Αντιδημάρχων, προκειμένου οι δημότες να έχουν σημείο αναφοράς και ο Αντιδήμαρχος να έχει σαφή εικόνα των προβλημάτων προς επίλυση.

Την κατάρτιση τεχνικών προγραμμάτων αλλά και προγραμμάτων αστικής ανασυγκρότησης που να εστιάζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο Παπάγος και ο Χολαργός.

Αλλά και με δράσεις παιδείας, πολιτισμού, που θα δένουν τα παιδιά μας με τον τόπο τους και θα συνεχίσουν το νήμα της περηφάνειας.

Το «είμαι Χολαργιώτης» ή το «είμαι Παπαγιώτης» πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας τίτλος τιμής και ουσίας για τα παιδιά μας όπως ήταν και για εμάς τους παλαιότερους.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια άλλη δημοτική πολιτική, που θα ξεφύγει από τα όρια του Δημαρχείου και θα βγει στους δρόμους να δει και να αναμετρηθεί με τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων.

Τώρα, που τα παλαιά προβλήματα γιγαντώνονται και νέα εμφανίζονται και που απειλούν τον προαστιακό μας χαρακτήρα, την ποιότητα ζωής μας, τη συνοχή μας:

Με την ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας, με την απαράδεκτη κατάσταση στα πεζοδρόμια και τους δρόμους, με τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που απειλούν τον προαστιακό μας χαρακτήρα, με τα προβλήματα στην καθαριότητα.

Δεν μπορούμε άλλο να αναβάλλουμε την αναμέτρηση με τα πραγματικά ζητήματα!

Αυτή η αναβολή μας στοίχισε ήδη πολλά.

Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε.

Αν υπήρχε μια μαχητική δημοτική αρχή που θα έσκυβε σε αυτά τα προβλήματα -και αν κυρίως πίστευε ειλικρινά στη λογική της αποκέντρωσης- δεν θα χάναμε το Αστυνομικό Τμήμα στον Παπάγο, δεν θα αφήναμε να πλημμυρίσουν με κίνηση οι πάλαι ποτέ ήσυχες γειτονιές του Παπάγου και του Χολαργού, δεν θα υπήρχε αυτή η αδιαφορία στα χιλιάδες παράπονα των κατοίκων για την κατάσταση στα πεζοδρόμια και τους δρόμους.

Όχι, δεν είναι υπερβολικοί οι κάτοικοι σε αυτά τα αυτονόητα που ζητούν από το Δήμο.

Πληρώνουν, άλλωστε, μερικά από τα υψηλότερα δημοτικά τέλη, σε ολόκληρη την Αττική.

Τι λαμβάνουν ως ανταπόδοση;

Δεν θέλω να κάνω μια προσωποποιημένη κριτική.

Κυρίως θέλω να σταθώ σε αντιλήψεις και πολιτικές που μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.

Και πιθανά να μπορούν να συνενώσουν δυνάμεις για μια νέα ισχυρή πλειοψηφία.

Για μια νέα αρχή στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού αλλά και ένα νέο όραμα για ένα Δήμο που θα συνεχίσει πάνω στη λαμπρή ιστορία του και τα σπουδαία επιτεύγματά του με ένα εξίσου λαμπρό μέλλον.

Δημήτριος Οικονόμου
Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού
τ. Αντιδήμαρχος
π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου