ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ: Οδός Χρυσανθέμων


H οδός Χρυσανθέμων είναι μικρός αδιέξοδος δρόμος, πάροδος της οδού Αριστοτέλους, πολύ κοντά στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου.

Χρυσάνθεμα: Γένος διακοσμητικών φυτών με μεγάλα πέταλα σε διάφορα σχήματα και χρώματα, που ανήκουν στην οικογένεια των Συνθέτων. Τα περισσότερα χρυσάνθεμα ανθίζουν το φθινόπωρο και γι’ αυτό λέγονται και «αηδημητριάτικα». Υπάρχουν πολλά είδη και πολύ περισσότερες ποικιλίες, που διακρίνονται όλες για τα χαρακτηριστικά μεγάλα ωραιότατα άνθη τους (κεφαλίδες), με διάφορα χρώματα.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται τα είδη «χρυσάνθεμον το στεφανωματικόν», «χρυσάνθεμον το σιτόφιλον», «χρυσάνθεμον η μηκωνίς» κ.ά., που είναι γνωστά και ως σουτσουμίδες ή τσιτσιμίδες. Από τα ξένα είδη περισσότερο καλλιεργούνται το «χρυσάνθεμον το ινδικόν» και «χρυσάνθεμον το σινικόν».

Είναι το κατ’ εξοχήν άνθος της Ιαπωνίας και σύμβολο του έθνους αυτού. Σύμφωνα με μια γιαπωνέζικη παράδοση, μία κοπέλα περίμενε τον αγαπημένο της, που ήταν ναυτικός, να γυρίσει από κάποιο ταξίδι του και παρακαλούσε στην προσευχή της να μην του συμβεί κανένα κακό στη θάλασσα.

Είδε τότε στον ύπνο της το Καλό Πνεύμα που της είπε να κατέβει στον κήπο της, να διαλέξει όποιο λουλούδι θέλει και να μετρήσει τα πέταλά του, ξέροντας ότι ο αγαπημένος της θα ζήσει τόσα χρόνια όσα είναι τα πέταλα του λουλουδιού που θα διάλεγε.

Κατέβηκε λοιπόν εκείνη στον κήπο και άρχισε να ψάχνει ποιο λουλούδι είχε τα περισσότερα πέταλα. Διάλεξε ένα εκατόφυλλο τριαντάφυλλο και, βγάζοντας μια βελόνα από τα μαλλιά της, χώρισε τα πέταλά του σε πολλά μικρά-μικρά πέταλα. Έτσι, γεννήθηκε το χρυσάνθεμο.

⇒ Με πληροφορίες από: «Οδωνυμικά του Χολαργού» (2004, Εκδ. πρ. Δήμου Χολαργού)