Πώς διαμορφώνεται το τοπίο με τα ζητούμενα ενοίκια σε Χολαργό και Παπάγου


Ύστερα από έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates σε 18 περιοχές της Βορειοανατολικής Αθήνας.

Δύσκολη υπόθεση φαίνεται να αποτελεί η αναζήτηση κατοικιών έως 15 ετών με στόχο τη μίσθωση σε περιοχές των Βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας, ενώ αντιθέτως, καταγράφεται σχετικά ικανοποιητική προσφορά για παλαιότερα ακίνητα.

Αρκετοί ιδιοκτήτες κυρίως σε περιοχές όπως στο Ηράκλειο και στο Μαρούσι, διαθέτουν τα διαμερίσματά τους σε μεγάλο ποσοστό κυρίως επιπλωμένα, στοχεύοντας σε στελέχη εταιρειών καθώς στην ευρύτερη περιοχή εδρεύουν πολλές εταιρείες. Παρόμοια και η εικόνα στην περιοχή του Παπάγου όπου οι ιδιοκτήτες στοχεύουν σε στρατιωτικούς που μετατίθενται στην Αθήνα και κυρίως στο Αρχηγείο.

Την ίδια ώρα, βάσει όσον έχουν καταγραφεί πέρυσι, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε περιοχές των Βορείων και Ανατολικών Προαστίων, για ακίνητα άνω των 15 ετών μπορούν να φτάσουν έως τα 8-10 ευρώ/τ.μ. τον μήνα σε Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακα, Μαρούσι, Πεύκη Μελίσσια ή άνω των 11 ευρώ/τ.μ. σε Κεφαλάρι, Κηφισιά, Εκάλη, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, με το Π. Ψυχικό να «γράφει» ζητούμενη τιμή έως και 20 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ για ακίνητα ηλικίας κάτω των 15 ευρώ/τ.μ. οι ζητούμενες τιμές κυμαίνονται έως 8-13 ευρώ/τ.μ. κατ’ ανώτερο, με περιοχές όπως το Ν. Ψυχικό, το Χαλάνδρι, τη Φιλοθέη να παρουσιάζουν και υψηλότερες ζητούμενες τιμές.

Αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates σε 18 περιοχές της Βορειοανατολικής Αθήνας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικτύου, κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, «το ευχάριστο γεγονός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι τα περισσότερα ακίνητα παλαιάς κατασκευής είναι είτε μερικώς ανακαινισμένα, είτε ολικώς. Ουσιαστικά, τα ακίνητα που διατίθενται, είναι ακίνητα υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ζήτηση για ενοικίαση είναι καθημερινά αυξανόμενη, με τους ενδιαφερόμενους να προβαίνουν σε πολύ καλή αναζήτηση κατοικίας στοχεύοντας στην ευκαιρία, είτε στον ιδιοκτήτη που θα διαπραγματευτεί το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα όταν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές είναι φερέγγυοι και δεν κινδυνεύει να χάσει ενοίκια. Μη ξεχνάμε ότι τους τελευταίους 18-24 μήνες, δηλαδή το διάστημα που καταγράφηκε ραγδαία αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, αυξήθηκαν και τα… φέσια στα ενοίκια».

Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής; Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates καταγράφονται τα εξής:

  • Χολαργός: Τα διαθέσιμα ακίνητα άνω των 15 ετών, είναι κυρίως διαμερίσματα έτους κατασκευής 1980-1987 πλήρως ανακαινισμένα μεταξύ της ζητούμενης τιμής μίσθωσης 8,5-10€/τμ. Ελάχιστα τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών.
  • Παπάγου: Ελάχιστα τα διαθέσιμα ακίνητα τόσο έως 15 ετών όσο και άνω των 15 ετών. Τα διαμερίσματα άνω των 15 ετών που διατίθενται είναι κατασκευής 1975-1985 και σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα.
  • Γέρακας: Τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ελάχιστα.
  • Βριλήσσια: Ικανοποιητικός αριθμός ακινήτων κυρίως ανακαινισμένα με έτος κατασκευής από το 1975 έως 1990 για τα ακίνητα άνω των 15 ετών, ενώ υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ακινήτων μετά το 2000.
  • Εκάλη: Ακίνητα (70-95 τ.μ.) έως 15 ετών είναι σχεδόν ανύπαρκτα, τα μόνα διαθέσιμα είναι ακίνητα άνω των 15 ετών και κυρίως ακίνητα ανακαινισμένα με έτος κατασκευής από το 1975 έως το 1995.
  • Κεφαλάρι: Ικανοποιητικός αριθμός ακινήτων για ακίνητα άνω των 15 ετών κατασκευής από το 1975 έως το 1990 κυρίως ανακαινισμένα.
  • Κηφισιά Άνω: Μηδενική σχεδόν διαθεσιμότητα ακινήτων (70-95τμ) από 1ο έως 2ο όροφο.
  • Κηφισιά Κέντρο: Ικανοποιητικός αριθμός διαθέσιμων ακινήτων άνω των 15 ετών, κυρίως ακίνητα κατασκευής 1985-1995 ανακαινισμένα. Μηδενική σχεδόν διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών.
  • Πολιτεία: Τα διαμερίσματα άνω των 15 ετών, είναι κυρίως ανακαινισμένα διαμερίσματα με έτος κατασκευής από το 1985-1990. Τα διαθέσιμα διαμερίσματα έως 15 ετών είναι κυρίως διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας από 130τμ έως 200-250τμ.
  • Μαρούσι: Ο αριθμός των διαθέσιμων διαμερισμάτων έως 15 ετών είναι ικανοποιητικός, ενώ υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και σε πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα. Πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων άνω των 15 ετών, τα πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα αγγίζουν τα επίπεδα μίσθωσης ακινήτων έως 15 ετών.
  • Μελίσσια: Ικανοποιητικός αριθμός διαθέσιμων ακινήτων άνω των 15 ετών, κυρίως ακίνητα κατασκευής 1985-1995 ανακαινισμένα. Ελάχιστα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών.
  • Νέα Ερυθραία: Ικανοποιητικός αριθμός διαθέσιμων ακινήτων άνω των 15 ετών, κυρίως ακίνητα κατασκευής 1985-1995, ενώ λίγα είναι τα διαθέσιμα ακίνητα με έτος κατασκευής 1995-2005. Σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα για ακίνητα έως 15 ετών.
  • Ηράκλειο: Ικανοποιητικός διαθέσιμος αριθμός ακινήτων άνω των 15 ετών, διατίθενται διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα και στην ανώτερη τιμή πλήρως επιπλωμένα. Μικρός ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων έως 15 ετών.
  • Πεύκη: Σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα για ακίνητα έως 15 ετών. Τα διαμερίσματα που διατίθενται άνω των 15 ετών, είναι κυρίως διαμερίσματα έτους κατασκευής 1980-1995.
  • Φιλοθέη: Τα διαθέσιμα διαμερίσματα άνω των 15 ετών, είναι κυρίως ανακαινισμένα με έτος κατασκευής (1980-1987). Τα διαμερίσματα έως 15 ετών που διατίθενται, είναι επιφάνειας μεγαλύτερης από 130τμ.
  • Χαλάνδρι: Η ανώτερη τιμή μίσθωσης για τα διαθέσιμα διαμερίσματα έως 15 ετών, αφορά ακίνητα πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα. Τα διαθέσιμα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης είναι άνω των 8,6€/τμ είναι κυρίως ακίνητα μετά το 2000, ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα.
  • Νέο Ψυχικό: Τα διαθέσιμα διαμερίσματα έως 15 ετών, στην ανώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης, διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα. Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται μεταξύ 6€/τμ έως 8,2€/τμ , είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970-1985 που στην ανώτερη τιμή μίσθωσης, είναι κυρίως ακίνητα ανακαινισμένα. Τα ακίνητα άνω των 15 ετών που η ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται από 9€/τμ έως 11€/τμ, είναι ακίνητα κατασκευής από το 1995 έως το 2000, πλήρως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό μισθώνονται επιπλωμένα με το σύνολο του εξοπλισμού.
  • Παλαιό Ψυχικό: Τα διαθέσιμα διαμερίσματα άνω των 15 ετών είναι ακίνητα κατασκευής του 1980 πλήρως ανακαινισμένα, στην ανώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης μεταξύ 17€/τμ έως 20€/τμ , διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα. Σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών.

πηγή