Το Κολυμβητήριο Χολαργού στο… πιάτο σας! (pics)


Το «Μένουμε Χολαργό» δημοσιεύει αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υποέργου «Κατασκευή Κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο Χολαργού», όπως αυτά αναλύονται διεξοδικά στη μελέτη σκοπιμότητας του έργου «Παρεμβάσεις βελτίωσης και ανασυγκρότησης αστικού περιβάλλοντος Δήμου Παπάγου-Χολαργού», στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ06 Αστική Αναζωογόνηση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Η πολυπόθητη κατασκευή του Κολυμβητηρίου Χολαργού έχει σκοπό την άθληση των δημοτών του Δήμου Παπάγου-Χολαργού όλων των ηλικιών, είτε σε συγκροτημένες ομάδες (σωματεία) είτε μεμονωμένα, με τη δημιουργία και λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικού αθλητισμού, τη διεξαγωγή αγώνων που συνάδουν με τη λειτουργία του κολυμβητηρίου (κολύμβησης, υδατόσφαιρας, συγχρονικής γυμναστικής και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων που συνάδουν με τη λειτουργία του κολυμβητηρίου).

Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας προγραμμάτων και δράσεων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στους σκοπούς κατασκευής και λειτουργίας του κολυμβητικού κέντρου είναι η βιώσιμη λειτουργία του.

Το Συγκρότημα Κολυμβητηρίου Δήμου Παπάγου-Χολαργού πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Λόφου Τσακού του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Το συγκεκριμένο υποέργο αναφέρεται τόσο στην κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου όσο και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Τεχνικά Στοιχεία

Στο βασικό κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου ανήκουν το κτίριο κολυμβητικής δεξαμενής 6.800 τ.μ. (χώρος κολυμβητικής δεξαμενής, χώρος κερκίδων, φουαγιέ, γραφεία διοίκησης, αποδυτήρια, αίθουσα αθλητών, αποθήκες κ.λπ.), κτίριο εντευκτηρίου 1.085 τ.μ. (χώρος εστίασης, κουζίνα, τουαλέτες, αποθήκες κ.λπ.) καθώς και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου 9.750 τ.μ. (διαμόρφωση χώρου στάθμευσης 200 θέσεων και διαμόρφωση υπαίθριων χώρων).

Ειδικότερα:

Α. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει δεξαμενή Κολύμβησης και Water-Polo, με διαστάσεις 50.06 Χ 25.00 μέτρα. Το βάθος της δεξαμενής κολύμβησης εξελίσσεται από μία στάθμη 3.00 μ. από την επιφάνεια του νερού, έως τα 3.20 μ., ώστε να δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως δεξαμενή συγχρονικής κολύμβησης. Από τα αποδυτήρια προς τις Δεξαμενές και αντίστροφα, οι αθλητές θα διέρχονται απαραίτητα από τις λεκάνες χλωρίωσης των ποδιών. Οργανικό και λειτουργικό στοιχείο των δεξαμενών είναι οι υπερχειλίσεις που διαμορφώνονται στα χείλη των δεξαμενών, για να δέχονται τον κυματισμό και την επιφανειακή ρύπανση των δεξαμενών.

Στον σταθερό εξοπλισμό των δεξαμενών περιλαμβάνονται:

α. εξαρτήματα στερέωσης των διαδρομών που επιπλέουν στη δεξαμενή,

β. εξαρτήματα ενσωματωμένα στο δάπεδο του περιβάλλοντα χώρου, που θα φέρουν τους ορθοστάτες-δείκτες, τόσο του υπτίου (σημαιάκια), όσο και του σκοινιού ακύρωσης της εκκίνησης,

γ. βατήρες εκκίνησης,

δ. σκάλες τύπου PARAGON 3-4 σκαλοπατιών για το κατέβασμα και ανέβασμα από τη δεξαμενή, από ανοξείδωτα υλικά ώστε να μην προσβάλλονται από το χλώριο.

Στον κινητό εξοπλισμό των δεξαμενών περιλαμβάνονται:

α. διαχωριστικές επιπλέουσες διαδρομές αντικυματικές, που θα στερεώνονται στα ενσωματωμένα εξαρτήματα και θα καθορίζουν τους διαδρόμους κολύμβησης,

β. τέρματα του πόλο σύμφωνα με όσα ορίζουν οι προδιαγραφές του αθλήματος,

γ. οι ορθοστάτες και το υπόλοιπο υλικό (σημαίες-σχοινιά), για τους δείκτες υπτίου και της ακύρωσης των εκκινήσεων.

Β. Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή των κερκίδων, θα ληφθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι που εξασφαλίζουν ελεύθερη ορατότητα όλων των θεατών σε όλο το μήκος και το πλάτος της δεξαμενής, χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο. Η χωρητικότητά τους θα είναι 550 θέσεων περίπου και θα κατασκευαστούν από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλάτος τουλάχιστον 85 εκ. Οι έξοδοι θα προβλεφθούν σε τέτοιες θέσεις, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ασφάλεια των θεατών και η αποχώρησή τους στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ιδίως σε περιπτώσεις κινδύνου ή πανικού.

Γ. Τα Αποδυτήρια των αθλητών για την δεξαμενή κολύμβησης θα αποτελούνται από δύο (2) μονάδες ανδρών και γυναικών εμβαδού 140 τ.μ.. Κάθε μονάδα θα περιλαμβάνει το χώρο ένδυσης και απόδυσης, ντους νιπτήρες και W.C, ενώ θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων ΑΜΚ. Όλες οι μονάδες των αποδυτηρίων έχουν άμεσο φωτισμό και αερισμό. Τα Αποδυτήρια προπονητών θα έχουν επιφάνεια 60 τ.μ. ενώ τα αποδυτήρια των διαιτητών αποτελούνται από χώρο, επιφάνειας 25 τ.μ. περίπου και θα περιλαμβάνουν χώρους ένδυσης-υπόδησης, ντους κ.λπ.

Δ. Στους βασικούς χώρους του συγκροτήματος ανήκει και το Ιατρείο επιφάνειας 35 τ.μ. περίπου καθώς και ο χώρος φυσιοθεραπείας που θα διαθέτει χώρο για μασάζ, σάουνα και WC. Επίσης αίθουσα γυμναστικής προπόνησης εμβαδού 200 τ.μ. περίπου, η οποία θα εξυπηρετεί τους αθλητές για προθέρμανση και εκγύμναση καθώς και αίθουσα συγκεντρώσεων αθλητών επιφάνειας 50 τ.μ.

Ε. Για την εξυπηρέτηση του κοινού θα υπάρχει το Φουαγιέ το οποίο θα αποτελεί το κεντρικό χώρο εισόδου, υποδοχής και αναμονής του κοινού το οποίο θα εξυπηρετείται από το Γραφείο ελέγχου εισόδου και πληροφοριών χωροθετημένο πλησίον της κεντρικής εισόδου. Σε άμεση επαφή με το φουαγιέ θα βρίσκεται και το αναψυκτήριο όπως και χώροι υγιεινής του κοινού. Τα δημοσιογραφικά θεωρεία και οι θέσεις των δημοσιογράφων γραπτού τύπου θα βρίσκονται στις κερκίδες, ενώ για την εξυπηρέτηση σημαντικών διοργανώσεων, οι παραπάνω θέσεις θα είναι εξοπλισμένες με αναμονές τηλεφωνικών γραμμών και αναμονές για monitors κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

ΣΤ. Στους χώρους Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων έχουν προβλεφθεί:

α. περιμετρικοί μηχανοδιάδρομοι των δεξαμενών,

β. δεξαμενές εξισορρόπησης,

γ. μηχανοστάσιο,

δ. χώρος υδροστασίου φίλτρων,

ε. οικίσκος χλωρίωσης,

στ. λεβητοστάσιο,

ζ. ψυχροστάσιο,

η. χώροι κλιματιστικών μονάδων,

θ. χώροι αποθήκευσης καυσίμων,

ι. χώροι δεξαμενής πυρόσβεσης,

κ. χώρος του Η/Ζ,

λ. χώρος υποσταθμού ΔΕΗ,

μ. γραφείο ελέγχου των εγκαταστάσεων,

ν. χώροι εξυπηρέτησης συντηρητών, αποδυτήρια με χώρους υγιεινής κ.λπ. αποθηκευτικοί χώροι.

Ζ. Σε ό,τι αφορά στον περιβάλλοντα χώρο θα μελετηθούν οι προσπελάσεις προς και από το Κολυμβητήριο και οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς θέσεις στάθμευσης, καθώς και οι πεζόδρομοι, οι ράμπες προς τις εισόδους-εξόδους του κοινού, των αθλουμένων και του λοιπού προσωπικού, από την είσοδο του χώρου μέχρι το κτίριο.

Η. Οι περιμετρικοί διάδρομοι των κολυμβητικών δεξαμενών θα έχουν ελάχιστο πλάτος 5.00 μ., συμπεριλαμβανομένου και του καναλιού υπερχείλισης, και θα διαθέτουν εξόδους διαφυγής πέραν των προσπελάσεων προς τα αποδυτήρια σύμφωνα με τους κανονισμούς παθητικής προστασίας.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εσωτερικών λειτουργιών του Κολυμβητηρίου θα εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη κίνηση αθλητών και κοινού. Συγκεκριμένα, οι χώροι των αθλητών (αποδυτήρια κ.λπ.), καθώς και των προπονητών, δεν θα είναι προσπελάσιμοι από την περιοχή των θεατών. Η κίνηση των αθλητών θα γίνεται απρόσκοπτα, με όσο το δυνατό μικρότερες διαδρομές προς και από τους διάφορους χώρους που θα χρησιμοποιούν.

Η υλοποίηση του έργου έχει προσδιοριστεί με τους κάτωθι βασικούς σχεδιασμούς, ως εξής:

  • Την ικανοποίηση των λειτουργικών απαιτήσεων του έργου στο βέλτιστο βαθμό.
  • Τον περιορισμό στο εφικτό του κόστους κατασκευής.
  • Την αισθητική προσαρμοστικότητα του έργου με το περιβάλλον.
  • Σύμφωνα με την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.