Το padel tennis έρχεται και στο Χολαργό


Το συναρπαστικό, ομαδικό και ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο, που αποτελεί μια μικρογραφία του τένις και το οποίο αποκτά πλέον καθημερινά ολοένα και περισσότερους φαν στην Ελλάδα, έρχεται στο Αθλητικό Κέντρο Χολαργού «Αντώνης Πολύδωρας».

Το padel (πάντελ) εφευρέθηκε στο Acapulco του Μεξικού, από τον Enrique Corcuera το 1969, ο οποίος αποφάσισε να προσαρμόσει το γήπεδο σκουός στο σπίτι του με στοιχεία πλατφόρμας τένις δημιουργώντας αυτό που ονόμαζε «Paddle Corcuera». Έτσι θεωρείται ο εφευρέτης του padel.

Ο Ισπανός φίλος του Ενρίκε Αλφόνσο από το Hohenlohe-Langenburg δοκίμασε αυτή τη νέα εφεύρεση στο σπίτι του Corcuera και αμέσως το ερωτεύτηκε. Αμέσως μετά, αποφάσισε να δημιουργήσει τα δύο πρώτα γήπεδα padel σε ένα τένις κλαμπ στη Μαρμπέγια της Ισπανίας το 1974.

Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δημοφιλές στην Ισπανία, το Μεξικό, την Ανδόρα, την Αργεντινή και αρχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Ευρώπη.

Το padel έχει χαρακτηριστεί ως τένις με τοίχους και είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του τένις, του σκουός και της ρακέτας παραλίας. Θεωρείται το νούμερο 1 αερόβιο άθλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και μπορεί να παίξει από ένα παιδί ηλικίας 6 ετών έως ένας άνθρωπος 70-75 ετών.

Πρόκειται για το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα στην Ευρώπη και αναμένεται να είναι το επόμενο Ολυμπιακό άθλημα. Το padel είναι ένα κοινωνικό και διασκεδαστικό άθλημα, το οποίο βελτιώνει τα αντανακλαστικά και η αντίληψη είναι σημαντικότερη από τη σωματική δύναμη.

Ήδη σε άλλες χώρες αναπτύσσεται ραγδαία και μάλιστα το αγκαλιάζουν και πολλοί διάσημοι αθλητές όπως είναι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που έκανε μία πολύ μεγάλη επένδυση ανοίγοντας το δικό του club στη Σουηδία. Πρόσφατα, ο Λιονέλ Μέσι ενώ διαπραγματευόταν με την Μπαρτσελόνα για την αποχώρησή του, έπαιζε στο σπίτι του στη Βαρκελώνη με τον Λουίς Σουάρες. Επίσης, ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι το δοκίμασε, ενώ ο Κάρλες Πουγιόλ είχε σπάσει το τζάμι σε έναν αγώνα του!

Στα δικά μας, και στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου Χολαργού “Αντώνης Πολύδωρας” με τη δημιουργία γηπέδων padel», προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο (2) γήπεδα padel σε διαμορφωμένο-περιφραγμένο χώρο εντός των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου Χολαργού
«Αντώνης Πολύδωρας» στο Νταμάρι.

Πρόκειται για γήπεδα padel διαστάσεων 10Χ20m και συνολικού εμβαδού 200,00m² τελευταίας γενιάς, τα οποία συνδυάζουν δομικά συστήματα στύλων και κουφωμάτων, μεγάλους στύλους 120Χ80mm ενισχυμένους με στηρίγματα. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και στο συγκεκριμένο μοντέλο το ηλεκτροσυγκολλημένο συρματόπλεγμα συνδέεται με το γυαλί (χωρίς άκρα), το συρμάτινο πλέγμα είναι συνεχές μεταξύ των πλαισίων (για πρόληψη τραυματισμού) και τόσο το συρματόπλεγμα όσο και το γυαλί στηρίζονται σε ολόκληρη την περίμετρό του σε ένα πλαίσιο, που εγγυάται φινιρίσματα υψηλής αισθητικής και ποιότητας με εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή.

Ο αγωνιστικός χώρος θα αποτελείται από υψηλής ποιότητας τεχνητό γρασίδι πληρούμενο με χαλαζιακή άμμο. Ο συνθετικός χλοοτάπητας δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μειωθεί το κόστος των γηπέδων με φυσικό γκαζόν. Έχει μικρότερα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης και πολλαπλάσιες ώρες λειτουργίας από το φυσικό χόρτο. Τοποθετείται εύκολα και γρήγορα σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια.

  • Χρήσεις: Ιδανικός για γήπεδα τένις/padel τένις.
  • Υλικό πέλους: Πολυαιθυλένιο, ανθεκτικό σε UV ακτινοβολία και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και υψηλή αντοχή σε καταπονήσεις.
  • Υλικό βάσης: Πρώτη στρώση πολυπροπυλενίου (PP) και δεύτερη στρώση από λάτεξ.
  • Γραμμές: Από συνθετικό χλοοτάπητα ίδιας υφής άσπρου χρώματος πάχους 5cm χρώματος λευκού.
  • Άμμος: Χαλαζιακή άμμος, κόκκος σφαιρικός.
  • Κοκκομετρία: 0,3-0,6 mm.
  • Ποσότητα γεμίσματος: 14-18 κιλά/τ.μ.

Αναφορικά με το φωτισμό των δύο νέων γηπέδων, προβλέπεται φωτισμός τεχνολογίας LED υψηλής ισχύος με κομψή σχεδίαση για φωτισμό γηπέδων padel. Το περίβλημα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και γυάλινη πλάκα για εγγύηση βέλτιστης απαγωγής θερμότητας. Περιλαμβάνει τσιπ 150 Lm / W CREE, που παρέχει 22.500 lumens πραγματικής φωτεινής ροής και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής φωτισμού, φτάνοντας έως και 100.000 ώρες. Επιπλέον, η υποστήριξή του με το συμπεριλαμβανόμενο σύστημα περιστροφής προσφέρει ομοιογενή φωτισμό σε γήπεδα padel tennis.

Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των ανωτέρω εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 94.302,00 ευρώ (με ΦΠΑ), με χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», όπως έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμού του Δήμου Παπάγου-Χολαργού για το έτος 2021.