8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Ποιο πρέπει να είναι το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού»


Ανακοίνωση σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή για την περίοδο 2019-2023 εξέδωσε η παράταξη «8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη», όπου και παρατίθενται αναλυτικά οι παρεμβάσεις των Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού, Μαρίας Σιώτου και Νατάσσας Χαμηλοθώρη, κατά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά:

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Ποιο πρέπει να είναι το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού οφείλει να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα στάθμευσης και πεζοδρομίων, να διατηρήσει και να αυξήσει το πράσινο στις γειτονιές, να φτιάξει σχολεία για να σταματήσει το στοίβαγμα των μαθητών, να ανακόψει την διαμπερή κυκλοφορία, να δημιουργήσει όρους αξιοπρέπειας για τη γήρανση του πληθυσμού, να δημιουργήσει δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους κατοίκους, να ενισχύσει την τοπική αγορά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μπει στην ψηφιακή εποχή για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, να διευθετήσει το έντονο πρόβλημα καθαριότητας και τέλος να εξασφαλίσει κοινόχρηστους χώρους για να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα ανοικοδόμησης που παρουσιάζεται.

Αυτοί είναι οι άξονες προτεραιότητας που πρέπει να περιλαμβάνει ένας Στρατηγικός Σχεδιασμός και ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αν θέλουμε πραγματικά να φτιάξουμε ένα όραμα που να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.

Η παράταξη 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις, με το όραμα που έχει για μια φιλική, ασφαλή, ανθρώπινη και βιώσιμη γειτονιά.

Διαβάστε τις παρεμβάσεις των Μαρίας Σιώτου και Νατάσσας Χαμηλοθώρη στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.

Μαρία Σιώτου:

Το Επιχειρησιακό που μας φέρατε σήμερα, βασικά δεν έχει όραμα, δεν περιλαμβάνει καμία επέμβαση που να αντιστρέφει τα προβλήματα και δεν τα εντοπίζει.

Τεχνικά ξεκινώντας, θα σημειώσουμε ότι σε επίπεδο στοιχείων από το 2014 που είχε γίνει μια καλή δουλειά συλλογής πληροφοριών, θα περιμέναμε να έχει προχωρήσει κάπως.

Πόσα ρολόγια διαθέτουμε και την εξέλιξή τους, πόσες επιχειρήσεις, πόση ανοικοδόμηση από το 2011, πόσες αίθουσες σχολείων κ.λπ.

Και εδώ αναδεικνύεται το ένα μεγάλο πρόβλημα του Δήμου που είναι η διαπληροφοριακή διακυβέρνηση, όπως το βάζαμε από το 2014, και τα Data Analysis.

Ο Δήμος μας δεν έχει δυνατότητα να συλλέγει και να επεξεργάζεται στοιχεία, δεν μπορεί να κάνει προβολές και δεν μπορεί να αντιληφθεί με έξυπνο τρόπο τους κινδύνους και να αντιδρά. Άρα απέχουμε πολύ και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της λεγόμενης «Έξυπνης Πόλης». Βρισκόμαστε πολύ πίσω.

Πάμε να δούμε λοιπόν τα προβλήματα του Δήμου μας.

Έντονη ανοικοδόμηση και έλλειψη κοινόχρηστων υποδομών, που μας χρειάζονται και θα χρειαστούν ακόμη περισσότεροι στο μέλλον.

Έλλειψη πεζοδρομίων και πεζοδιαδρομών για να μειώσουμε τη χρήση του Ι.Χ. και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, με τη βελτίωση της ατμόσφαιρας, τη μείωση του θορύβου και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Έλλειψη χώρων στάθμευσης που αυξάνει την κίνηση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τους θορύβους και τη δυσφορία και δημιουργεί ολοένα και περισσότερο όρους βαρβαρούπολης.

Δραματική μείωση του πρασίνου στις γειτονιές που αποτελεί και τη βασική φυσιογνωμία και την ελκυστικότητα της πόλης μας.

Έλλειψη σχολικών χώρων, που οδηγεί στην υποβάθμιση των σχολείων. Μείωση των υποστηρικτικών αιθουσών, αύξηση των παιδιών ανά σχολείο και υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

Διαμπερής κυκλοφορία και μεγάλος κίνδυνος και συχνότητα ατυχημάτων που μειώνουν την κοινωνικότητα και την κινητικότητα των πεζών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των παιδιών.

Γήρανση του πληθυσμού, που επίσης είναι ένα χαρακτηριστικό για το Δήμο μας, με τους υψηλότερους δείκτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και απουσία πολιτικής για τους ηλικιωμένους.

Έλλειψη ολοκληρωμένης Προληπτικής Ιατρικής για τους κατοίκους.

Συρρίκνωση της τοπικής αγοράς σε επίπεδο κέντρων γειτονιάς με παράλληλη ραγδαία αύξηση των οχλουσών χρήσεων στο μέτωπο της Μεσογείων, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη φυσιογνωμία της γειτονιάς στους παράπλευρους δρόμους.

Ανεργία και μείωση των εισοδημάτων στην οικιακή οικονομία.

Αποξένωση του Δήμου από την κοινωνία με μεγάλες ελλείψεις στην ψηφιακή εξυπηρέτηση και την ψηφιακή συμμετοχή των πολιτών. Μη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της κοινωνίας και ιδιαίτερα των μεταπτυχιακών τίτλων που αποτελεί το μεγάλο ατού του Δήμου μας.

Και τελευταίο, η καθαριότητα που θα επιφέρει ένα τεράστιο κόστος στα νοικοκυριά και θα μειώσει δραματικά την ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς δεν κάνουμε τίποτα για τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού. Ακόμη, διαθέτουμε προσωπικούς κάδους που βάζουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής, ανεβάζουν το κόστος και αναστέλλουν την προσπάθεια της ανακύκλωσης.

Πραγματικά, πρέπει να ψάξεις πολύ μέσα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για να δεις κάποιες δράσεις που αγγίζουν αυτά τα προβλήματα και βέβαια δεν υπάρχει τίποτα πειστικό για την αντιμετώπισή τους.

Είναι ένα Επιχειρησιακό που σε γενικές γραμμές μας λέει ότι θα συνεχίσουν να εντείνονται τα βασικά προβλήματα που τα αφήνουμε εντελώς στην τύχη τους και εμείς θα βελτιώνουμε τις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες αορίστως.

Νατάσσα Χαμηλοθώρη:

Πρώτα απ’ όλα λοιπόν ένα Επιχειρησιακό και ένας Στρατηγικός Σχεδιασμός κατάλληλος για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού πρέπει να περιλαμβάνει ως δράση την εγκατάσταση ενός διαπληροφοριακού συστήματος με την ενοποίηση όλων των μελετών, κυκλοφοριακές κ.λπ., την ενημέρωσή του με ό,τι στοιχεία υπάρχουν από παλαιότερα έτη και τη διασύνδεσή του με όλα τα σημεία εισαγωγής πληροφοριών που διαθέτει ο Δήμος. Από τα καύσιμα των απορριμματοφόρων μέχρι την ποιότητα του φαγητού στους παιδικούς σταθμούς και τα είδη των περιστατικών που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά ιατρεία. Τα δέντρα που υπάρχουν, τις οικοδομές που χτίζονται, τους φόρτους των αυτοκινήτων, μέχρι τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Για να έχουμε real time δεδομένα και να μπορούμε τα επεξεργαζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματα.

Από εκεί πρέπει να ξεκινάει ένα Επιχειρησιακό.

Θέλουμε, λοιπόν, μια μελέτη για την έντονη ανοικοδόμηση και σχέδιο αντιμετώπισης με ταυτόχρονη εξασφάλιση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για τις ανάγκες που θα φέρει αυτή η ανοικοδόμηση.

Εννοείται ότι μια από τις βασικές άμεσες δράσεις θα πρέπει να είναι αγορά ή απαλλοτρίωση οικοπέδων και μονοκατοικιών και με τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου και με τα λεφτά της Αττικής Οδού.

Θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, χρειαζόμαστε άμεσα μελέτη Βιώσιμης Κινητικότητας για να φτιάξουμε ελεύθερα πεζοδρόμια, να φτιάξουμε χώρους στάθμευσης για τα Ι.Χ. και να αναπτύξουμε τη Δημοτική Συγκοινωνία.

Χρειαζόμαστε μελέτη Στρατηγικής Διαχείρισης του Πρασίνου, κυρίως στις γειτονιές, καθώς αυτό είναι το βασικό ατού του προαστίου μας.

Χρειαζόμαστε συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργίας νέων σχολείων και αποσυμφόρησης και βελτίωσης των υπαρχόντων. Μια μικρή μελέτη να δούμε πόσα χρειαζόμαστε. Άμεσα να εντοπίσουμε και να εξασφαλίσουμε οικόπεδα και μελέτη με τεύχη δημοπράτησης για όλα. Να είναι έτοιμα, να μπαίνουμε σε κάθε πρόγραμμα που ανακοινώνεται.

Το τεράστιο ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Αφού κάνουμε μια μελέτη κοινωνικών αναγκών πρέπει να αναπτύξουμε δομές και δράσεις που θα προσβλέπουν στην Ενεργό Γήρανση και τη Silver Economy, με σαφή εργαλεία την καινοτομία και την Ευρωπαϊκή Δικτύωση. Τα ΚΑΠΗ πρέπει να μετεξελιχθούν σε Οργανισμό για την υποστήριξη της τρίτης Ηλικίας με ολιστική αντιμετώπιση για όλους και χωρίς μέλη.

Παράλληλα, πρέπει να αναπτυχθεί η συμβουλευτική στα Δημοτικά Ιατρεία κατά τα πρότυπα των ΚΕΠ Υγείας και να αναπτύξουμε και Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Έχουμε το πρόβλημα της Τοπικής Αγοράς. Χρειάζεται να αναπτυχθεί Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους επαγγελματίες, μέσω Δια βίου Μάθησης και one stop shop.

Πρέπει να αναπτυχθεί πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας μέσω της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Πρέπει να αναπτυχθούν θεσμοί και τεχνολογίες συμμετοχής και δημοκρατίας, έτσι ώστε η τοπική μας κοινωνία, με τις δεξιότητές της, να μπει και στο δημιουργικό κομμάτι πολεοδομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών δράσεων. Η αξιοποίηση του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας πρέπει να είναι βασική μας προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή θα φέρει και τη συναίνεση για ριζοσπαστικές λύσεις βελτίωσης της γειτονιάς.

Και τέλος, πρέπει να αναπτύξουμε τις δύο πρώτες βαθμίδες της πυραμίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, Μείωση και Επανάχρηση. Άμεσα πρέπει να εγκατασταθεί ψηφιακό σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» και «Αμοίβομαι όσο Ανακυκλώνω». Εννοείται βέβαια ότι πρέπει να καταργηθούν οι ατομικοί κάδοι που αναστέλλουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης της καθαριότητας.

Αυτά είναι τα στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν ως δράσεις και όχι ως διαπιστώσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και να αποτυπώνονται στους Προϋπολογισμούς και τα Τεχνικά Προγράμματα της τετραετίας.