Επιστολή-κόλαφος σε Αποστολόπουλο από γονείς των Δημοτικών της 17ης Νοεμβρίου


Το «Μένουμε Χολαργό» δημοσιεύει την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν γονείς του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού στο Δήμαρχο, Ηλία Αποστολόπουλο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή τους για μία σειρά από θέματα με αφορμή την ίδρυση του 6ου Δημοτικού της οδού Ναυαρίνου.

Αναλυτικά:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ
2ΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ Δ.Σ. ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΠΡΟΣ

 • κ. Αποστολόπουλο Ηλία, Δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 • ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ
 • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χολαργός, 20.04.2021

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή την ίδρυση του 6ου Δ.Σ. Χολαργού και την ανακοίνωση των γεωγραφικών ορίων της σχολικής του περιφέρειας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας για θέματα που αφορούν στο παρασκήνιο και στις επιπτώσεις των παραπάνω εξελίξεων.

Η ανακοίνωση των νέων γεωγραφικών ορίων του 6ου Δ.Σ. Χολαργού αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και επιπλέον πίεση στις οικογένειές μας. H ψυχολογική φόρτιση όλων εξαιτίας της πανδημίας είναι μεγάλη και, δυστυχώς, προστέθηκε σ’ αυτή η απογοήτευσή μας για όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος στη σχολική κοινότητα, καμία ενημέρωση, τυπική ή άτυπη, για οποιαδήποτε μεταβολή των γεωγραφικών ορίων των υπαρχουσών σχολικών μονάδων. Τα γεωγραφικά όρια του 6ου Δ.Σ. πλήττουν αριθμητικά το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, το σχολείο των παιδιών μας, τροφοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού δυναμικού του νεοϊδρυθέντος σχολείου. Τα σχολεία με την κατεξοχήν ανάγκη αποσυμφόρησης (1ο και 5ο Δ.Σ. Χολαργού) καλούνται να μετεγγράψουν ελάχιστους μαθητές. Ακόμα, είναι αμφίβολο, πλέον, αν θα επιτευχθεί ο κύριος στόχος ίδρυσης του 6ου Δ.Σ και τα παραπάνω σχολεία αποσυμφορηθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε προχειρότητα σχεδιασμού στον καθορισμό των σχολικών περιφερειών. Στο 3ο Δ.Σ. θα μείνουν αίθουσες άδειες, σε ένα κτήριο που μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον μαθητές από τους υπάρχοντες. Τμήματα θα συγχωνευτούν και θα ανακατανεμηθούν, παιδιά θα αλλάξουν σχολικό περιβάλλον με σκοπό να γεμίσει ένα 6/θέσιο σχολείο ή ένα… μισθωμένο κτήριο. Η μεταστέγαση, στην οποία όλοι αντιταχτήκαμε, πραγματοποιήθηκε με εν κρυπτώ διαδικασίες. Με εμάς τους γονείς αγανακτισμένους από τους χειρισμούς όλων των εμπλεκόμενων φορέων: του Συλλόγου Γονέων, της Ένωσης Γονέων και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Οι απαντήσεις που έχουμε πάρει σε πλήθος ερωτημάτων σχετικά με συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και ελλιπούς ενημέρωσης είναι ανύπαρκτες ή προκλητικές: «δε μας είπαν», «δεν ήταν υποχρεωμένοι», «δε συμμετείχαμε», «δε γνωρίζαμε», «νομίζαμε ότι».

Καλούμαστε, λοιπόν, να μετακινήσουμε τα παιδιά μας σε ένα κτήριο μισθωμένο, το οποίο θα στεγάσει ένα νεοϊδρυθέν σχολείο για άγνωστο χρονικό διάστημα, μιας που αποτελεί επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για Δήμο και δημότες, όχι μόνο όσον αφορά στο μίσθωμά του αλλά και στα λειτουργικά του έξοδα. Συστεγαζόμενα σχολεία, με μικρότερες οικονομικές ανάγκες, έχουν συγχωνευτεί στο παρελθόν. Το εν λόγω κτήριο επί της Ναυαρίνου, που αρχικά μισθώθηκε για τη στέγαση νηπιαγωγείων, παρουσιάστηκε ως «ιδανική λύση» σε μια «άμεση ανάγκη» στέγασης ενός νέου 6/θέσιου σχολείου (ήταν άραγε κι αυτό όντως ανάγκη ή αρκούσαν 1-2 αίθουσες προς το παρόν;). Βεβιασμένες λύσεις σε μία «πάγια ανάγκη», αντί της εκμετάλλευσης δημοσίου κτιρίου επί της οδούς Κλειούς, που λειτούργησε ως Γυμνάσιο, με ιδανική γεωγραφική θέση και δυνατότητα να αποτελέσει εκ νέου κληρονομιά για την περιοχή. Η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει δρομολογήσει την αξιοποίηση του κτίσματος αυτού. Αντίθετα, μόλις ξεκίνησε η διαδικασία αξιοποίησής του… αλλά θα «πάρει καιρό». Το μισθωμένο κτήριο, δυστυχώς, φαίνεται να υπολείπεται στη σύγκριση με το σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί τα παιδιά μας. Πολύ σοβαρό μειονέκτημα, η τοποθεσία του: βρίσκεται σε ένα δρόμο (οδός Ναυαρίνου) αυξημένης κυκλοφορίας, ιδιαιτέρως τις πρωινές ώρες, χωρίς επαρκή πεζοδρόμια, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την πρόσβαση των μαθητών/-τριων στο σχολείο. Οι αίθουσες μικρότερες, το προαύλιο περιορισμένο, ανήλιο και… εξ αδιαιρέτου με το 3ο Νηπιαγωγείο. Αλήθεια, αναρωτιόμαστε και για την απόφαση συστέγασης του 3ο Νηπιαγωγείου με το νέο 6ο Δ.Σ. Το Σεπτέμβριο του 2019 η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα από παρόμοια συστέγαση (1ου Δ.Σ. και 6ου Νηπιαγωγείου) και μάλιστα σε ένα χώρο αρκετά μεγαλύτερο από τον συγκεκριμένο.

Ακόμη όμως φαντάζει παράλογο το γεγονός πως όλο αυτό το εγχείρημα θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα 2ο & 3ο Δ.Σ και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!!!

Δηλαδή καταλαβαίνουμε πως για να στελεχωθεί το νεοϊδρυθέν 6ο Δ.Σ. Χολαργού κλείνουν τμήματα από τα 2ο & 3ο Δημοτικά! Λύση η οποία ενισχύει τα ερωτήματα για το κατά πόσο επιτυγχάνεται η πολυπόθητη “αποσυμφόρηση” των σχολείων του Δήμου.

Όλες αυτές οι επιλογές μας βρίσκουν αγανακτισμένους και αντίθετους.

Για το λόγο αυτό:

 • Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή και τον κο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να σταθούν δίπλα στους γονείς που καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα δυσκολία στον οικογενειακό τους προγραμματισμό και στη διαχείριση του άγχους που προκαλείται στα παιδιά τους. Ήδη έχουν διανύσει μια δύσκολη σχολική χρονιά.
 • Ζητούμε να ληφθούν υπόψη τα συνεχή μέτρα λόγω κορωνοϊού, που έπληξαν τη σχολική ζωή και την καθημερινότητα όλων μας. Τέτοιες εποχές απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες σε οποιοδήποτε επίπεδο.
 • Ζητούμε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το σχολικό συγκρότημα του 2ου και 3ου Δ.Σ. δεν αντιμετωπίζει καμία έλλειψη χώρου. Απλά βρίσκεται πλησίον ενός νέου μισθωμένου κτηρίου, που καλείται να εξυπηρετήσει σχολεία που έχουν ανάγκη αποσυμφόρησης.
 • Ζητούμε να χρησιμοποιηθεί κυρίως από μαθητές σχολείων με ανάγκη αποσυμφόρησης, ακόμα κι ως παράρτημα ή με σταδιακή συμπλήρωση τάξεων.
 • Ζητούμε να τηρηθεί η αναλογικότητα και να υπάρξει ανοχή για εθελοντικές μετεγγραφές μαθητών προς το νεοϊδρυθέν σχολείο από το 2ο και 3ο Δ.Σ.
 • Ζητούμε να μη γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων στα 2ο & 3ο Δ.Σ.
 • Ζητούμε ακόμη και την αναβολή υλοποίησης της απόφασης των νέων γεωγραφικών ορίων για το σχολικό έτος 2021-2022 και τον άμεσο επανασχεδιασμό τους. Τα παιδιά της πρώτης θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν στα σχολεία με βάση τα προηγούμενα όρια.

Αρνούμαστε να υποβάλλουμε τα παιδιά μας, 80 περίπου μαθητές συστεγαζόμενων σχολείων με περίσσεια χώρου, σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Με εκτίμηση,
(Γονείς παιδιών που φοιτούν στο 2ο & 3ο Δ.Σ. Χολαργού)