Και με τη βούλα 12μηνα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης σε Χολαργό και Παπάγου


Ομόφωνα η έγκριση ίδρυσης Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΚΜΕΠΑ της 13ης Απριλίου 2021 | Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τα μέρη και τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων «Δημιουργώ και Εκφράζομαι» του Δήμου Παπάγου-Χολαργού

Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η δημιουργική απασχόληση παιδιών από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (5 ετών) έως 12 ετών, για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων και κηδεμόνων.

Τα Κέντρα μπορούν να διασυνδέονται με τις εκπαιδευτικές μονάδες, τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, τους φορείς και τις υπηρεσίες πολιτιστικής, αθλητικής, περιβαλλοντικής κ.λπ. τοπικής παρέμβασης και ανάπτυξης.

Στα Κέντρα δύναται να πραγματοποιηθούν:

  • Αθλοπαιδιές, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, γυμναστική, μπάσκετ, ρομποτική, δράσεις ανακύκλωσης κ.α.
  • Δραστηριότητες – εργαστήρια που προάγουν την πνευματική καλλιέργεια μέσα από το συνδυασμό παιχνιδιού και τέχνης (π.χ. μουσική, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική κ.λπ.).
  • Δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικότητας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Η διοίκηση, διαχείριση και εποπτεία των ΚΔΑΠ γίνεται από το Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας & Προσχολικής Αγωγής (ΔΟΚΜΕΠΑ) Παπάγου-Χολαργού.

Υπηρεσίες – Δραστηριότητες

Τα ΚΔΑΠ «Δημιουργώ και Εκφράζομαι Χολαργού» και «Δημιουργώ και Εκφράζομαι Παπάγου» προβλέπεται να παρέχουν για την εκπλήρωση των σκοπών τους -όπως αυτοί περιγράφονται παραπάνω- τις κάτωθι υπηρεσίες:

  • Υγιεινή και ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ανάπτυξη ατομικής και ομαδικής δραστηριότητας.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άθλησης.
  • Δράσεις ανάπτυξης φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων.
  • Ενημέρωση της οικογένειας και παραπομπή σε φορείς που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Εγγραφή παιδιών – Κριτήρια επιλογής παιδιών

Στα ΚΔΑΠ «Δημιουργώ και Εκφράζομαι Χολαργού» και «Δημιουργώ και Εκφράζομαι Παπάγου» εγγράφονται παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Απαγορεύεται η εγγραφή παιδιών εφόσον και για όσο διάστημα πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα. Τα εγγραφόμενα παιδιά προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, στον οποίο και ανήκουν τα ΚΔΑΠ.

Για την εγγραφή των παιδιών στα ΚΔΑΠ απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση γονέα ή κηδεμόνα.

2. Βεβαίωση ιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού.

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

4. Αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους ή εκκαθαριστικό της Εφορίας του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που ο γονέας/κηδεμόνας δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, βεβαίωση της οικείας ΔΟΥ.

5. Οποιοδήποτε άλλο νόμιμο παραστατικό αποδεικνύει κάποιο από τα κριτήρια επιλογής.

Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Προηγούνται τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, παιδιά πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και παιδιά γονέων με σωματική ή πνευματική αναπηρία.

Στις σχολικές περιόδους στις οποίες οι δομές των ΚΔΑΠ συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα κριτήρια επιλογής – εγγραφής των φιλοξενούμενων παιδιών του προγράμματος προσαρμόζονται κάθε φορά από το δικαιούχο φορέα υλοποίησης.

Διακοπή παρακολούθησης

Η διακοπή παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ ενεργείται πάντοτε με εισήγηση του υπευθύνου του ΚΔΑΠ και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και εφόσον συντρέχουν οι πιο κάτω περιπτώσεις:

  • Όταν το ζητήσουν με αίτησή τους οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών.
  • Όταν εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη συμπεριφορά ή την υγεία των παιδιών που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από τα ΚΔΑΠ, μετά από προηγούμενη επικοινωνία με τους γονείς.
  • Όταν κατ’ εξακολούθηση και παρά τις σχετικές ειδοποιήσεις στους γονείς, αυτοί δεν συμμορφώνονται με το πρόγραμμα και τους όρους λειτουργίας των Κέντρων.

Λειτουργία των ΚΔΑΠ

Η λειτουργία των ΚΔΑΠ έχει ως εξής:

«Δημιουργώ και Εκφράζομαι Χολαργού», σε χώρους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού επί της λεωφόρου Περικλέους 53 στη Δημοτική Κοινότητα Χολαργού.

  • Α’ Βάρδια: Χειμερινό ωράριο 16:00-20:00 και καλοκαιρινό ωράριο 09:00-13:00 καθημερινά και από Δευτέρα έως Παρασκευή.

«Δημιουργώ και Εκφράζομαι Παπάγου», σε χώρους των 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Παπάγου επί της οδού Μακεδονίας 2 στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου.

  • Α’ Βάρδια: Χειμερινό ωράριο 16:00-20:00 και καλοκαιρινό ωράριο 09:00-13:00 καθημερινά και από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν από Σεπτέμβριο έως Ιούλιο. Τον Αύγουστο παραμένουν κλειστά για την παροχή (υποχρεωτικά) κανονικών αδειών στο προσωπικό. Τα Κέντρα διακόπτουν τη λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες και τις αργίες λόγω εορτασμού εθνικού ή τοπικού γεγονότος ή εορτασμού Πολιούχου Αγίου του Δήμου. Με τη λήξη του σχολικού έτους και για τον Ιούλιο το ωράριο λειτουργίας γίνεται θερινό (9:00-13:00). Αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, μετά από απόφαση του ΔΣ του ΔΟΚΜΕΠΑ.

Ημερήσια απασχόληση παιδιών

Στα ΚΔΑΠ εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, εντοπίζει και καλλιεργεί τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού τα παιδιά προσεγγίζονται με μέσο τη στοργή, το διάλογο, την επεξήγηση και την εμπιστοσύνη. Ρητά απαγορεύεται στο Προσωπικό του Κέντρου η καταναγκαστική επιβολή απόψεων ή η επιβολή σωματικής τιμωρίας, παραβίαση δε της απαγόρευσης αυτής αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Βάση του ημερήσιου προγράμματος απασχόλησης είναι η κοινωνικοποίηση και ομαλή συναναστροφή των παιδιών μεταξύ τους, η ενίσχυση της εξελικτικής τους πορείας και η εμπέδωση κλίματος ελευθερίας και ασφάλειας.