Νέοι υπόγειοι, υπέργειοι και κόκκινοι κάδοι σε Χολαργό και Παπάγου


Ύστερα από εισήγηση του Τομέα Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Πρασίνου & Αειφορίας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, πέντε νέοι υπόγειοι, έξι νέοι υπέργειοι (πολυκέντρα ανακύκλωσης) και πέντε νέοι κόκκινοι κάδοι αναμένεται να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων.

Οι κόκκινοι κάδοι είναι κάδοι ειδικών προδιαγραφών, διαστάσεων ύψους 2 μ., πλάτους 1 μ. και μήκους 1 μ., για τη συλλογή των μεταχειρισμένων ρούχων σε σημεία που υποδεικνύονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου.

Τη δαπάνη για τη συλλογή και μεταφορά των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης-υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών αναλαμβάνει η εταιρεία RECYCOM, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΑΠΗΣ & ΣΙΑ – Ομόρρυθμη Εταιρεία Εμπορίας & Ανακύκλωσης, με έδρα Σοφοκλέους 13 & Πυθαγόρα 40, Αρτέμιδα Αττικής, με δικά της μέσα βάσει της σχετικής σύμβασης.

Η εταιρεία RECYCOM αναλαμβάνει ακολούθως και τα εξής:

1. Τη διάθεση των συλλεγόμενων προς ανακύκλωση υλικών σε εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης.

2. Την προώθηση των μη επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών προς ανακύκλωση.

3. Την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης.

4. Την ανάληψη με δική της δαπάνη της ενημέρωσης των πολιτών και τη δημιουργία και εκτύπωση έντυπου υλικού (5.000 τεμαχίων ανά έτος), καθώς και προβολής του προγράμματος σε συνεργασία με το Δήμο.

5. Την ενημέρωση των κατοίκων για το πρόγραμμα σε κάθε πρόσφορο μέσο ενημέρωσης.

6. Την καταβολή ετησίως στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, εις ανταπόδοση του προγράμματος ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων και όλες τις λοιπές υπηρεσίες του, το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000) σε δωροεπιταγές ή ως ποσό για την κάλυψη βασικών αναγκών του Δήμου.

7. Την προσφορά έως τετρακόσια κιλά (400 kg) καθαρών ενδυμάτων που έχει ανάγκη το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία.

8. Την προσκόμιση πιστοποιητικού ανακύκλωσης των ειδών που συλλέγονται.

Η προσφορά των ανταποδοτικών θα ξεκινήσει δύο (2) μήνες μετά την τοποθέτηση των κόκκινων κάδων.

Τα σημεία τοποθέτησης των κάδων που έχουν επιλεγεί είναι τα εξής:

  • ΤΕΡΜΑ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ)
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ)
  • ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ)
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΓΟΥ)
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΓΟΥ)

Οι υπόγειοι κάδοι ανακύκλωσης συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Τα συστήματα υπόγειων κάδων για ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών χωρίζονται σε δύο τμήματα, το υπέργειο και το υπόγειο. Στο υπέργειο τμήμα ανήκουν οι θυρίδες εισαγωγής των απορριμμάτων, οι οποίες βρίσκονται πάνω από το έδαφος, ενώ στο υπόγειο τμήμα τοποθετούνται οι κάδοι.

Ο υπόγειος κάδος απορριμμάτων τοποθετείται εντός κατάλληλα διαμορφωμένου και πλήρως στεγανού φρεατίου από οπλισμένο σκυρόδεμα. Κατά τη διάρκεια της συλλογής των απορριμμάτων μετά από ανάκληση της πλατφόρμας του πεζοδρομίου, οι κάδοι ανυψώνονται με υδραυλικό γερανό προσαρμοσμένο στα οχήματα συλλογής. Η συλλογή γίνεται ανά υλικό με ανοιχτά γερανοφόρα οχήματα, τα οποία και μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί στεγανοί κάδοι υπόγειας τοποθέτησης των 3m3, ικανοποιώντας έτσι με τον βέλτιστο τρόπο τις ανάγκες της περιοχής και αξιοποιώντας παράλληλα τις ιδιομορφίες του διαθέσιμου χώρου κατά περίσταση. Το υπόγειο τμήμα καλύπτεται με πλατφόρμα πεζοδρόμου, η οποία θα βρίσκεται στη στάθμη του πεζοδρομίου, κατασκευασμένη από αλουμίνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι (αντιολισθητικό) ή με υλικά όσο το δυνατό όμοια με αυτά που έχει το πεζοδρόμιο στο σημείο εγκατάστασής του (πλακάκι, κυβόλιθος κ.λπ.).

Η πλατφόρμα πεζοδρομίου θα πρέπει να εφάπτεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει επαρκής στεγανότητα για την αποτροπή έκλυσης δυσάρεστων οσμών αλλά και της εισροής νερών εντός του φρεατίου και του κάδου. Τα υπόγεια συστήματα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων δύναται να εγκατασταθούν σε συστοιχίες των περισσότερων του ενός κάδου με σκοπό τη χωριστή συλλογή των ρευμάτων των παραγόμενων απορριμμάτων. Κάθε πράσινη γωνιά θα περιλαμβάνει τέσσερις (4) υπόγειους κάδους ανακύκλωσης (χωριστή διαλογή σε τέσσερα σημεία).

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα οι κάδοι να λειτουργούν με σύστημα παρακολούθησης της στάθμης πλήρωσης τους και ελεγχόμενης πρόσβασης από τους χρήστες.

Τα σημεία που παρατίθενται ως θέσεις εγκατάστασης των υπόγειων κάδων και θα καταστούν ως πράσινα σημεία (πράσινες γωνιές) έχουν επιλεγεί βάσει των ακόλουθων κριτηρίων:

  • Την αξία της περιοχής, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η αισθητική τους.
  • Τη δυνατότητα διέλευσης οχημάτων και την ορθή συλλογή, με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα σημεία που χωροθετείται το πράσινο σημείο.
  • Τη μη ύπαρξη δικτύων ΟΚΩ, ώστε αν δεν αποφευχθούν οι μετατοπίσεις τους τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.
  • Την προσβασιμότητά τους από τους δημότες.

Οι νέοι υπέργειοι κάδοι θα τοποθετηθούν στα εξής σημεία:

1. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημοτική Κοινότητα Χολαργού)

2. Πλατεία Κύπρου (Δημοτική Κοινότητα Χολαργού)

3. Πλατεία Δημοκρατίας (Δημοτική Κοινότητα Χολαργού)

4. Πλατεία Αγίου Γεωργίου (Δημοτική Κοινότητα Παπάγου)

5. Άλσος Λαχανά (Δημοτική Κοινότητα Παπάγου)

ΥΠΕΡΓΕΙΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
(ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ)

Το κάθε πολυκέντρο ανακύκλωσης χρησιμοποιείται για τη χωριστή διαλογή στην πηγή των πλαστικών, μεταλλικών, γυάλινων και χάρτινων υλικών. Για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών γίνεται χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και παρέχεται οικονομικό εργαλείο ανά τεμάχιο αποβλήτου υλικού. Για τη διαλογή των χάρτινων υλικών γίνεται χρήση ειδικού χωριστού κάδου συλλογής.

Τα νέα πολυκέντρα ανακύκλωσης θα αξιοποιηθούν για να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης υλικών στο Δήμο, ώστε να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης υλικών που περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΑ και στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Για το σκοπό αυτό, τα πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών θα πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλη ταχύτητα παραλαβής και διαλογής των υλικών αλλά και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο των ανακυκλωμένων υλικών.

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αλλά και όγκος υλικών των δημοτικών αποβλήτων είναι πλαστικά και μεταλλικά υλικά, είναι πιο εύχρηστο αλλά και γρήγορο για τους δημότες να συλλέγουν το σύνολο των εν λόγω υλικών και να τα ανακυκλώνουν μαζί, αδειάζοντας τις σχετικές σακούλες. Για το σκοπό αυτό, το αυτόματο μηχάνημα για την ανακύκλωση των πλαστικών και μεταλλικών υλικών θα πρέπει αφενός να έχει κοινή υποδοχή αλλά και να επιτρέπει τη χύδην απόρριψη των συγκεκριμένων υλικών στο χώρο παραλαβής του αυτόματου μηχανήματος και αφετέρου να έχει με υψηλή ταχύτητα παραλαβής των υλικών.

Παράλληλα, στα πολυκέντρα θα πρέπει να γίνεται επεξεργασία (συμπίεση ή θρυμματισμός) των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών, ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του όγκου των εν λόγω υλικών, που χαρακτηρίζονται από μεγάλο όγκο. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται σημαντικά η αποθηκευτική δυναμικότητα των πολυκέντρων αλλά και μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών.

Κάθε πολυκέντρο ανακύκλωσης θα περιλαμβάνει:

  • Ένα (1) αυτόματο (πολυ)μηχάνημα ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών υλικών.
  • Ένα (1) αυτόματο μηχάνημα ανακύκλωσης γυάλινων υλικών.
  • Ένα (1) κάδο για συλλογή χάρτινων υλικών, που τοποθετείται εντός του πολυκέντρου.
  • Μία (1) εξωτερική μεταλλική κατασκευή που περικλείει το σύνολο του ανωτέρω εξοπλισμού.

Το πολυκέντρο ανακύκλωσης θα επεξεργάζεται τα υλικά με τη χρήση των αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης υλικών με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Συμπίεση των πλαστικών υλικών.
  • Συμπίεση των μεταλλικών υλικών.
  • Θρυμματισμός των γυάλινων υλικών.

Τα χάρτινα υλικά θα συλλέγονται, χωρίς υποχρέωση συμπίεσης, στον ειδικό κάδο συλλογής. Η επιφάνεια κάλυψης του πολυκέντρου ανακύκλωσης θα να είναι έως περίπου 30 τ.μ. Η χωρητικότητα αποθήκευσης του πολυκέντρου ανακύκλωσης, εντός των χώρων αποθήκευσης των αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης υλικών, θα είναι περίπου η ακόλουθη:

  • Τουλάχιστον 3.000 τεμαχίων πλαστικών υλικών (μέσου μεγέθους 0,5lt).
  • Τουλάχιστον 12.000 τεμαχίων μεταλλικών υλικών (μέσου μεγέθους 0,33lt).
  • Τουλάχιστον 400 τεμαχίων γυάλινων υλικών (μέσου μεγέθους 0,33lt).
  • Τουλάχιστον 200 lt χάρτινων υλικών, εντός του ειδικού κάδου συλλογής.

Οι υπέργειες γωνιές λόγω της υψηλής χωρητικότητας, της διαδικασίας συμπίεσης αλλά και της ταχύτητας συλλογής, έχει επιλεγεί (βάσει της οικείας απόφασης της ΕΠΖ) να εγκατασταθούν στα κάτωθι πολυσύχναστα σημεία:

1. Αθλητικό Κέντρο Χολαργού «Αντώνιος Πολύδωρας» (Νταμάρι)

2. Αθλητικό Κέντρο Παπάγου «Δημάρχου Βασιλείου Ξύδη» (Νευροκοπίου)

3. Σταθμός Μετρό «Εθνική Άμυνα»

4. Σταθμός Μετρό «Χολαργός»

5. Δημαρχιακό Μέγαρο Χολαργού – παιδική χαρά

6. Πλησίον υπεραγοράς οδού Πίνδου, επί της οδού Στρ. Μπαλοδήμου