Ο Αποστολόπουλος απαντά στους γονείς του 2ου και του 3ου Δημοτικού


Καμία συγχώνευση τμημάτων σε 2ο και 3ο Δημοτικό (πλην της Δ’ τάξης) και αποσυμφόρηση του συνόλου των Δημοτικών Σχολείων με μείωση των μαθητών ανά σχολική αίθουσα ο στόχος που επιτυγχάνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού.

Θυμίζουμε πως είχαν προηγηθεί σχετικές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας τόσο από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού όσο και από εκείνον του 3ου, καθώς και επιστολή συγκεκριμένων γονέων των δύο σχολείων, με κύριο αποδέκτη τον Ηλία Αποστολόπουλο και τους προσωπικούς του συνεργάτες.

Ακολουθεί η απάντηση του Δημάρχου, όπως αυτή κοινοποιήθηκε τη Μ. Τετάρτη (28/4) από τον ίδιο τον πρώτο πολίτη στο «Μένουμε Χολαργό» (menoumeholargo.gr):

«Αγαπητοί γονείς,

Κύριο αίτημα του συνόλου της σχολικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντών, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και του 3ου Δημοτικών Σχολείων, είναι η αποσυμφόρηση των σχολικών συγκροτημάτων, η μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε σχολική αίθουσα και η ίδρυση νέων σχολείων.

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, καταγράφοντας αναλυτικά τις ανάγκες που υπάρχουν, και λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμικότητα των σχολικών κτιρίων, τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας και την έναρξη της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε συνεχείς συντηρήσεις και αναβαθμίσεις των σχολικών κτιρίων, στην αγορά ακινήτων για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, στη στέγαση νηπιαγωγείων σε δημοτικά κτίρια που διαμορφώθηκαν κατάλληλα, καθώς και στην μίσθωση ακινήτων που διαθέτουν την απαραίτητη χρήση και τις υποδομές για τη λειτουργία σχολικών μονάδων.

Παράλληλα, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού διεκδίκησε από το Υπουργείο Παιδείας και πέτυχε την ίδρυση τεσσάρων νέων σχολικών μονάδων, του 4ου Νηπιαγωγείου και 4ου Δημοτικού Παπάγου, και του 6ου Δημοτικού και 7ου Νηπιαγωγείου Χολαργού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών είναι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση να στεγάζεται ήδη από το σχολικό έτος 2020-2021 σε κανονικές σχολικές αίθουσες, χωρίς να απαιτείται η προμήθεια και εγκατάσταση προκατασκευασμένων και λυόμενων αιθουσών στους αύλειους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων, όπως συμβαίνει στους περισσότερους δήμους της Αττικής.

Για το σύνολο δε, όλων των ενεργειών που απαιτούνται για τη μίσθωση ακινήτων για εκπαιδευτική χρήση, τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες (επιτροπή καταλληλόλητας, αυτοψίες της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και της ΚΤΥΠ Α.Ε. κτλ), οι μισθώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνέχεια διαγωνισμών βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ελέγχθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ως αποτέλεσμα αυτών, το Υπουργείο Εσωτερικών μας επιχορηγεί το σύνολο των μισθωμάτων που καταβάλουμε.

Έτσι, σε συνέχεια των ενεργειών των προηγούμενων ετών, κατά το νέο σχολικό έτος στο Δήμο μας θα λειτουργήσει το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού στο κτίριο επί της οδού Ναυαρίνου 19.

Εγκαίρως (ήδη από τον 11/2020), τόσο το Τμήμα Παιδείας, όσο και η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, προώθησαν τις εισηγήσεις τους προς την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και δημοσιοποίησαν τις θέσεις του Δήμου στο σύνολο της σχολικής κοινότητας (διευθυντές σχολείων, Ένωση Γονέων, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων) σχετικά με τη λειτουργία του νέου κτιρίου. Στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για το ζήτημα των ορίων των σχολικών μονάδων έγινε διεξοδική συζήτηση, ελήφθησαν υπόψη όλες οι προτάσεις και παρατηρήσεις της σχολικής κοινότητας και στη συνέχεια η γνωμοδότηση της ΔΕΠ εστάλη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθήνας, η οποία τελικά καθόρισε τα όρια των σχολικών μονάδων.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης και μετά τις εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες, επιτυγχάνεται πλήρως ο στόχος της αποσυμφόρησης του συνόλου των δημοτικών σχολείων και της μείωσης των μαθητών ανά σχολική αίθουσα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι επιτυγχάνεται μείωση του αριθμού των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου, από το οποίο μετεγγράφονται στο 6ο περίπου 25 παιδιά, με αποτέλεσμα μέσος όρος μαθητών ανά τάξη να είναι 21, ενώ το 5ο Δημοτικό θα λειτουργήσει το νέο έτος ως 6θέσιο ενώ σήμερα έχει 7 τμήματα.

Επιπλέον, τόσο στο 2ο όσο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο δεν θα συγχωνευθούν τμήματα, εκτός της Δ’ Τάξης, όπου αντί για τέσσερα τμήματα θα υπάρχουν τρία τμήματα με 20, 20 και 19 μαθητές αντίστοιχα.

Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, είναι σαφές ότι ο στόχος της αποσυμφόρησης των σχολικών κτιρίων επιτυγχάνεται, μειώνεται ο αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα και μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος μας θα υποδεχθεί στο νέο σχολείο επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό στο πλαίσιο λειτουργίας του νέο-ιδρυθέντος 6ου Δημοτικού Χολαργού. Ένα Δημοτικό Σχολείο που θα λειτουργήσει με ιδιαίτερα χαμηλό μέσο όρο μαθητών (16-17 ανά σχολική αίθουσα), με νέο εργαστήριο πληροφορικής, νέο εκπαιδευτικό εξοπλισμό και όπως είπαμε με νέο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η δε λειτουργία του 6ου Δημοτικού ασφαλώς και δεν είναι προσωρινή αλλά μόνιμη, οι δαπάνες εξοπλισμού και λειτουργίας του έχουν ήδη προϋπολογισθεί και ο Δήμος μας λαμβάνει τις προβλεπόμενες επιπλέον επιχορηγήσεις, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εντάξει τη λειτουργία του σχολείου στο νέο σχολικό έτος 2021-2022.

Όσον δε αφορά στην αξιοποίηση νέων χώρων και την κατασκευή νέων σχολείων, σας ενημερώνουμε ότι ήδη ο Δήμος μας έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης για τις μελέτες κατασκευής του 4ου Δημοτικού και του 4ου Νηπιαγωγείου Παπάγου, προωθεί την χωροθέτηση του 7ου Νηπιαγωγείου Χολαργού στο ακίνητο που αγόρασε ο Δήμος επί της οδού Αριστοτέλους, και παράλληλα αξιώνουμε την αξιοποίηση του ακινήτου επί της Κλειούς από την ΚΤΥΠ, στην οποία και ανήκει το ακίνητο. Ωστόσο, σας ενημερώνουμε ότι η εκμετάλλευση του εν λόγω κτιρίου δεν είναι εφικτή, καθώς είναι παλαιάς κατασκευής και σε πολύ κακή κατάσταση, δεν πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας και ουσιαστικά η ΚΤΥΠ προκρίνει την κατεδάφισή του και την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου.

Αγαπητοί γονείς,

Σας εξέθεσα συνοπτικά το σύνολο των ενεργειών μας για τη σχολική στέγη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο μας, και σας επισυνάπτω την αποστολή της εισήγησης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας στους διευθυντές των σχολείων (11/2020), καθώς και επιστολή της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, στην οποία αναγράφεται ότι είχαν ενημερωθεί όλοι οι Σύλλογοι Γονέων (2/2021).

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι προσδοκία μας είναι η λειτουργία του 6ου Δημοτικού να είναι πρότυπη και οι μαθητές μας να χαρούν ένα σχολείο με νέο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, με νέο εργαστήριο και κυρίως με καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο εγώ όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ποιότητας Ζωής και Παιδεία Μιχάλης Τράκας, καθώς και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Γκούμα, είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη λειτουργία του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού».