«Όχι περικοπές στην παιδεία εν μέσω πανδημίας»


Καμία συγχώνευση τμημάτων στο 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού ζητούν μέσω ανακοίνωσης αλλά και συλλογής υπογραφών τα μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.

Συγκεκριμένα:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ 2ο & 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ!

ΑΣΦΑΛΗΣ & ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!

Η ίδρυση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού δίνει τη δυνατότητα το επόμενο έτος να λειτουργήσουν, τόσο στο 6ο όσο και στα 2ο-3ο Δημοτικά Σχολεία, τμήματα με λιγότερους μαθητές προκειμένου σε συνθήκες πανδημίας να εξασφαλιστούν οι όροι υγείας αλλά και κάλυψης των μορφωτικών κενών που έχουν δημιουργηθεί από τον ένα χρόνο πανδημίας.

Αντί για αυτό σε τηλεφωνική επαφή που είχαμε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας του Υπουργείου, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, αλλά εμφανής πρόθεση να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων λόγω κόστους!

Παρά τα συνεχή αιτήματά μας για συνάντηση όλων των άμεσα εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων, η Διεύθυνση Π.Ε. την αρνείται.

Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Π.Ε. ανέφερε ότι αν συγκροτούνται τμήματα π.χ. με 16-18 παιδιά θα συγχωνευτούν. Ότι “πρώτα συμπληρώνουμε 25αρια τμήματα και μετά δημιουργούμε νέα τμήματα αν χρειαστεί” και πως “στο συνολικό σχεδιασμό των σχολείων λαμβάνουν υπόψη και το κόστος” (!) παραπέμποντας στους εκπαιδευτικούς που απαιτούνται για τη λειτουργία περισσότερων τμημάτων.

Στο ερώτημα του Συλλόγου μας αν υπάρχει νομοθεσία που να στοιχειοθετεί τους παραπάνω ισχυρισμούς, με δεδομένο ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει για 7θεσια σχολεία και άνω κατώτατο αριθμό μαθητών ανά τάξη τους 15 και ανώτατο τους 25, επομένως είναι καθαρά θέμα βούλησης και απόφασης της Διεύθυνσης, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι “αυτή είναι δική σας ερμηνεία του νόμου” (!).

Θα υπερασπιστούμε σθεναρά το δικαίωμα των παιδιών μας για ένα ασφαλές και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον!

Απαιτούμε οι αποφάσεις για την εκπαίδευση των παιδιών μας να έχουν σκοπό την αναβάθμισή της και να μη λογίζονται ως κόστος για εξοικονόμηση!

Απαιτούμε να γίνει συνάντηση με το Διευθυντή Εκπαίδευσης και να υπάρξει δέσμευση για την ικανοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων μας.

Ζητάμε από το Δήμο την κοινοποίηση του πορίσματος της επιτροπής καταλληλότητας για το κτήριο του νεοϊδρυθέντος Δημοτικού και την κατάθεση άμεσα συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις απαραίτητες εργασίες σε αυτό. Με το θεσμικό ρόλο που έχει ο Δήμος να στηρίξει με κάθε τρόπο τα αιτήματά μας προς το Υπουργείο για καμία συγχώνευση τμημάτων και την εξασφάλιση του μικρότερου δυνατού αριθμού στις τάξεις του 6ου Δημοτικού.

Για τους λόγους αυτούς, ως συνέχεια των ενεργειών μας, προχωράμε σε συλλογή υπογραφών, τις οποίες ο Σύλλογός μας θα καταθέσει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (το κείμενο υπογραφών επισυνάπτεται).

Καλούμε τους συλλογικούς φορείς της περιοχής μας να συμπαρασταθούν στα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά μας.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού

Ο Πρόεδρος
Μακρής Μάκης

Η Γραμματέας
Χρονοπούλου Ρουμπίνη

Ακολουθεί το κείμενο υπογραφών:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ 2ο & 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΑΣΦΑΛΗΣ & ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!

Όλοι εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο απαιτούμε:

  • Να μη γίνει καμία συγχώνευση τμημάτων σε 2ο και 3ο Δημοτικό και καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού από τα σχολεία μας.
  • Να τοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι απαραίτητοι προκειμένου να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν μικρότερα τμήματα.
  • Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες υλικοτεχνικές βελτιώσεις, να εξασφαλιστεί ο εξοπλισμός των τάξεων καθώς και το βοηθητικό προσωπικό, για την ασφαλή λειτουργία του 6ου Δημοτικού σχολείου από την 1η μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, ειδικότερα σήμερα εν μέσω πανδημίας είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ, καθώς και τα μορφωτικά κενά που έχουν προκύψει από τον σχεδόν ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης κάνουν τα ως άνω αιτήματα πιο άμεσα και επιτακτικά.

Τα παιδιά μας δικαιούνται να έχουν το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί την προσοχή του δασκάλου, ώστε να καλύψουν τα κενά που έχουν διαμορφωθεί. Ας σκεφτούμε ότι ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά έχουν βρεθεί ελάχιστα στην τάξη. Οι συνέπειες από αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες αν τώρα δεν παρθούν μέτρα. Τα παραπάνω, απαιτούν μικρά τμήματα με δασκάλους στην τάξη από την πρώτη μέρα του σχολείου.

Με την ίδρυση του νέου σχολείου, στα 2ο-3ο Δημοτικά Σχολεία Χολαργού υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να μην γίνουν συγχωνεύσεις και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

Υπάρχουν τα παιδιά μας, οι δάσκαλοί τους, οι αίθουσες.

Δεν αποδεχόμαστε να λαμβάνονται αποφάσεις από το Υπουργείο και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για ορισμό των τμημάτων με βάση τη λογική της αποφυγής του κόστους.

Η υγεία και η μόρφωση των παιδιών είναι δικαίωμά τους και όχι κόστος για εξοικονόμηση.

Εμείς, οι γονείς τους, θα το υπερασπιστούμε.