ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΝΑΚΗ: «Άνοιγμα σχολείων χωρίς σχεδιασμό και μέτρα προστασίας από την πανδημία»


Ανακοίνωση με αφορμή το μερικό άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα (12/4) εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Με το Νικήτα Δήμος για Όλους» που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 12/04/21
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΗΤΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Για μια ακόμα φορά, το ΥΠΑΙΘ υλοποιεί μερικώς το άνοιγμα των σχολείων, αφού έχουν προηγηθεί σποραδικές ανακοινώσεις ημερομηνιών και μάλιστα με αλληλοαναιρέσεις των κυβερνητικών στελεχών, χωρίς οργανωμένο σχεδιασμό με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων που αφορούν από τη μια στις επιδημιολογικές συνθήκες και από την άλλη στο μορφωτικό κόστος.

Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών παραμένει στα χαρτιά, τα τεστ γίνονται με καθυστέρηση και εντελώς τυχαία μέσω πλατφόρμας χωρίς επιδημιολογική στόχευση, και τα τεστ στους μαθητές είναι ανύπαρκτα.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι τα σχολεία να ανοίγουν μόνο εφόσον εξασφαλίζονται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Διαφαίνεται, ωστόσο, ότι ενώ το Υπουργείο Παιδείας είχε ως στόχο το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν είχε προχωρήσει σε κανενός είδους σχεδιασμό και σε καμία προετοιμασία για την ασφάλεια από την πανδημία.

Όπως ακριβώς έγινε τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα δεν αξιοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τις 7 Νοέμβρη που είναι κλειστά τα σχολεία για να ληφθούν κάποια βασικά μέτρα, παρά τις διαρκείς επισημάνσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Συγκεκριμένα: δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, ούτε με αξιοποίηση των υπαρχουσών κενών αιθουσών ούτε με αξιοποίηση άλλων κατάλληλων χώρων δεν έχει ληφθεί απόφαση για εστιασμένα μαζικά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής επιδημιολογική εικόνα δεν έχει προσληφθεί επιπλέον απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, που δεν διασφαλίζουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αυτό ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι εφόσον τα σχολεία ανοίγουν και πάλι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, θα οδηγηθούν σύντομα σε νέο κλείσιμο.

Ποια μέτρα είναι απαραίτητα:

  • Ανώτερο όριο 15 μαθητές ανά τάξη, αριθμός που θα έπρεπε να μειώνεται σε περιπτώσεις που οι χώροι είναι μικρότεροι. Βασικό κριτήριο και αναγκαιότητα είναι η τήρηση των αποστάσεων, όπως όλοι οι ειδικοί συνεχώς υπενθύμιζαν.
  • Ανεύρεση χώρων για μάθημα (π.χ. κλειστά σχολεία, βιβλιοθήκες, ξενοδοχεία και άλλοι χώροι), ώστε να γίνει δυνατό το σπάσιμο των μεγάλων τμημάτων.
  • Διενέργεια μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δωρεάν, και πριν την επανέναρξη των σχολείων και κατά την διάρκεια του σχολικού έτους, ιδιαίτερα δε, σε περίπτωση κρουσμάτων, διενέργεια τεστ σε όλους στη σχολική μονάδα.
  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας. Επάρκεια σε υγειονομικό υλικό προφύλαξης και απολύμανσης.
  • Πρόσληψη αναπληρωτών, τόσο για να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσο και αυτούς που θα απαιτούνταν για την αύξηση του αριθμού των τμημάτων. Λειτουργία σχολικής υγειονομικής επιτροπής, που θα έχει την εποπτεία και θα προτείνει λύσεις για τα προβλήματα που θα ενσκήπτουν.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Επανάληψη της εξ αποστάσεως διδαχθείσας ύλης, μόλις ανοίξουν τα σχολεία.
  • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρόσβαση στην γ/βάθμια εκπαίδευση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, σε αποκλεισμό περίπου 20.000 μαθητών από την ανώτατη εκπαίδευση.