ΓΟΝΕΙΣ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Ναι σε φυλασσόμενο σχολείο, όχι στις κάμερες»


Την αντίθεσή του στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στον προαύλιο χώρο του σχολείου για την καταγραφή και μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου προς αποφυγή βανδαλισμών εκφράζει μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Παρασκευή (21/5) ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού.

Αναλυτικά:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΝΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΣ & ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Στη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου την Πέμπτη 20/5/2021 με θέμα «Τοποθέτηση καμερών στον προαύλιο χώρο του σχολείου και μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, για την αποφυγή βανδαλισμών», ανακοινώθηκε η πρόθεση του Δήμου για τοποθέτηση καμερών στο σχολείο μας.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί για την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα επαρκούς φύλαξης του σχολείου. Τόσο σε συνεδριάσεις Σχολικών Συμβουλίων όσο και με επιστολές προς το Δήμο, έχουμε ζητήσει να υπάρχει προσωπικό φύλαξης καθημερινά και τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και όταν αυτό είναι κλειστό, επαρκής φωτισμός, σύστημα συναγερμού σε όλα τα κτίρια, ανύψωση των κιγκλιδωμάτων σε σημεία που παραμένουν εύκολα προσβάσιμα. Παρόλα αυτά, τα αιτήματά μας δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Η «λύση» που προτείνεται με την τοποθέτηση καμερών στον προαύλιο χώρο του σχολείου δε μας βρίσκει σύμφωνους για τους παρακάτω λόγους:

1) Είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου καθώς αυτές μπορούν να καταστραφούν από όσους επιδιώκουν τους βανδαλισμούς, έχοντας ως συνέπεια το σχολείο να παραμένει αφύλαχτο.

2) Παρά τις διαβεβαιώσεις για λειτουργία των καμερών μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και συνολικά της σχολικής κοινότητας.

Άλλωστε, το ΠΔ 75/2020 («Χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους») αναφέρει ρητά στο άρθρο 5 («Προϋποθέσεις και κριτήρια εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων επιτήρησης») ότι «Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται μόνο στο μέτρο που είναι απαραίτητο και όταν οι επιδιωκόμενοι… σκοποί… δεν μπορούν να επιτευχθούν εξίσου αποτελεσματικά με άλλα ηπιότερα μέτρα».

Επιπλέον ορίζεται ως υπεύθυνος επιτήρησης ο εκάστοτε Δήμος. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα πως μπορούν οι γονείς- από τη στιγμή που τοποθετούνται κάμερες στο σχολείο των παιδιών τους- να εμπιστευτούν τις όποιες διαβεβαιώσεις ότι οι κάμερες θα ανοίγουν μόνο όταν δεν είναι τα παιδιά εκεί και ότι το υλικό δε θα φυλάσσεται για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση και ότι δε θα διατεθεί ποτέ πουθενά αλλού;

Οι ανησυχίες μας μεγαλώνουν καθώς έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προς Δήμο που επιχείρησε να τοποθετήσει κάμερες σε σχολεία, με ημερομηνία 8/3/2021, αναφέρει ότι «οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεν έχουν πλέον υποχρέωση γνωστοποίησης της επεξεργασίας στην Αρχή…».

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται, επίσης, ότι:

  • «Η βιντεοσκόπηση δεν είναι εξ ορισμού αναγκαία εφόσον υπάρχουν άλλα μέσα για την επίτευξη του υποκείμενου σκοπού…».
  • «Αν υποτεθεί ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας επιθυμεί να αποτρέψει εγκλήματα εναντίον της ιδιοκτησίας του, αντί να εγκαταστήσει σύστημα βιντεοεπιτήρησης, μπορεί να λάβει εναλλακτικά μέτρα ασφαλείας, όπως π.χ. να περιφράξει την ιδιοκτησία του, να αναθέσει σε προσωπικό ασφαλείας την τακτική περιπολία του χώρου, να προσλάβει φύλακες, να βελτιώσει το φωτισμό, να τοποθετήσει κλειδαριές ασφαλείας, απαραβίαστα παράθυρα και πόρτες ή να καλύψει τις επιφάνειες με επιστρώσεις ή μεμβράνες προστασίας από γκράφιτι. Αυτά τα μέτρα μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης για την αποτροπή περιστατικών ληστείας, κλοπής και βανδαλισμού…».
  • «Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους που δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κ.λπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η έννοια της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών…».

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, εκτός της περιόδου της πανδημίας, ο Σύλλογός μας αναλαμβάνει μια σειρά απογευματινών δραστηριοτήτων στο χώρο του σχολείου καθώς επιδιώκουμε αυτό να είναι ανοιχτό, ζωντανό και δραστήριο για τους μαθητές, κυψέλη δημιουργικής έκφρασης των παιδιών μας. Τις δραστηριότητες αυτές επιδιώκουμε να τις συνεχίσουμε μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και προφανώς δε μπορούν να επιτελέσουν το σκοπό τους σε καθεστώς βιντεοεπιτήρησης.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί στα σχολεία είναι αυτά να είναι πραγματικά αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς, με αξιοποίησή τους μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου για την διεξαγωγή σειράς δραστηριοτήτων που θέλουμε να αναπτύξει ο Δήμος και σε αυτές να έχουν πρόσβαση οι μαθητές και οι συμπολίτες μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η θέση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων είναι πως ο Δήμος έχει ευθύνη να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για την αποτελεσματική φύλαξη του σχολείου, όχι με κάμερες, αλλά με:

  • Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού φύλαξης.
  • Αναβάθμιση του φωτισμού.
  • Τοποθέτηση συστημάτων συναγερμού σε όλες τις τάξεις.
  • Ανύψωση των κιγκλιδωμάτων σε σημεία που είναι εύκολα προσβάσιμα.

Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού

O Πρόεδρος
Μακρής Μάκης

Η Γραμματέας
Χρονοπούλου Ρουμπίνη

Χολαργός, 21/5/2021