ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Η Περιφέρεια Αττικής ανακατασκευάζει το γήπεδο ποδοσφαίρου του Παπάγου (pics)


Συνθετικός χλοοτάπητας, γεωσυνθετικό αποστραγγιστικό σύστημα, πάγκοι παικτών και διαιτητών, τέρματα, 6 ιστοί led φωτισμού, περίφραξη ύψους 3,5 μέτρων καθώς και νέα μεταλλική εξέδρα 216 θέσεων τα κυριότερα σημεία της τελικής μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού που οδεύει προς ψήφιση από την Οικονομική Επιτροπή το πρωί της Τετάρτης (19/5) | Έργο «ευγενική χορηγία» της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα καλύψει τις 800.000 από τα 919.993,20 ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού

Μετά από δεκαετίες αναμονής η μεγαλύτερη «πληγή» του τοπικού αθλητισμού φαίνεται όπως όλα δείχνουν πως οδεύει πια προς οριστική επούλωση, με την Περιφέρεια Αττικής να έρχεται να δώσει τη λύση -και- στο θέμα του χωμάτινου και ουσιαστικά εγκαταλειμμένου γηπέδου ποδοσφαίρου της οδού Κύπρου στου Παπάγου.

Χρηματοδοτώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου το κόστος του προϋπολογισμού, ύψους 919.993,20 ευρώ, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας αναμένεται να αναμορφώσει το σύνολο της εγκατάστασης, μετατρέποντας τον ιστορικό αθλητικό χώρο της κηπούπολης των Στρατηγών σε μια σύγχρονη και καθ’ όλα λειτουργική κυψέλη ποδοσφαίρου, έτοιμη να υποδεχτεί ξανά στις… αγκάλες της τον «εξόριστο» ΑΣ Παπάγου και τα τμήματα υποδομής του.

Τη μελέτη του έργου, που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και παρουσιάζει σήμερα (18/5) αποκλειστικά το «Μένουμε Χολαργό» (menoumeholargo.gr), αναμένεται να υπερψηφίσει το πρωί της Τετάρτης (19/5) η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου (2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης), με το Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια να δίνουν εν συνεχεία το τελικό «ok» στο δρόμο προς την υλοποίηση του ονείρου εκατοντάδων συμπολιτών μας.

Συνθετικός χλοοτάπητας

Η τελική επιφάνεια του γηπέδου θα αποτελείται από συνθετικό χλοοτάπητα με ύψος πέλους 60mm και θα έχει κλίση μεταξύ 0,5 και 0,7% εκατέρωθεν του διαμήκη άξονα. Ο κατασκευαστής οίκος του ποδοσφαιρικού τάπητα θα πρέπει να έχει σήμα «FIFA Preferred Provider» και πιστοποιητικό «FIFA quality pro».

Ο όρος συνθετικός χλοοτάπητας περιγράφει νήματα πολυαιθυλενίου που προσομοιάζουν με φυσικό γρασίδι τα οποία συγκρατούνται σε μια ειδική βάση, μη περιλαμβανομένων των υλικών πλήρωσης. Η βάση του συνθετικού χλοοτάπητα θα είναι διπλή και αποτελείται από 100% πολυπροπυλένιο με δυνατότητα αποστράγγισης υδάτων.

Θα αφαιρεθεί και θα απομακρυνθεί το υπάρχον νταμαρόχωμα, ενώ κάποια από την ποσότητα αυτή θα αποθηκευτεί για να επαναχρησιμοποιηθεί για να γίνει η εξομάλυνση της υψομετρικής διαφοράς του γηπέδου καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο των αποδυτηρίων.

Θα ακολουθήσει η εκτέλεση των εργασιών μόρφωσης-σταθεροποίησης της σκάφης της περιοχής του αγωνιστικού χώρου η οποία θα διαμορφωθεί με διπλή ρύση, με κορφιά τον κατά μήκος άξονα του γηπέδου και κλίσεις 5‰-10‰ προς τις συλλεκτήριες τάφρους.

Η εκσκαφή θα γίνει µε κατάλληλα χωµατουργικά µηχανήµατα σε µέσο βάθος 45 εκ. περίπου ή όπως προκύψει από τις εδαφικές κλίσεις της υπάρχουσας τοπογραφικής αποτύπωσης του γηπέδου. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ των κατά μήκος πλευρών του υφιστάμενου γηπέδου κυμαίνεται μεταξύ των 0,64-0,75μ., βάσει του τοπογραφικού διαγράμματος του χώρου.

Στις δύο μεγάλες πλευρές του αγωνιστικού χώρου θα διανοιχτούν συλλεκτήριες αποστραγγιστικές τάφροι πλάτους 60 εκ. και ελαχίστου βάθους 50 εκ. και σε απόσταση 1,00μ. από τα όρια της επίστρωσης του συνθετικού χλοοτάπητα και της εσωτερικής περίφραξης. Η κλίση του πυθμένα των αποστραγγιστικών καναλιών θα είναι 6‰ μέχρι τον τελικό αποδέκτη.

Πάνω στην ήδη έτοιμη, υπόβαση του γηπέδου θα τοποθετηθεί ο συνθετικός χλοοτάπητας. Ο συνθετικός χλοοτάπητας μεταφέρεται στο γήπεδο σε ρολά και απλώνεται σε λωρίδες οι οποίες συγκολλούνται µε κατάλληλα µέσα. Οι λωρίδες πρέπει κατά την τοποθέτησή τους να απλωθούν και να τεντωθούν µε ειδικά εργαλεία ώστε να µην υπάρχουν ανωμαλίες ή «σκαλοπάτια» στον αγωνιστικό χώρο, ιδιαίτερα στις µεταξύ τους ενώσεις.

Τέλος, τοποθετούνται οι γραµµές του αγωνιστικού χώρου, σύµφωνα µε τους κανονισμούς, που είναι από το ίδιο υλικό αλλά σε λευκό χρώµα.

Η εγκατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα ολοκληρώνεται µε τη διάστρωση στρώµατος χαλαζιακής άµµου και στρώση από κόκκους φελλού υψηλής καθαρότητας.

Ο ποδοσφαιρικός τάπητας πρέπει να έχει πιστοποιητικό «FIFA quality pro» και να συνοδεύεται από έγγραφη εγγύηση του κατασκευαστή οίκου τουλάχιστον 8 ετών. Ο κατασκευαστής οίκος του ποδοσφαιρικού τάπητα θα πρέπει να έχει σήμα «FIFA Prefered Producer».

Γεωσυνθετικό αποστραγγιστικό σύστημα

Το γεωσυνθετικό αποστραγγιστικό υλικό (γεωσύνθετο) θα είναι υπεύθυνο για την ορθή αποστράγγιση του χώρου εγκατάστασης. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από πυρήνα υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου ώστε να είναι αδρανές σε όλα τα χημικά που βρίσκονται φυσικά στο έδαφος. Θα πρέπει να ελέγχεται για οξείδωση, χημική και μικροβιολογική αντίσταση και να μην επηρεάζεται από μεταβολές της θερμοκρασίας.

Το γεωσυνθετικό αποστραγγιστικό υλικό (γεωσύνθετο) θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο ώστε να εξασφαλίζεται η ροή των 360° προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη και κάτω από υψηλά φορτία, για να μην υπάρχει ανάγκη τοποθέτησης του γεωσύνθετου αποστράγγισης κατά μήκος της κατεύθυνσης κλίσης. Τέλος, θα πρέπει να φέρει δύο γεωϋφάσματα, θερμικά συγκολημμένα εργοστασιακά, ένα από κάθε πλευρά.

Τέρματα

Θα τοποθετηθεί ζεύγος εστίας ποδοσφαίρου διαστάσεων (Π Χ Υ) 7.32 Χ 2.44m, αναιρούμενη-πτυσσόμενη, αλουμινίου, λευκής (RAL 9010) ηλεκτροστατικής βαφής, τύπου κλωβού, επαγγελματική, προδιαγραφών ΕΝ 748 και FIFA, με γαλβανισμένες αντηρίδες στήριξης διχτύου.

Αποτελείται από τέσσερα τεμάχια. Αρχικά, υπάρχουν 2 δοκάρια μήκους 3,78μ. έκαστο, τα οποία ενώνονται με ειδικό αλουμινένιο εξάρτημα, για να σχηματιστεί το οριζόντιο δοκάρι συνολικού μήκους 7,56μ. Τα δύο κάθετα δοκάρια μήκους 2,61μ το καθένα συνδέονται με την παρεμβολή γωνιακού αλουμινένιου εξαρτήματος με ειδικές νευρώσεις για την άκαμπτη σύνδεση του οριζόντιου με τα κάθετα τεμάχια.

Οι σωλήνες των οριζόντιων και κάθετων δοκαριών είναι θερμογαλβανισμένες οβάλ 120*100mm και πάχους 2mm. Στο έδαφος και πίσω από την εστία, στερεώνεται και ενώνεται με τα κάθετα δοκάρια, μεταλλικός σωλήνας διατομής Φ42mm σε σχήμα Π, για το τέντωμα του διχτύου και ενίσχυση της εστίας.

Το δίχτυ αγώνων στερεώνεται στα δοκάρια με πλαστικά clips σε ειδική ράγα υποδοχής, σύμφωνα με το σύστημα συγκράτησης «free hanging net», σε τετράγωνο καρέ MATI 12cm x 12cm, πάχος νήματος 6mm, από πολυαμίδιο D.F. με U.V. προστασία ή παρόμοιο υλικό που πληροί τις απαιτήσεις των σχετικών κανονισμών, ικανής αντοχής και χρώματος της επιλογής της υπηρεσίας.

Η εγκατάσταση του γκολπόστ γίνεται με τη χρησιμοποίηση τεσσάρων βάσεων αλουμινίου μήκους 500mm, οι οποίες πακτώνονται με σκυρόδεμα στο έδαφος.

Μεταλλική κερκίδα

Η κερκίδα θα αποτελείται από γαλβανισμένα εν θερμώ μεταλλικά στοιχεία με υπερύψωση από το έδαφος κατά 1,00-1,50μ. και διάδρομο στο μπροστινό τμήμα της, πλάτους 1,20μ. Θα έχει τρεις βαθμίδες, από τις οποίες η πρώτη και η δεύτερη θα έχουν διαστάσεις 0,90μ. βάθος Χ 0,39μ. ύψος και η τρίτη θα έχει διαστάσεις 0,50μ. βάθος Χ 0,39μ. ύψος.

Η χωρητικότητα της κερκίδας θα είναι 216 θέσεων, από τις οποίες η κάθε μία θα έχει διαστάσεις 39,00μ. μήκος Χ 3,50μ. πλάτος Χ 2,17-2,67μ. ύψος και θα έχει προστατευτικά κιγκλιδώματα στις τέσσερις πλευρές της, τα οποία θα έχουν ύψος 1,10μ.

Ακόμα, εκτός από τα παραπάνω, θα έχει δύο κλιμακοστάσια ανόδου-καθόδου, από το έδαφος προς τον υπερυψωμένο διάδρομο πλάτους 1,50μ. και τρεις σκάλες ανόδου-καθόδου πλάτους 1,50μ. η κάθε μία, με τους απαραίτητους εκατέρωθεν χειρολισθήρες για την πρόσβαση σε όλα τα σημεία της κερκίδας.

Πάγκοι παικτών

Προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρου αναπληρωματικών 10 θέσεων, πλάτους βάσης 100 cm και ύψους 200 cm. Το μήκος του στεγάστρου είναι 5 μέτρα και η κατασκευή του υλικού είναι από ισχυρό μεταλλικό σκελετό από κοιλοδοκό, διαστάσεων 50 Χ 25 και πάχος 2 mm. Καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πολυκαρβονικό, πάχους 3 mm, διαφανές συμπαγές και άθραυστο.

Τα καθίσματα είναι πλαστικά με UV προστασία και τοποθετούνται δύο καθίσματα ανά ένα μέτρο. Το χρώμα έχει αντισκωριακή βαφή και είναι επικαλυμμένο με ντουκόχρωμα Α ποιότητας. Η τοποθέτησή τους γίνεται με βίδωμα απευθείας πάνω σε τσιμέντο.

Πάγκος διαιτητών

Προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρου διαιτητών 5 θέσεων, πλάτους βάσης 100 cm και ύψους 200 cm. Το μήκος του στεγάστρου είναι 2,5 μέτρα και η κατασκευή του υλικού είναι από ισχυρό μεταλλικό σκελετό από κοιλοδοκό, διαστάσεων 50 Χ 25 και πάχος 2 mm. Καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πολυκαρβονικό πάχους 3 mm, διαφανές, συμπαγές και άθραυστο.

Τα καθίσματα είναι πλαστικά με UV προστασία και τοποθετούνται δύο καθίσματα ανά ένα μέτρο. Το χρώμα έχει αντισκωριακή βαφή και είναι επικαλυμμένο με ντουκόχρωμα Α ποιότητας. Η τοποθέτησή τους γίνεται με βίδωμα απευθείας πάνω σε τσιμέντο.

Φωτισμός

Ο συμμετέχων στο διαγωνισμό απαιτείται να υποβάλει, επί ποινή αποκλεισμού, φωτοτεχνική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας κατ’ ελάχιστον θα έχουν μέση φωτεινότητα 120 lux και ομοιομορφία >0,64. Το ανωτέρω φωτιστικό αποτέλεσμα θα προκύπτει από τη χρήση 24 προβολέων led τοποθετημένων σε 6 ιστούς φωτισμού, ύψους 12 μ., περιμετρικά του γηπέδου. Το φωτιστικό σώμα θα είναι προβολέας τεχνολογίας LED.

Περίφραξη

Η περίφραξη θα έχει καθαρό ύψος εκτός εδάφους 3,5m. Θα είναι κατασκευασμένη με πασσάλους γαλβανισμένους 2″ και συρματόπλεγμα δικτυωτό γαλβανισμένο. Το συρματόπλεγμα θα είναι πλεκτό με βρόγχους ρομβοειδούς σχήματος διαστάσεων 5Χ5cm. Το σύρμα πλέξης θα έχει διάμετρο Ø 3mm και βάρος 2,36 kg/m2.

Οι πάσσαλοι διαμέτρου Ø 2’’ θα έχουν συνολικό μήκος 4,0m (3,5m εκτός εδάφους) και θα τοποθετούνται σε απόσταση 2,0m ο ένας από τον άλλο. Στο τελείωµά τους θα τοποθετούνται πλαστικά καπάκια (τάπες).

Το γαλβανισμένο συρματόπλεγμα θα απλώνεται κατά μήκος της περίφραξης και θα στερεώνεται σταθερά με τέσσερις σειρές γαλβανισμένο σύρμα (ούγια) πάχους 5mm, μία για κάθε μέτρο ύψους.

Το τέντωµα των συρμάτων θα γίνεται µε χρήση ειδικού εργαλείου έντασης συρμάτων (εντατήρα). Στο άνω άκρο της περίφραξης και καθ’ όλο το μήκος της, θα τοποθετείται γαλβανισμένος σωλήνας διαμέτρου Ø 2’’ προς σταθεροποίησή της.

Η περίφραξη σε όλο το μήκος της περιμέτρου θα στερεώνεται επάνω σε τοιχίο σχήματος ανεστραμμένου Τ. Η παλαιά περίφραξη θα αποξηλωθεί και θα απομακρυνθεί.