«Τρίτη συνεχόμενη μέρα χωρίς νερό στη Μέτωνος»


Τη διακοπή υδροδότησης για τρίτο σερί εικοσιτετράωρο στην οδό Μέτωνος καταγγέλλει αναγνώστης του «Μένουμε Χολαργό» (menoumeholargo.gr), με το πρώτο Μέσο της πόλης να απαντά και στο ερώτημα για το σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μετεγκατάσταση του νέου αρχηγείου της ΔΕΗ στη λεωφόρο Μεσογείων.

Στο μήνυμά του, ο συμπολίτης αναγνώστης μας αναφέρει:

«Καλησπέρα σας!

Τρίτη συνεχόμενη μέρα (από Παρασκευή βράδυ) χωρίς νερό στη Μέτωνος (και ενδεχομένως και σε Βουτσινά, Αετιδέων, Υμηττού) και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος ευθύνεται.

Επίσης θα εκτιμούσα αν έχετε επιπλέον πληροφορίες για το νέο κτίριο της ΔΕΗ (αν έχει γίνει κάποια μελέτη π.χ.), που ναι μεν δεν είναι στο δήμο μας αλλά θα μας επηρεάσει θεωρώ στο θέμα του παρκαρίσματος όσους είμαστε κοντά στη Μεσογείων.

Ευχαριστώ πολύ».

Μετεγκατάσταση ΔΕΗ στο στρατόπεδο «Πλέσσα»

Σχετικά με τις νέες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο στρατόπεδο «Πλέσσα», απέναντι από το «Σωτηρία», η εταιρεία επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανέγερση του πρότυπου βιοκλιματικού κτιρίου της, που θα αποτελέσει το νέο κτίριο Διοίκησης στην πρωτεύουσα.

Το νέο εταιρικό διοικητήριό της θα στεγαστεί, ως γνωστόν, στο στρατόπεδο «Πλέσσα» στη Λεωφόρο Μεσογείων και, προκειμένου να διασφαλιστεί ο απαιτούμενος συντονισμός των εργασιών που πρέπει να γίνουν, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη συγκροτήσει ειδικό κλιμάκιο έργου για το νέο εταιρικό διοικητήριο.

Οι απαραίτητες προεργασίες (μετεγκασταστάσεις υφιστάμενων κτιρίων σε επιλεγμένους χώρους, κατεδαφίσεις κ.λπ.) πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν και οι εργασίες για την ανέγερση του βιοκλιματικού κτιρίου.

Εν των μεταξύ, η ΔΕΗ έχει προκηρύξει και διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό και την Πιστοποίηση Αειφορίας (σύστημα πιστοποίησης «Lead Platinum»), καθώς και πιστοποίησης όσον αφορά στην υγεία και ευεξία των ανθρώπων στα κτίρια (σύστημα πιστοποίησης «Well Platinum»).

Ο Ενεργειακός Σύμβουλος θα είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη της ΔΕΗ στις διαδικασίες του ενεργειακού σχεδιασμού και των περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων. Οι υπηρεσίες του θα καλύπτουν όλες τις φάσεις του έργου (μελέτη, δημοπράτηση, κατασκευή, παραλαβή, τελική πιστοποίηση).

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υποστήριξης πιστοποίησης LEED/WELL, το αντικείμενο του συμβούλου για την υποστήριξη στις περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις περιλαμβάνει τόσο την προκαταρκτική φάση, όσο και το σχεδιασμό, την κατασκευή και την πιστοποίηση, καθώς και την υποστήριξη των διαδικασιών λειτουργικής παραλαβής.

Το νέο εταιρικό διοικητήριο της ΔΕΗ

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου «Πλέσσα», απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία» και δίπλα στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, είναι μια έκταση «φιλέτο» σε κομβικό σημείο της Αθήνας, δίπλα στο σταθμό του Μετρό Κατεχάκη, με συνολικό εμβαδόν οικοπέδου 18.643 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκονται 22 κτίρια συνολικής επιφανείας 7.582 τ.μ.

Στο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων που θα ανεγερθεί, θα στεγαστούν οι κεντρικές και οι περισσότερες από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ που βρίσκονται στην Αθήνα.

Ακόμα, στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσει πρότυπο κατάστημα εξυπηρέτησης της επιχείρησης.

Ο συνολικός συμβατικός χρόνος υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα είναι 66 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση μίσθωσης που υπέγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΔΕΗ με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχει διάρκεια 50 ετών (με δικαίωμα δεκαετούς παράτασης) και το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ανά πενταετία με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Καθότι η ΔΕΗ έχει αναλάβει το κόστος της μετεγκατάστασης και λειτουργίας των Στρατιωτικών Μονάδων και λοιπών Υπηρεσιών που εδρεύουν σήμερα στο στρατόπεδο και δεδομένου του κόστους της επένδυσης και αδειοδότησης, η σύμβαση παρέχει στη ΔΕΗ το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για τον πρώτο χρόνο, καθώς και καταβολή του 50% του μισθώματος για τα επόμενα 4 χρόνια, προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης.

Μετά τη λήξη της σύμβασης, το κτιριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί δύναται να περιέλθει στην κυριότητα της ΔΕΗ.