ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Τέλος οριστικά τα Κοινοτικά Συμβούλια


Εκτός νόμου από το Υπουργείο Εσωτερικών έμειναν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τα Κοινοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής | Και με τη βούλα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ένας παντελώς άχρηστος και δίχως καμία αρμοδιότητα θεσμός, ο οποίος υπήρξε μονάχα για να προσφέρει επιπλέον «κομματικό στρατό» στον εκάστοτε υποψήφιο Δήμαρχο

Του Μανώλη Χάλκου
Ιδρυτή & Ιδιοκτήτη του «Μένουμε Χολαργό»
Τακτικού Μέλους ΔΣ ΔΟΚΜΕΠΑ Παπάγου-Χολαργού

Στην αυτονόητη κίνηση της οριστικής κατάργησης των Κοινοτικών Συμβουλίων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε εν τέλει το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά την περί του αντιθέτου ανατροπή που φαινόταν πως θα υπήρχε στα τέλη Μαΐου, όσο δηλαδή ακόμη το νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση βρισκόταν στο πλαίσιο των τελικών συζητήσεων εντός Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα (και ύστερα από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ το Σάββατο 5/6), προβλέπεται ότι πλέον δεν εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και τους Δήμους που συγκροτούνται από τις Δημοτικές Κοινότητες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.3852/2010, δηλαδή τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνται οι οικισμοί-έδρες Δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Στην περίπτωση μη εκλογής Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, οι έτσι κι αλλιώς μηδαμινές αρμοδιότητες των πρώην πια Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Χολαργού και Παπάγου θα ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και οι εξίσου ελάχιστες αρμοδιότητες των μέχρι πρότινος Προέδρων των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων από το Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν -επιχώριο- Αντιδήμαρχο.

Πρόκειται για μία τελική απόφαση που κινείται σαφέστατα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως από την πρώτη στιγμή σας είχαμε επισημάνει από αυτή εδώ τη γωνιά, καθ’ ότι μικροί πληθυσμιακά αλλά και βάσει έκτασης Δήμοι, πόσω μάλλον εντός λεκανοπεδίου όπως ο δικός μας, ήταν έτσι κι αλλιώς παράλογο να διατηρούν πέραν του Δημοτικού Συμβουλίου ΚΑΙ δύο Κοινοτικά, τη στιγμή μάλιστα που η απόσταση (650 μ.) της βάσης των δύο καταργούμενων Κοινοτικών Συμβουλίων (Δημαρχείο Χολαργού – πρώην Δημαρχείο Παπάγου) είναι μικρότερη του ενός χιλιομέτρου!

Στα Κοινοτικά Συμβούλια δεν δόθηκαν (αλλά και δεν γινόταν να δοθούν) ποτέ σοβαρές αρμοδιότητες, ο Πρόεδρος και οι Σύμβουλοι υπήρχαν απλώς για να εκλέγονται και να υπάρχουν παριστάνοντας δήθεν τους τοπικούς παράγοντες και στην πραγματικότητα ο μοναδικός ωφελημένος ήταν εξ αρχής ο εκάστοτε υποψήφιος και εν συνεχεία εκλεγμένος Δήμαρχος, ο οποίος μέσω των υποψηφίων Κοινοτικών Συμβούλων είχε τη δυνατότητα να επεκτείνει τον… κομματικό του στρατό, αντλώντας πρωτίστως επιπλέον ψηφοφόρους αλλά και στελέχη άνευ αντικειμένου που στη συνέχεια φυσικά δεν είχε πού να τα… αξιοποιήσει.

Σε ένα Δήμο-μια γειτονιά όπως ήταν πάντοτε ο Χολαργός με τον Παπάγου, μόνο διχαστικό ήταν το γεγονός να διατηρούνται και δύο ξεχωριστά Κοινοτικά Συμβούλια, λες και ο Δήμος δεν είναι πια ενιαίος ή λες και τα όποια προβλήματα δεν αφορούν τους κατοίκους και των δύο περιοχών. Άλλωστε, ως πόλεις ο Χολαργός και ο Παπάγου παραμένουν και θα παραμείνουν εσαεί αυτόφωτες, αποτελώντας ωστόσο αυτοδιοικητικά εδώ και μία δεκαετία ένα κοινό Δήμο, όπως συνέβαινε και έως το όχι και πολύ μακρινό 1982.

Με την κατάργηση των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων απλοποιείται ακόμη περισσότερο και η εκλογική διαδικασία, αφού στις 8 Οκτωβρίου του 2023 οι δημότες Παπάγου-Χολαργού δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά τον… μπελά διπλών και τριπλών καλπών, παρά μονάχα της μίας και… καλής κάλπης, όσον αφορά το Δήμο τους, στην οποία και θα ρίξουν το ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης του υποψηφίου Δημάρχου με τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους που εκείνοι επιθυμούν.

Θυμίζουμε πως ο αριθμός των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων Παπάγου-Χολαργού από το 2023 και έπειτα μειώνεται από 33 σε 29, από τους οποίους οι 17 θα ανήκουν στην παράταξη που θα έχει κερδίσει τις εκλογές και οι υπόλοιποι 12 στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στο ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του ο εκλογέας θα δύναται να επιλέξει από μηδέν (0) έως και τέσσερις (4) υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους που ο ίδιος επιθυμεί να «σταυρώσει», ενώ δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου θα αναγράφεται εντός παρενθέσεως η εκλογική περιφέρεια από την οποία προέρχεται (π.χ. Χολαργού ή Παπάγου).

Νικητής αναδεικνύεται από εδώ και στο εξής ο συνδυασμός που την α’ Κυριακή λαμβάνει το 43% συν μία (1) ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εφόσον κανένας συνδυασμός δεν καταφέρει να εξασφαλίσει από την α’ Κυριακή το ποσοστό αυτό, ο Δήμος οδηγείται σε επαναληπτική διαδικασία (β’ Κυριακή – 15 Οκτωβρίου 2023), με τελικό νικητή τον υποψήφιο Δήμαρχο που κατά τη διαδικασία αυτή καταφέρνει έναντι του μοναδικού του αντιπάλου να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1 ψήφο) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Η διάρκεια, τέλος, της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου αυξάνεται με το νέο νόμο ξανά από τέσσερα (4) σε πέντε (5) έτη (όπως ίσχυσε και την περίοδο 2015-2019), με την επόμενη Δημοτική Αρχή στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού να αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Ιανουαρίου 2024, με λήξη θητείας την 31η Δεκεμβρίου του 2028.