8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Άλλος ένας χαμένος χρόνος για τη βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού»


Διαβάστε την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «8 Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη» με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9).

Αναλυτικά:

Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, εκτός Δήμου Παπάγου Χολαργού

Πέρασε άλλος ένας χαμένος χρόνος για το Δήμο Παπάγου Χολαργού χωρίς να κερδηθεί ούτε ένα μέτρο Βιώσιμης Κινητικότητας και δημόσιου χώρου. Ούτε καν οι αναγκαίες διαδρομές πεζών που νομοθέτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ασφάλεια των πεζών λόγω covid-19 δεν δημιουργήθηκαν.

Την ίδια στιγμή για τις σύγχρονες πόλεις η δεκαετία που πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεκαετία Βιώσιμης Κινητικότητας, αφού φτιάχτηκαν χιλιάδες πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι και διαδρομές πεζών σε ευρύχωρα πεζοδρόμια. Στον ετήσιο απολογισμό τους για την Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 2021 όλες οι πόλεις παρουσιάζουν χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων και ευρύχωρων άνετων πεζοδρομίων.

Στον Δήμο Παπάγου Χολαργού, χάσαμε και τα χρήματα που πρόσφερε το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατασκευή τριών υπόγειων πάρκινγκ, που θα δημιουργούσαν συνθήκες απόσυρσης εκατοντάδων αυτοκινήτων από τους δρόμους και ευκαιρία για την δημιουργία διαδρομών πεζών.

Το νούμερο ένα πρόβλημα της πόλης μας που καθημερινά υποβαθμίζεται και με την συνεχή ανοικοδόμηση, η κινητικότητα πεζών και αυτοκινήτων δηλαδή, κρύβεται κάτω από το χαλί.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελληνική Πολιτεία διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια στους δήμους για την δημιουργία υποδομών, διότι γνωρίζουν ότι μόνο έτσι οι πόλεις μπορούν να γίνουν ανθεκτικές, λειτουργικές και βιώσιμες για τους κατοίκους τους.

Μόνο έτσι οι κάτοικοι μπορούν να μείνουν υγιείς. Μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν οι τοπικές αγορές. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων και οι θόρυβοι και να ζήσουν οι πολίτες σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μόνο έτσι μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά με ψυχική υγεία.

Η παράταξη «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη» θα συνεχίσει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο να διεκδικεί:

  • Την δημιουργία δικτύου ευρύχωρων, με τις προδιαγραφές 1,5 μέτρου πλάτους, πεζοδρομίων που να ενώνουν απρόσκοπτα όλα τα πολυσύχναστα σημεία πόλης και κυρίως τα σχολεία και τους σταθμούς μετεπιβίβασης.
  • Ρυθμίσεις για την διακοπή της διαμπερούς κυκλοφορίας.
  • Την εγκατάσταση υποδομών ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και ειδικά στα σχολεία.
  • Την επιβολή του μέτρου ταχύτητας κάτω των 30 χιλιομέτρων την ώρα στους δρόμους γειτονιάς, σύμφωνα με την εκστρατεία και του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
  • Την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με συγκεκριμένους στόχους μείωσης της χρήσης του Ι.Χ., δείκτες και χρονοδιαγράμματα.
  • Την δημιουργία ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου από το λόφο Τσακού μέχρι την Κατεχάκη σε σύνδεση με όλους τους σταθμούς μετεπιβίβασης.
  • Την ανάπτυξη πλήρους δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας με ηλεκτροκίνητα οχήματα και με προηγμένη ψηφιακή υποστήριξη για να είναι αξιόπιστα και λειτουργικά.
  • Την υποβολή προτάσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης σε όλες τις πλατείες και τους κοινωφελείς χώρους.
  • Την εκπόνηση συνεχούς ενημερωτικής καμπάνιας για τα οφέλη που απολαμβάνουν από την Βιώσιμη Κινητικότητα σε άλλες πόλεις, ακόμη και οι πολίτες που δεν κυκλοφορούν με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διότι παίρνει αξία η πόλη τους.
  • Τη συνεχή εκπαίδευση, ενημέρωση και κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία.
  • Την δημιουργία Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Βιώσιμη Κινητικότητα.

«Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον. Μένουμε υγιείς».

8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη